DĖL ĮVYKIŲ KAZACHSTANE

Autorius: Tesisingumo Aušra Šaltinis: http://ldiena.lt... 2022-01-11 19:42:00, skaitė 508, komentavo 10

DĖL ĮVYKIŲ KAZACHSTANE

JUDĖJIMO „TEISINGUMO AUŠRA“ PAREIŠKIMAS

Jau tapo savotiška tradicija - nauji metai prasideda nuo kokio nors politinio „žemės drebėjimo“ vienoje ar kitoje šalyje. 2021-ji prasidėjo Kapitolijaus šturmu JAV, 2022 - ji – maidanu Kazachstane.

Šių įvykiu vertinimų diapazonas gana platus: nuo nuomonės, kad tai bandymas surengti eilinę „spalvotą revoliuciją“ iki įsitikinimo, kad tai „liaudies sukilimas“ prieš korumpuotą valdžia.

Protestų Kazachstane priežastys yra socialiniai-ekonominiai prieštaravimai ir klaninis-oligarchinis bei pseudodemokratinis politinis režimas šioje šalyje. Protestai prasidėjo Mangiustano regione Žanaozeno mieste neatsitiktinai. Formali jų priežastis – smarkiai padidėjusios dėl rinkos liberalizavimo suskystintų dujų ir kitų prekių bei paslaugų kainos. Be to, žmones dar neužmiršo, kaip prieš 10 metų būtent Žanaozene Nazarbajevo valdžios įsakymu buvo žiauriai sušaudytas darbininkų streikas, o daugelis jo dalyvių iki šiol tampomi po teismus. Mangiustano provincija - tai labai turtingas naftos ištekliais Kazachstano regionas, bet iš iškasenų gavybos pelnosi tik įvairaus plauko vietiniai ir užsienio oligarchai, o paprasti žmones skursta.

Mes gyvename globaliame pasaulyje, kuriame vyksta arši geopolitinė kova ir bet kokie vidaus socialiniai konfliktai įvairiose valstybėse, ypatingai esančiose strategiškai svarbiose planetos vietose, dažnai yra išnaudojami galingų geopolitinių „žaidėju“ savanaudiškais tikslais. Kazachstanas turi ilgiausią pasaulyje valstybinę sena su Rusija, taip pat jis turi sieną su Kinija ir dar Afganistanas šalia. Būtina pažymėti dar ir tai, kad viskas vyksta labai svarbiu Rusijos ir JAV derybų dėl NATO plėtros išvakarėse.

Tokioje situacijoje stichinis liaudies sukilimas bet kurioje šalyje visada gali peraugti į klasikinę „spalvotą revoliuciją“ su kriminaliniais elementais. Kad taip neatsitiktu, protestas turi būti gerai organizuotas, jam turi vadovauti aiškūs lyderiai, jis turi būti ryžtingas, bet taikus, nesmurtinis. Deja, Kazachstane protestinę bangą užvaldė kriminaliniai autoritetai ir vietinis „talibanas“.

Atsisžvelgiant į išdėstytas aplinkybes, manome, kad Kolektyvinio Saugumo Sutarties Organizacijos sprendimas įvesti kolektyvines taikos palaikymo pajėgas į Kazachstano Respubliką yra teisėtas ir savalaikis politinis žingsnis, kuris padės stabilizuoti padėtį šalyje ir atkurs konstitucinę tvarką Kazachstane.

Kita vertus, jeigu Kazachstano valdžia ir toliau eis tik represijų keliu, nesiims rimtų politinių ir ekonominių reformų – tai tuo viskas nesibaigs. Šalyje faktiškai iki šiol egzistuoja oligarchinio Nazarbajevo klano diktatūra su dukterimis, anūkais, sūnėnais, žentais valdžios struktūrose bei privačių korporacijų vadovybėje. Kazachstane uždrausta Komunistų partija ir Socialistinis judėjimas, taip pat draudžiami profsąjunginė veikla bei streikai. Kelis dešimtmečius ( nuo 1999 metų) valdančiąją daugumą sudaro viena ir ta pati partija NUR – OTAN. Žmonėms tokia vienvaldystė ir totalinė korupcija jau įgriso iki gyvo kaulo, o „spalvotos revoliucijos“, kurstomos iš Vakarų, tikimybė bet kada gali virsti žiauria realybe.

Bet kurio atveju įvykiai Kazachstane yra pamoka visam post-tarybinėje erdvėje valdančiam kapitalistiniam elitui.

Judėjimo „Teisingumo Aušra“ Infocentras

LDiena.lt Jūsų dėmesiui, mano asmeninė nuomonė ir padėties Kazachstane vertinimas:

https://youtu.be/p9SSIKYZp1U