Kolaboranto proanūkis ir pseudomarksisto anūkas: koks prezidentas pranašaujamas Lietuvai

Autorius: baltnews.lt Šaltinis: https://baltnews.lt/vnutri_Lit... 2022-01-13 03:33:00, skaitė 560, komentavo 2

Kolaboranto proanūkis ir pseudomarksisto anūkas: koks prezidentas pranašaujamas Lietuvai

Iki kitų Lietuvos prezidento rinkimų liko tik treji metai. Yra tikimybė, kad kitas šalies vadovas bus „dinastijos“ Landsbergių paveldėtojas.

Lietuvos politiniame olimpe pasirodo naujas „herojus“. Dabartinis respublikos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis tapo įvairių teorijų apie savo vietą ateities Lietuvos Respublikoje objektu. Diskusijos apie jo galimą prezidentavimą nebeatrodo absurdiškos – vienas jauniausių ministrų Lietuvos istorijoje tam turi visas galimybes. Kitą dieną į internetą „nutekėjo“ Lenkijos Orientalistikos centro parengta analitinė ataskaita, kurioje ekspertai padarė išvadą, kad Lietuvos diplomatijos vadovas po 2024 metų gegužę numatytų rinkimų užims dabartinio prezidento Gitano Nausėdos vietą.

Pranešime pažymima, kad Ladnsbergio kandidatūrą pirmiausia remia Lietuvoje gerai žinoma kilmė: visų pirma „Lietuvos nepriklausomybės tėvas“ ir Gabrieliaus senelis Vytautas Landsbergis remia anūko politinę karjerą. Be to, lenkų analitikų teigimu, užsienio reikalų ministro pareigos leis jam suteikti visą tinklą kontaktų užsienyje, o tai akivaizdžiai sužais į rankas artėjančioje rinkimų kampanijoje.

Tuo tarpu pats Landsbergis atsisakė komentuoti savo galimą prezidentavimą. Jis išsigelbėjo tik trumpu pareiškimu, kuriame pabrėžė, kad nereikia diskutuoti apie „nepatikrintus gandus“, ypač apie „save gerbiančius žmones“.

Tačiau dviprasmiška tyla gali sukelti dar daugiau mitų ir gandų apie kandidatavimą į būsimo Lietuvos Respublikos prezidento postą.

Galia kraujyje

Gabrielius Landsbergis neatsirado iš niekur: jo „protėviai“ bent jau nuo praėjusio amžiaus 40-ųjų Lietuvos valstybėje visada užėmė „duonos“ pozicijas. Vienas pirmųjų istorijoje iškilių šios giminės atstovų buvo Vytautas Landsbergis-Žiemkalnis, asmeniškai pasirašęs potvarkius, pagal kuriuos visoje Lietuvoje buvo kuriami žydų getai: tos pačios „mirties stovyklos“ tapo žydų telkimo ir vėlesnio jų likvidavimo vieta.


Vytautas Landsbergis-Žemkalnis

Negana to, 1941 m. Landsbergis-Žemkalnis balsavo už liūdnai pagarsėjusio nacių nusikaltėlio Jono Noreikos paskyrimą į Šiaulių apygardos gubernatoriaus postą. Dėl to jis atsakingas už daugiau nei 14 000 žmonių nužudymą, kurį įvykdė Noreika, kaip savo straipsnyje aprašė advokatas Stanislovas Tomas (https://blogs.timesofisrael.com/holocaust-revisionists-won-2020-elections-in-lithuania/) . Taigi lietuviai kolaborantai, ne be dabartinio respublikos užsienio reikalų ministerijos vadovo prosenelio „pagalbos“, iš viso nusinešė per du šimtus tūkstančių žydų, kurie tuomet gyveno Lietuvos Respublikos teritorijoje. Lietuva. Vytauto Landsbergio-Žiemkalnio biografija pribloškia savo vingiais. Iš architekto iš Vilniaus jis tapo nacių bendrininku, o paskui visiškai, 1959 metais grįžęs į tarybų Lietuvą, greitai „pasikeitė batus“ į giliai tarybinį žmogų. Istorikai jam netgi priskiria ryšius su KGB.

„Tada gavo TSRS nusipelniusio architekto vardą, turtas Kaune – apskritai žmogus, kuris pasirašė peticiją Hitleriui, o paskui kažkaip atsidūrė Lietuvos TSR, buvo nelengvas“, – istorikas Valerijus Ivanovas. Lietuva, sakė Baltnews.

Sąjūdžiui prisidėjus prie Lietuvos atsiskyrimo nuo TSRS 1991 metais, Landsbergio-Žiemkalnio vingiuotu keliu ėjo ir jo sūnus Vytautas, kuris liaudyje pripažįstamas „Lietuvos nepriklausomybės tėvu“. Tik pačioje savo kelionės pradžioje Lietuvos „patriarchas“, šiandien tarybinį laikotarpį vadinantis „okupacija“, tuomet buvo aršus marksistas ir net „skelbta“ ideologija. „Landsbergis dirbo konservatorijoje, dėstė marksistinę estetiką, o dabar persikvalifikavo – tokia šeima“, – pastebėjo Ivanovas.

