Lietuvos „energetinę nepriklausomybę“ nuo Rusijos -„Independence“ – ir vėl papildė rusiškomis dujomis

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/liet... 2021-12-01 15:11:00, skaitė 341, komentavo 1

Lietuvos „energetinę nepriklausomybę“ nuo Rusijos -„Independence“ – ir vėl papildė rusiškomis dujomis

Į Lietuvą atplaukė paskutinis tanklaivis su suskystintų gamtinių dujų (SGD) kroviniu iš Rusijos šį mėnesį. Tai liudija duomenys iš laivų sekimo portalo marinetraffic.com.

Tanklaivis „Coral Favia“ praėjusios savaitės pabaigoje paliko Rusijos Vysocko uostą ir antradienio rytą įplaukė į Klaipėdos uostą. Dabar jis yra prisišvartavęs uoste. Laivas atgabeno 9,5 tūkst. kubinio metro dujų.

Tai jau penktasis Rusijos SGD krovinys lapkritį. Ankstesnis pristatymas iš Vysocko buvo praėjusią savaitę.

SGD terminalas Lietuvoje pradėjo veikti 2014 m. Pasak valdžios, jis padės Lietuvai atsikratyti „Gazprom“ „monopolio“. Tuo tarpu šio terminalo kaštai Lietuvai yra itin dideli. Praėjusį rudenį Energetikos ministerija turėjo parengti įstatymo projektą, kuriuo siekiama sumažinti kuro tiekimo į terminalą kainą.

Tačiau šaliai objektas brangiai kainuoja: „Klaipėdos nafta“ Norvegijai už nuomą kasmet sumoka 60 milijonų eurų. Be to, anksčiau paaiškėjo, kad „Klaipėdos naftos“ pajamos šiemet sumažėjo beveik ketvirtadaliu.

Dažniausiai Lietuva SGD gauna iš Norvegijos ir Rusijos, yra retų tiekimų iš JAV.

Anksčiau pranešta, kad Lietuvos naftos ir suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalų operatorės „Klaipėdos nafta“ (KN) preliminarios pajamos siekė 4,6 mln. eurų, 30,3 procento mažiau nei pernai.

Spėkite, kas labiausiai uždirba iš šios energetinės „nepriklausomybės“?

BV inf.