V. Navaitis. Migrantų krizė? Arba ko jie ten sėdi?

Autorius: Vytautas Navaitis Šaltinis: https://alkas.lt/2021/12/11/v-... 2021-12-11 20:25:00, skaitė 489, komentavo 7

V. Navaitis. Migrantų krizė? Arba ko jie ten sėdi?

Manyta, kad iš Baltarusijos atklysta migrantai, tačiau kadangi pats Lukašenka neperseniausiai paaiškino, jog į Baltarusiją atvyko žmonės legaliai, kaip turistai, tai juos turime vadinti turistais, o ne migrantais. Todėl tiems, kas turėtų spręsti neteisėtai į Lietuvą atvykusių asmenų klausimus, išsiunčiau elektroninius laiškus.

Juos gavo Vyriausybė, atsakingų ministerijų darbuotojai, visi Seimo Nacionalinio saugumo ir Užsienio reikalų komitetų nariai, visi Lietuvoje išrinkti Europos parlamento nariai. Tuose laiškuose pasiūliau:

1. Išimti iš apyvartos žodį migrantai ir migrantų krizė, o visada minėti turistus atvykusius į Baltarusiją, Baltarusijoje turistų nesuvaldymo krizė. 

2. Rodyti vaizdus kaip „svetingai“ Baltarusijoje priimami turistai, kokie jiems skiriami viešbučiai (logistikos sandėliai). Informacinis karas gal suduotų smūgį Baltarusijos turizmo prestižui.

3. Rodyti turistinių agentūrų siūlomus Baltarusijoje „lankytinus objektus“ – Lietuvos, Lenkijos, Latvijos pasienį ir kaip turistai niokodami lankytinų objektų įrangą, susipažįsta su Baltarusijos gražiausiomis vietomis, nes kitko turistams nesiūlo.

Be pasiūlymo trumpai paminėjau kas iš to, o būtent:

1. Keisis migrantų teisinis statusas. Jie taps ne turintys teises migrantai, o turistai turintys pareigas elgtis svečioje šalyje (Baltarusijoje) kaip svečiai. Lietuva neįsipareigojusi įsileisti ir aptarnauti į Baltarusiją atvykusių turistų.

2. Tarptautinėse organizacijos bus galimybė kelti klausimą dėl turistų nepriežiūros Baltarusijoje.

3. Bus galimybė kelti Baltarusijai pretenzijas dėl jų turistų padarytų nuostolių pasienio įrangai.

4. Teisiškai spręsis turistų nelegaliai kirtusių Lietuvos sieną grąžinimas į turistų, būtent turistiniais tikslais, atvykimo šalį.

Vyriausybės kanceliarija sutrikusi laišką persiuntė Vidaus reikalų ministerijai. Na, o VRM pasimetė dar labiau, nes laiškas jau buvo gautas atsakingų darbuotojų ne tik iš pasiūliusiojo, bet ir iš Vyriausybės ir į tokį laišką, bent Vyriausybei, jie privalės atsakyti.

Vykdanti projekto užduotį „Stiprūs ir atsakingi vadovai – valstybės tarnybos veidas“ Nomeda Poteliūnienė pranešė „ačiū už laišką, į jį atsakysiu gruodžio 3 d.“ Taip iki šiol su viltimi tebelaukiu kada pamatysiu atsakingą valstybės tarnybos veidą, tik gaila, kad N. Poteliūnienė nepaminėjo kelintų metų gruodžio 3 d. laukti atsakymo.

Iš ankstesnių susirašinėjimų susidariau įspūdį, kad Prezidento kanceliarijos Asmenų aptarnavimo skyriuje yra įsitaisęs Štirlicas (toks kino filmo veikėjas – nesugaunamas sovietų šnipas).

Todėl nenustebino Aurelijos Trepšienės laiškas:

Su Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijoje gautu Jūsų kreipimusi „Pasiūlymas dėl migrantų statuso“, adresuotu Lietuvos Respublikos Prezidento vyriausiajai patarėjai Astai Skaisgirytei, yra susipažinta. Dėkojame už išsakytą poziciją ir teikiamą pasiūlymą, kaip valdyti dirbtinai sukeltą neteisėtos migracijos krizę.