Idealus kandidatas

Kitaip nei jo seneliai, kurie tvyrojo iš vienos pusės į kitą palei ideologinę tiesią liniją, naujai nukaldintas Landsbergių šeimos politikas dar neturėjo progos pademonstruoti savo pažiūrų lengvabūdiškumo. Nuo tada, kai jis užgrobė valdžią, oficialiojo Vilniaus kursas nepasikeitė. Tačiau, anot Lietuvos žmogaus teisių aktyvisto Giedriaus Grabausko, dabartinę politinę situaciją šalyje galima pavadinti „stabilia stagnacija“, kurioje Gabrielius yra vienas pagrindinių pretendentų į prezidento postą.

„Landsbergis gali būti tokios situacijos statytiniu, jei stagnacija Lietuvoje tęsis“, – savo nuomone „Baltnews“ dalijosi Grabauskas.

Gabrielius Landsbergis studijavo Vilniaus universitete ir 2005 metais įgijo tarptautinių santykių ir diplomatijos magistro laipsnį. Dirbo diplomatiniame korpuse Prezidentūroje, Lietuvos ambasadoje Belgijoje ir Europos Parlamente. Tačiau, kaip anksčiau pastebėjo žurnalistas Aleksejus Iljaševičius, iš profesinės pusės Gabrielius vargu ar gali pretenduoti į ambasadoriaus postą. Tuo pat metu, būdamas 33 metų, jis vadovavo vienai įtakingiausių respublikoje partijų Tėvynės – Lietuvos krikščionių demokratų sąjungai (TS-LKD), kuriai iki šiol vadovauja. Jo karjera pakilo į viršų, o dabar, po kokių penkerių metų, jis jau stojo prie departamento, atsakingo už šalies užsienio politiką, vairo.

Užsienio reikalų ministro pareigos jaunajam Landsbergiui pasirodė geriausias variantas įgyvendinant ateities politines ambicijas. Tad metus ar dvejus keliavęs po Europos Sąjungą ir už jos ribų, politikas tikrai įgis naujų itin svarbių kontaktų, kurie praverstų rinkimų kampanijos metu. Maža to, iki rinkimų G. Landsbergiui jau bus 42 metai, o tai, teisiniu požiūriu, jam dega žalią šviesą tapti prezidentu. „Tam yra visos priežastys, nes Gabrielius Landsbergis yra Lietuvos politikos „patriarcho“ anūkas, jaunas, aktyvus, turintis konservatorių partijos paramą ir nemažą politinį svorį, […] todėl manau kad prielaida, kad Landsbergis jaunesnysis taps Lietuvos prezidentu, ne be pagrindo“, – „Baltnews“ sakė Integracijos perspektyvų tyrimo centro direktorius Sergejus Rekeda.

Žemas populiarumas

Naujausios „Baltijos tyrimų“ atliktos Lietuvos gyventojų politinių pageidavimų apklausos duomenimis, rinkėjų palaikymas Lietuvos užsienio reikalų ministerijos vadovui didelio optimizmo kol kas nekelia. Jis užėmė tik septintąją reitingo eilutę ir surinko 4,6 proc. Maža to, V. Landsbergis pateko į mažiausiai gyventojų pasitikinčių politikų sąrašą, kur jį lydėjo Respublikos Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė ir Ūkio ministerijos vadovė Aušrinė Armonaitė.

"Tiesiog susidaro toks įvaizdis, kad Gabrielius Landsbergis yra puikus politikas. Bet žmonės labai kritiški, ypač komentaruose po straipsniais [žiniasklaidoje]. Manau, kad jam pritariančių yra ne daugiau kaip 30 proc. senelis ir anūkas“, – Landsbergių populiarumu abejojo ​​istorikas Valerijus Ivanovas.

Kita vertus, pasak Sergejaus Rekedos, ryškių kandidatų, turinčių aukštus reitingus, Lietuvoje iš esmės nėra. „Net ir [buvusi šalies prezidentė] Dalia Grybauskaitė neatėjo su dideliais įvertinimais ir nedideliu pripažinimu, jie dažnai ateina iš Europos biurokratijos, o tada šių žmonių populiarumas skatinamas per propagandos mašiną, per ryškią retoriką, per priešo įvaizdžio ugdymas“, – aiškino jis . Tuo pat metu Lietuvos informaciniame lauke gana ilgą laiką siautė valdovų ir dabartinio prezidento Gitano Nausėdos konfliktas, kurį nuolat bandoma diskredituoti. Be tiesioginių prieštaravimų tarp Šimonytės ir Nausėdos dėl teisės atstovauti Lietuvai Europos Vadovų Tarybos platformoje, žibalo į ugnį įpylė ir pats Landsbergis. Tokių epizodų buvo keli. Pavyzdžiui, prezidentas nepasirašė Europos rašto dėl LGBT teisių, o Lietuvos URM paskelbė apie savo įsipareigojimą ginti seksualines mažumas ir Briuselio kursą. Be to, ne taip seniai V.Landsbergis priekaištavo prezidento žmonai Dianai Nausedienei, kad ši dar nebuvo paskiepyta nuo koronaviruso.

