Prof.V.Katasonovas: „Škotijoje paskiepytieji dažniau hospitalizuojami ir dažniau miršta“

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2021-12-26 00:42:00, skaitė 643, komentavo 1

Prof.V.Katasonovas: „Škotijoje paskiepytieji dažniau hospitalizuojami ir dažniau miršta“

Žemiau pateikiu prof. Valentino Katasonovo straipsnio „Omicron viruso padermė ir Škotijos statistika. Škotijos visuomenės sveikatos tarnybos duomenimis“ vertimą.

Kai kuriose šalyse - JAV, ES šalyse, Jungtinėje Karalystėje, Australijoje - registruojamas skiepijimo nuo COVID-19 poveikis ir atitinkama informacija yra viešai prieinama.

Atrodo, kad iš visų vakcinacijos "neigiamų" rezultatų stebėsenos sistemų JK yra išsamiausia. Kiekvieną savaitę Jungtinės Karalystės Sveikatos saugumo agentūra (UKHSA) skelbia statistinę COVID-19 vakcinos priežiūros ataskaitą.

Jungtinė Karalystė yra pirmoji šalis pasaulyje, kuri nustato nepageidaujamą vaistų poveikį po to, kai jie užregistruojami ir pateikiami į rinką. Nuo 1964 m. ten veikia geltonosios kortelės sistema. "Geltonoji kortelė" - tai speciali ryškiai geltonos spalvos pranešimo forma, kurią reikia užpildyti ir išsiųsti nacionalinei Vaistų ir sveikatos priežiūros produktų reguliavimo agentūrai (MHRA), jei pasireiškia "šalutinis poveikis". JK Sveikatos departamentas, Nacionalinė sveikatos tarnyba, MHPRA, UKHSA ir kiti vyriausybės departamentai rengia analizes ir reguliarias ataskaitas, pagrįstas geltonosios kortelės sistemos surinkta informacija.

Be visos Jungtinės Karalystės ataskaitų, taip pat atskirai teikiamos Anglijos, Škotijos, Velso ir Šiaurės Airijos ataskaitos, kuriose esama tam tikro specifiškumo, kurio nėra bendroje Jungtinės Karalystės ataskaitoje. Siūlau susipažinti su gruodžio 15 d. paskelbta naujausia Škotijos visuomenės sveikatos tarnybos (PHS) savaitine "Kovid-19 statistine ataskaita".

Ataskaitoje pateikiama informacija apie nepageidaujamus atvejus, susijusius su užsikrėtimu koronavirusu per gruodžio 4-10 d. savaitę. Taip pat pateikiami 17 savaičių laikotarpio statistiniai duomenys. Trijų pagrindinių neigiamų tipų statistiniai duomenys yra šie: 1) COVID-19 atvejų skaičius; 2) hospitalizuotų asmenų, kuriems nustatyta COVID-19 diagnozė, skaičius ir 3) mirčių su šia diagnoze skaičius. Pirmųjų dviejų tipų "neigiamų" duomenų chronologinis intervalas yra nuo rugpjūčio 14 d. iki gruodžio 10 d. (17 savaičių). Trečiojo tipo (mirtys) - nuo rugpjūčio 7 d. iki gruodžio 3 d. (taip pat 17 savaičių).

Iš viso per 17 savaičių užregistruota 401 309 atvejų. Hospitalizacijų skaičius buvo 9 747. Mirė 1 713 žmonių.

Visų "neigiamų" atvejų statistika pateikiama pagal skiepijimo būklę: 1) neskiepyti; 2) iš dalies paskiepyti (1 dozė); 3) visiškai paskiepyti (2 dozės); 4) gavę papildomas (stiprinamąsias) dozes (3 ir daugiau dozių). Šiuos duomenis suvedžiau į vieną lentelę, kurioje trys kategorijos žmonių, gavusių skirtingas vaistų dozes, sugrupuotos kaip "Paskiepyti".

