USA jau prabilo apie Pribaltikos išmetimą iš NATO dėl susitarimo su Rusija

Autorius: Mindė Šaltinis: http://ldiena.lt/... 2022-01-04 00:59:00, skaitė 1297, komentavo 23

USA jau prabilo apie Pribaltikos išmetimą iš NATO dėl susitarimo su Rusija

USA  gali išmesti Pribaltiką iš  Šiaurės Atlanto Aljanso,  paaukoti Estiją, Lietuvą ir Latviją, siekdamos strateginių susitarimų su Rusija. Apie tai pareiškė buvęs USA armijos generolas analitikas Deividas Painas, praneša The National Interest.

Pasak eksperto, USA gali paaukoti Pribaltikos respublikas dėl strateginio susitarimo su Maskva, nes Vašingtonas neturi šiame regione gyvybiškai svarbių interesų.

Painas pažymi, kad Rusijos reikalavimai dėl saugumo garantijų Europoje gali būti laikomi visiškai pagrįstais, o dalinis jų įgyvendinimas užkirs kelią naujam pasauliniam karui, ir šito tikslo labui kiekviena pusė gali viena kitai daryti rimtas nuolaidas.

Straipsnio autorius priminė, kad Rusijos valdžia primygtinai reikalauja stabdyti NATO plėtimą į rytus ir primygtinai reikalauja į NATO neįtraukti valstybių, kurios anksčiau buvo TSRS.

Be to, Rusijos Federacijos siūlomose sąlygose daroma prielaida, kad USA prisiima įsipareigojimus nedislokuoti balistinių raketų arti Rusijos sienų.

„Į nuostatos įeina garantiją to, kad... USA ar NATO balistinės raketos nebus dislokuotos Rytų Europoje. Rusijos siūlomas saugumo susitarimas numato, kad USA įsipareigoja užkirsti kelią tolesniam NATO plėtimui į rytus ir atsisakys prijungti prie jos (NATU) buvusios TSRS respublikas, kas gali būti interpretuojama kaip reikalavimas išmesti Estiją, Latviją ir Lietuvą iš NATO. – paaiškino analitikas.

Anksčiau Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas perspėjo USA prezidentą Džozefą Baideną dėl santykių su USA nutraukimo sankcijų priėmimo ir taikymo atveju.