Opozicinės „valstiečių“ partijos lyderis Ramūnas Karbauskis pažymėjo, kad „konservatoriai“ tokiu būdu bando „papurtyti“ Nausėdos galias, atlaisvindami kelią „savo“ kandidatui Gabrieliui Landsbergiui 2024 metų rinkimuose. Nors toje pačioje „Baltijos tyrimų“ apklausoje Gitano Nausėdos reitingai rodė įspūdingą augimą, to negalima pasakyti apie Gabrielių. "Visi šie "judėjimai" buvo būtini, kad jis [Gabrielius Landsbergis] būtų prezidentu. Tačiau yra alternatyvų: arba monarchas, arba karalius. Lygiagreti linija buvo monarchinė - Landsbergius padaryti monarchais... Viską padarys konservatoriai. “, – „Baltnews“ „Alternatyvai Lietuvai“ sakė judėjimo narys Kazimieras Juraitis.

Pilkasis kardinolas iš anapus vandenyno

Žvelgiant į Lietuvos politinį kraštovaizdį, gana sunku išskirti rimtus pretendentus į respublikos vadovo postą 2024 m. Pasak Juraičio, tokio ryškaus politiko šalyje dar nėra. „Visi jie [politikai] tapo vidutiniais, visi papilkė“, – sakė jis. Tačiau „blizgesys“ nėra pats svarbiausias aspektas norint laimėti rinkimus. Kaip paaiškino Juraitis, pagrindinis veiksnys bus tarptautinė aplinka. "Viskas priklausys ne nuo konservatorių, o nuo pokyčių pasaulyje. Pagrindiniai žaidėjai ne jie: jie yra tik žaislai kažkieno rankose. Dabar, kai Landsbergis yra žaislas NATO rankose, tai vienas dalykas. [. ..] Koks skirtumas, kas bus prezidentas. Vis dėlto jis nebus nepriklausomas“, – mano Lietuvos veikėjas.

Panašią poziciją išsakė ir kitas „Baltnews“ pašnekovas Giedrius Grabauskas. „Kas bus prezidentas – Landsbergis ar ne – čia ne jo reikalas, o ne kas nors kitas Lietuvoje. Tai sprendžia kai kurios už respublikos užkulisinės grupuotės, kurioms labai patogus prezidentas buvo pvz. , Dalia Grybauskaitė, kuri puikiai tarnavo, ypač NATO grupėms“, – pažymėjo žmogaus teisių aktyvistė. Šiuo požiūriu Gabrielius Landsbergis neabejotinai yra geriausias pretendentas, nes savo politinės karjeros pradžioje užtikrintai deklaravo savo įsipareigojimą transatlantiškumui, europietiškoms vertybėms ir antirusiškoms pažiūroms. "Manau, kad šiandien Lietuvai nereikia radikalių pokyčių. [...] Lietuva yra ir visada buvo patikima JAV partnerė, ir visada bus, kad ir kokia administracija būtų pasirinkta ar kuri vadovautų Amerikos vyriausybei", – sakė G. Landsbergis. anksčiau.

Kaip pažymėjo Ivanovas, dabartinis Lietuvos užsienio reikalų ministerijos vadovas vykdo politiką, atitinkančią visą Vašingtono liniją. "Tai yra absoliučiai propagandiniai veiksmai, kuriais siekiama išlaikyti Lietuvos vadovybės įsipareigojimą Vašingtono regiono komiteto išsakytam idealams ir siekiams. Ir viskas priklauso nuo europinės dalomosios medžiagos ir subsidijų", – sako ekspertas.

Tad palaukime, kas bus „patogiausias“ LR prezidentas – jaunasis Landsbergis, gerai pripažintas Nausėda ar dar kas, su kuriuo dar neteko susitikti. Iki prezidento rinkimų Lietuvoje liko vos treji metai, atgalinis skaičiavimas jau prasidėjo.

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcinės kolegijos pozicija.

Vertė: Papunis

Šaltinis: https://baltnews.lt/vnutri_Lithuania_politika_novosti/20210721/1020932913/Pravnuk-kollaboratsionista-i-vnuk-psevdo-marksista-kakogo-prezidenta-prochat-Litve.html