Tragiška data. Prieš 30 metų žuvo pilotas Rimantas Stankevičius.

Autorius: Jonas Kovalskis Šaltinis: https://jonaskovalskis.com/202... 2021-11-29 22:34:00, skaitė 550, komentavo 5

Tragiška data. Prieš 30 metų žuvo pilotas Rimantas Stankevičius.

Memorialinė lenta TSRS nusipelniusiam lakūnui-bandytojui lietuviui Rimantui Stankevičiui buvo pastatyta šiaurės Italijos Salgaredos mieste, toje vietoje, kur jis tragiškai žuvolygiai prieš 30 metų.
Rimantas Stankevičius, pilotas-asas, vienas iš pagrindinių pretendentų į TSRS kosminės programos “Buran” pilotus, buvo geriausias Gromovo vardo skrydžių tyrimų instituto lakūnas, labai prisidėjo prie tarybinės Tėvynės aviacijos vystymo, ypatingai tobulinant vienus iš geriausių pasaulyje naikintuvų MiG-29 ir Su-27.
Pilotas tragiškai žuvo 1990 m. rugsėjo 9 d. parodomojo skrydžio  lėktuvu „Su-27“ Salgaredo mieste vykusio avia-šou metu. Tarybinis lietuvių pilotas asas nekatapultavosi ir iki paskutinės sekundės bandė nukreipti krentantį lėktuvą nuo apačioje esančių žiūrovų. Jam pavyko. Savo gyvybės kaina.
Gal kas žino, kiek “nepriklausomos” Lietuvos lietuvių pilotų skraido į kosmosą su “didžiojo brolio” JAV kosminiais laivais ar dirba kosminio aferisto Elono Masko komandoje?

Ir aš nežinau. O štai Tarybų Sąjungoje bet kuris kaimo vaikas laisvai galėjo tapti kosmonautu, gydytoju, akademiku, maršalu, inžinieriumi. Reikėjo tik noro, valios ir gabumų, ir visai neturėjo jokios reikšmės, kiek turi pinigų tokio vaiko tėvai.