Laisvės partija varo Lietuvą į skaitmeninio konclagerio gniaužtus

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/lais... 2021-12-09 06:00:00, skaitė 391, komentavo 1

Laisvės partija varo Lietuvą į skaitmeninio konclagerio gniaužtus

Pasaulis didžiuliais žingsniais žengia į skaitmeninį konclagerį. Globalistų įrankis – Laisvės frakcija Seime – taip pat nenusileidžia ir ragina Lietuvą panirti į skaitmeninį (vienu klavišo paspaudimu išjungiamą) pasaulėlį

30 eurų – tiek kiekvienam moksleiviui nuo šiemet skirta skaitmeninio ugdymo plėtrai. Laisvės frakcija ragina Vyriausybę paspartinti vieną iš 5 kadencijos strateginių reformų – EDtech skaitmeninę transformaciją – ir kitąmet nukreipti visas šias lėšas ne technikai įsigyti, o investicijoms į skaitmeninio ugdymo sprendimus.

Nors anksčiau buvo įtvirtinta, kad ne mažiau kaip 70 proc. šių lėšų skiriama skaitmeniniams mokymosi ištekliams (turiniui) ir pedagogų kompetencijoms, šiemet to reikalavimo nebeliko.

Anot Seimo Laisvės frakcijos seniūno Vytauto Mitalo, pasaulio patirtis rodo, kad kokybiškos skaitmeninio švietimo priemonės leidžia iš esmės transformuoti ugdymo procesą daugiau dėmesio skiriant kūrybiškumo ir kitų šiuolaikiniam žmogui būtinų įgūdžių ugdymui. Globalią švietimo rinką tyrinėjančio „HolonIQ“ centro analitikai prognozuoja, kad pasaulinė švietimo inovacijų ir technologijų rinka per artimiausius penkerius metus pasieks 400 milijardų JAV dolerių, kasmet augdama po 16 proc.

„Pasaulis žengia didžiuliais žingsniais į priekį, o Lietuvoje skaitmeninės ugdymo priemonės mokyklose dar dažnai apsiriboja e. dienynu, pokalbių programomis ar labai mažo interaktyvumo lygio elektroninėmis priemonėmis. Tuo pat metu pasaulyje aktyviai mokoma šalies istorijos per tam pritaikytus žaidimus, o gamtos mokslai – darant eksperimentus e. erdvėje ir pan. Technikos pirkimas ir atnaujinimas yra nesibaigiantis procesas, bet, akivaizdu, kad, jei nebus kompetencijų ir to paties skaitmeninio ugdymo turinio, tai ir moderniausi kompiuteriai verks klasės kamputyje“, – pabrėžia V. Mitalas.

Laisvės frakcija siūlo Vyriausybei nustatyti, kad visi 100 proc. skaitmeninio ugdymo plėtrai skiriamų lėšų atitektų mokymo ištekliams ir mokytojų skaitmeninio raštingumo kompetencijoms tobulinti.

„Mūsų vizija – kad kiekvienas Lietuvos vaikas galėtų mokytis IT kaip kalbos. Kartu su kokybišku skaitmeniniu ugdymo turiniu tai leistų išsivaduoti Lietuvos švietimui iš dar XIX a. aktualijomis grįstų rėmų. Ateitis yra nenuspėjama, pokyčių tempas vis spartėja, todėl jei mūsų švietimas neugdys tokiai ateičiai pasirengusios kartos, turėsime ne ambicingų kūrėjų kartą, o prie XXI a. vis sunkiau prisitaikančius žmones. Tik kuriant prie Lietuvos ugdymo programų pritaikytą interaktyvų ugdymo turinį, siekiamybė – skaitmeninė švietimo transformacija – gali tapti realybe“, – pabrėžia V. Mitalas.

2021 m. valstybės biudžete skaitmeninio ugdymo plėtrai mokyklose iš viso skirta kiek daugiau nei 10 mln. eurų. Dar beveik 4,3 mln. eurų buvo numatyta iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų ir valstybės biudžeto lėšų finansuojamame projekte.