COVID-19 atvejų, hospitalizacijų ir mirčių skaičius Škotijoje per 17 savaičių

Šaltinis: PHS. COVID-19 statistical report. As at 13 December 2021

Gruodžio 4-10 d. savaitę buvo paskiepyta 64 proc. visų susirgimų; į ligoninę buvo paguldyta 69 proc. pacientų. Nuo lapkričio 27 d. iki gruodžio 3 d. (imtinai) mirė 85 proc. žmonių. Tai reiškia, kad paskiepytų asmenų skiepijimų rodiklis buvo gerokai didesnis už viso 17 savaičių laikotarpio vidurkį (5 procentiniais punktais), hospitalizacijų rodiklis buvo šiek tiek mažesnis (2 procentiniais punktais), o mirčių rodiklis buvo lygus 17 savaičių laikotarpio vidurkiui.

Jei pažvelgtume į visų 17 savaičių ligos tendenciją, pamatytume, kad skiepytų asmenų dalis bendrame susirgimų skaičiuje šiek tiek didėja. Absoliučiu skaičiumi skiepytųjų skaičius dar labiau išaugo. Taigi per savaitę nuo rugsėjo 25 d. iki spalio 1 d. tarp iš dalies paskiepytų asmenų (1 dozė) buvo 930 susirgimų kovidu. Tarp visiškai paskiepytų (2 ir daugiau dozių) buvo 8 793 žmonės. O štai gruodžio 4-10 d. savaitės vaizdas: iš dalies paskiepytų žmonių tarpe susirgimų skaičius - 1920, visiškai paskiepytų žmonių tarpe - 13 703. Taigi nuo rugsėjo pabaigos iki gruodžio pirmosios dekados susirgimų skaičius tarp iš dalies paskiepytų asmenų išaugo daugiau nei du kartus, o tarp visiškai paskiepytų - daugiau nei 1,56 karto.

Didžiosios Britanijos valdžios institucijos pradėjo kalbėti apie naują omikrono viruso atmainą, kad paaiškintų atvejų skaičiaus didėjimo tendenciją tarp paskiepytų asmenų. Leidinio autorius ironizuoja: "Jei šio staigaus padidėjimo priežastis yra susijusi su Omicron atsiradimu, tuomet akivaizdu, kad gyventojai, kurie nebuvo paskiepyti vakcina, neturi dėl ko nerimauti, tačiau gyventojai, paskiepyti dviem ar trimis vakcinos dozėmis, gali turėti pagrindo nerimauti."

Gruodžio 14 d. Jungtinės Karalystės ministro pirmininko pavaduotoja pranešė, kad šalyje į ligoninę paguldyta net 10 žmonių, kuriems diagnozuota omikrono infekcija. Būtent dėl šios priežasties vyriausybė turi griežtai sugriežtinti režimą - įpareigoti visus dėvėti kaukes, pereiti prie nuotolinio darbo ir mokymosi bei paspartinti skiepų pasų įvedimą. O sugriežtinimas taikomas visiems - ir neskiepytiems, ir skiepytiems.

Tuo tarpu vien tik Škotijoje per savaitę nuo gruodžio 4 iki 10 d. į ligoninę buvo paguldyti 275 asmenys (129 neskiepyti + 146 skiepyti). Galbūt tarp jų yra 1-2 omikrono atvejai, tačiau visi masiškai hospitalizuojami dėl delta padermės, ir niekas neabejoja, kokia yra masinio hospitalizavimo priežastis. Pirmiausia dėl koronaviruso nesėkmių buvo kaltinama delta viruso atmaina, o dabar kaip alibi norima pasitelkti egzotišką omikrono atmainą.