Juk ne apie migrantus, apie turistus rašiau. Parašiau pačiai Astai Skaisgirytei ir paklausiau: 1. Ar mano siūlymas priimtinas ir kaip bus pasinaudota? 2. Ar mano siūlymas atmestinas? Jeigu atmestinas – kodėl?

Kaip manote ką atsakė? O gi – ničnieko. Tik Darius Urbonas iš Nacionalinio saugumo grupės padėkojo už pasidalinimą įžvalgomis.

Ką apie pasiūlymą mąsto Seime?

Pirmasis po kelių minučių parašė Audronius Ažubalis: Ačiū gerb. Vytautas, sąmojinga ir logiška, tačiau jau esame „įsivažiavę“, todėl kažką keisti neišeis.

Tuos žmones prie Baltarusijos vakarinės sienos vadinti migrantais yra klaida, bet klaida – nėra nusikaltimas. Nusikaltimas yra klaidos neištaisymas, kad „neįsivažiuoti dar labiau. Iš Užsienio reikalų komiteto pirmininko Žygimanto Pavilionio tik tiek – aciu.

Iš vienintelio seimūno Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto nario Arvydo Pociaus gauta žinutė nuteikė kitaip nei kiti 140 seimūnų.

A. Pocius parašė: Dėkoju už įdomų pasiūlymą. Perduosiu savo kolegoms iš NSGK ir pasvarstysime apie galimybę ištransliuoti tokią žinią.

Kaip jam tai pavyko įgyvendinti – kitas klausimas, nors atsakymą žinome visi. Po Vyriausybės teikimo, Seimas priėmė sprendimą vienbalsiai – „už“ pasisakė 102 prisiekusiųjų visomis išgalėmis stiprinti Lietuvos nepriklausomybę, sąžiningai tarnauti Tėvynei, demokratijai, Lietuvos žmonių gerovei ir nė vienas posėdžio metu net neužsiminė apie vis pasiklystančius į Baltarusiją atvykusius turistus.

Kaip minėta, laiškus gavo visi Lietuvoje išrinkti Europos parlamento nariai. Juozas Olekas padėkojo: Ačiū. Geri siūlymai.

Kiti – Petras Auštrevičius, Vilija Blinkevičiūtė, Stasys Jakeliūnas, Rasa Juknevičienė, Andrius Kubilius, Liudas Mažylis, Bronis Ropė, Valdemaras Tomaševskis ir Viktoras Uspaskichas dėl per daug paprasto Europai iškilusios grėsmės sprendimo būdo neteko amo, juk vadovaujamasi nuostata: kam spręsti paprastai, jei galima sudėtingai.

Su vienintele Aušra Maldeikiene pavyko šiek tiek susirašinėti ir jis atkartojamas čia.

Maldeikienė: Linksmai rašote. Bet kokiu atveju, nesu žmogus įgaliotas spręsti panašias problemas.

Navaitis: Suprantu, kad, kaip Jūs rašėte „nesu žmogus įgaliotas spręsti panašias problemas“, bet siūlyti tiems, kas sprendžia Baltarusijos turistų aptarnavimo klausimus Europoje, manau, kad galite ir manau, kad žinote su kuo apie tai kalbėti. Noriu sužinoti kokie būtų Jūsų veiksmai šiuo klausimu.

M.: Nepykit. Nebus jokių veiksmų. Aš labai sunkiai,  dirbdama po 14–15 valandų 6 dienas per savaitę, susidoroju su man patikėtais darbais. Šitas klausimas yra anapus mano rinkimų programos ir anapus mano mandato.

N.: Kieno mandatas apima naujai iškilusį gyvenimišką klausimą?

M.: Manyčiau tai gali būti EP LIBE (teisės) komiteto kompetencijų laukas. Ten, berods,  Rasa Juknevičienė. Pirmadienį darbe pasiaiškinsiu ir parašysiu.