Įdomiausias Škotijos ataskaitoje pateiktas skaičius yra mirtingumo nuo COVID-19 rodiklis. Kartais teigiama, kad didelis skiepytųjų mirtingumas yra dėl to, kad jie dabar sudaro gyventojų daugumą. Mano vertinimu, visiškai ir iš dalies paskiepytų Škotijos gyventojų procento vidurkis (nuo rugpjūčio 7 d. iki gruodžio 3 d.) buvo 77,3 % (skaičiavimai atlikti remiantis šaltiniu: GOV.UK Coronavirus (COVID-19) in the UK). Kaip pažymėta lentelėje, per tą patį 17 savaičių laikotarpį visiškai ir iš dalies paskiepytų žmonių mirčių nuo kovido dalis yra 85 %.

Akivaizdi išvada yra ta, kad santykinis mirtingumas tarp paskiepytos populiacijos dalies yra didesnis nei tarp neskiepytų.

Pagal ataskaitos duomenis galima apskaičiuoti papildomus rodiklius, pavyzdžiui, užsikrėtusiųjų kovidu mirtingumą. Neskiepytųjų populiacijoje mirčių skaičius, palyginti su susirgimų skaičiumi, yra 0,15 %. Tai maždaug tiek pat, kiek ir praėjusiais metais, kai Škotijoje (ir visoje Jungtinėje Karalystėje) dar nebuvo galimybės skiepytis nuo kovido. Tačiau mirčių ir atvejų santykis skiepytųjų grupėje yra apie 0,7 %.

Tai reiškia, kad skiepyti žmonės miršta 4,6 karto dažniau nei neskiepyti.

Taip pat galima apskaičiuoti mirties riziką tiems, kurie buvo hospitalizuoti dėl COVID-19. Tarp neskiepytų asmenų 9 proc. hospitalizacija baigėsi mirtimi. Tarp paskiepytųjų - 21 proc. Pasirodo, skiepytieji 2,3 karto dažniau atsiduria morge ir kapinėse nei neskiepytieji.

Reikia atsižvelgti į dar vieną svarbų dalyką. Tiek Jungtinės Karalystės (įskaitant Škotiją), tiek JAV ir ES sveikatos priežiūros tarnybų statistikoje skaičiuojami tik tie mirties atvejai, kurie įvyksta per keturias savaites po injekcijos. Jei, tarkime, mirtis įvyksta po dviejų mėnesių, ji neįtraukiama į mirtingumo statistiką. Tačiau neigiamas injekcijos poveikis gali trukti metus ar dvejus... Kiek ilgai jis gali trukti, patys gydytojai iki galo nežino. Taigi mirties rizika skiepytiems lyginant su neskiepytais dar didesnė, nei teigiama ataskaitoje.

Škotijos statistiniai duomenys rodo, kad daugelyje šalių paskiepytų žmonių procentas pasiekė PSO reikalaujamą ribą (iš pradžių 60 %, dabar - 70 %), o lauktas stebuklas neįvyko. PSO žadėjo, kad pandemija išnyks ir žmonės grįš į ankstesnį "normalų gyvenimą", tačiau virusas neišnyksta. Juo ir toliau užsikrečia tiek neskiepyti, tiek skiepyti asmenys. Tai matome Izraelyje, Jungtinėje Karalystėje ir JAV.

Teigiama, kad skiepyti žmonės rečiau užsikrečia ir patiria mažiau sunkių komplikacijų. Jie rečiau guldomi į ligoninę, dar rečiau miršta. Tačiau matome, kad Škotijoje yra priešingai: paskiepytieji dažniau hospitalizuojami ir ypač dažniau miršta nei tie, kurie suserga.

https://www.fondsk.ru/news/2021/12/25/shtamm-virusa-omikron-i-shotlandskaja-statistika-55181.html

P.S. Tikiuosi, kad čia pateikiami duomenys padės užčiaupti burnas bukapročiams politikams, „tikintiems mokslu“, kaip P.Saudargas (gruodžio 23 d. LNK laidoje „Bučiuoju. Rūta“), kurie skaldo visuomenę ir lieja zoologinę neapykantą ant protaujančių ir atsisakančių marmalizuotis piliečių.