N.: (rašyta penktadienį) Gaila, kad neparašėte kurį pirmadienį ketinate pasirūpinti Lietuvos reikalais.

M.: Nieko naujo nežinau. Tai nematau teikalo ir rašyti. [Čia ir toliau socialinių mokslų daktarės, docentė rašybos klaidos netaisytos]. Kartoju, ne mano mandatas. Ir net ne man priskirtų komitetų kompetencija. Kita vertus, matyt l, žinote, kad mano darbas EP nėra spręsti Lietuvos problemas.

Tai aiškiai suformuluota EP  dokumentuose. Kai renkate EP narius, renkate tuos, kurie atstovaus europiečiams, neišskirdami nė vienos valstybės ir pirmiausia vertindami Europos interesus kaip supranta savo ideologijos rėmuose.

Tai įvairiuose formatuose nuolat pabrėžiau ir iki rinkimų, ir vėliau. Manau, jums verta ieškoti kito parlamentaro savo idėjoms realizuoti. P. S. Gal nustebinsiu, bet politika nėra pageidavimų koncerto pobūdžio renginys.

N.: Jūs rašote, kad jūsų „darbas EP nėra spręsti Lietuvos problemas.“ Prašau patikslinkite nuo kada Lietuva nebėra ES dalis? Taip pat rašėte, kad „Kai renkate EP narius, renkate tuos, kurie atstovaus europiečiams, neišskirdami nė vienos valstybės ir pirmiausia vertindami Europos interesus“

Ar atstovaudama europiečius, neatstovaujate tokių valstybių kaip Latvija, Lietuva ir Lenkija? Ar jūsų minėti „Europos interesai“ yra patarnauti į Baltarusiją atvykusiems turistams? Kadangi siūlote „ieškiti kito parlamentaro savo idėjoms realizuoti“, tai aš ir prašau pagalbos surasti tą kitą parlamentarą, kuriam rūpi ES reikalai.

Nenustebinote rašydama, kad „politika nėra pageidavimų koncerto pobūdžio renginys“, todėl aš per jus jokio koncerto neužsakiau, o tik pasiūliau kaip greitai išspręsti ES rūpimus klausimus. Kadangi rašėte „Nieko naujo nežinau. Tai nematau reikalo ir rašyti“, tai prašau sužinoti kam Europos parlamente rūpi ES reikalai.

M.: Manau, kad kiekvienas turime PATS ieškoti, kas įgyvendins mūsų viltis ir lūkesčius. Aš vykdau SAVO, o ne Vytauto Navaičio rinkimų programą.  Kaip ir žadėjau prieš rinkimus. Niekada nesu niekam žadėjusi tenkinti kiekvieno kaprizus ir norus.

N.: Gaila, kad neatsakėte į ankstesnius klausimus (pakartojami jau rašyti buvusieji klausimai). Kadangi rašėte, kad „Aš vykdau SAVO, o ne Vytauto Navaičio rinkimų programą. Kaip ir žadėjau prieš rinkimus“ prisidėjo dar vienas klausimas. Ar jūsų rinkimų programoje numatyti ES gerovės klausimai?

Štai čia, A. Maldeikienė susimąstė…

Sunku prisiminti ką prižadėjusi, kad tik įsitaisytų gerai apmokamoje kėdėje. Tikėtina, kad į paskutinį klausimą atsakymo ne tik rinkimų programoje, bet ir jos veikloje nerasime.

Pamastykime ko jie visi ten sėdi? Už ką jiems mokama?

Kaip bemąstysite atsakymo nerasite nes Lietuvos Respublikos Konstitucijoje jo paprasčiausiai nėra ir Valstybė todėl neturi tikslo, neturi jokios ateities vizijos.

Tik man būtų gėda prisiekti visomis išgalėmis betiksliai leisti laiką kai yra aiški tautos išlikimo grėsmė.

Vytautas Navaitis

2021 m. gruodžio 11 d.