„Facebook“ darbuotojas perspėjo, kad jo kolegos yra „apsvaigę nuo valdžios“

Autorius: minfo.lt Šaltinis: https://minfo.lt/pasaulis/stra... 2021-11-15 07:00:00, skaitė 362, komentavo 3

„Facebook“ darbuotojas perspėjo, kad jo kolegos yra „apsvaigę nuo valdžios“

Remiantis portalo „The New York Post“ gauta slapta informacija, „Facebook“ darbuotojas smerkė savo kolegas teigdamas, kad praėjusią vasarą jie elgėsi lyg „apsvaigę nuo valdžios“, kai diskutavo apie bendrovės atsaką į neramumus dėl „Black Lives Matter“ protestų Kenošoje, Viskonsine.

Įspėjimas buvo paskelbtas po to, kai bendrovė panaikino visus įrašus, kuriuose buvo išreiškiamas palaikymas Kyle’ui Rittenhouse’ui. 2020 m. rugpjūčio mėnesį protestų metu Kenoshoje paauglys nužudė du žmones. „Facebook“ tikino, kad daugelis K. Rittenhouse'ą palaikančių įrašų bei šūkis „Free Kyle“ pažeidė svetainės taisykles.

Dauguma „Facebook“ darbuotojų, dalyvavusių vidinėje diskusijoje, palankiai vertino bendrovės veiksmus. Tačiau atsirado ir tokių, kurie kaltino darbuotojus dėl per didelės informacijos sklaidos kontrolės.

„Riaušės tęsiasi daugiau nei tris mėnesius ir tai pasidarė problema tik tuomet, kai žmonės įmonėje įžvelgė smurtą, kuris jiems nepatiko“, – teigė darbuotojas. „Darbuotojai yra apsvaigę nuo absoliučios galios kontroliuoti pilietinį gyvenimą Amerikoje ir jiems niekad netenka lankytis balsavimo kabinoje (jei jie apskritai mąsto apie balsavimą).

Vidinės diskusijos kilo praėjus penkioms dienoms po to, kai K. Rittenhouse'as, kuriam tuo metu buvo 17 metų, protesto metu panaudojo automatinį šautuvą ir nušovė du žmones, vienas iš jų turėjo pistoletą. K. Rittenhouse'ui gresia kaltinimai dėl žmogžudystės ir pasikėsinimo nužudyti, tačiau jis neprisipažino esąs kaltas ir įrodinėjo, kad veikė gindamasis.

„Facebook“ darbuotojo, apkaltinusio kolegas „apsvaigimu nuo valdžios“, pavardė yra slepiama.

„Facebook“ duomenų tyrėjas pats pradėjo diskusiją apie K. Rittenhouse su savo kolegomis. Jis kvestionavo „Facebook“ sprendimus šalinti visą turinį, susijusį su šaudymu.

„Facebook“ taisyklės draudžia girti, palaikyti ar reprezentuoti masinį šaudymą arba patį nusikaltėlį, vykdžiusį šaudymą, tačiau duomenų tyrėjas suabejojo, ar „Facebook“ laikosi teisingo požiūrio moderuodamas įrašus, palaikančius šaudytoją. Jis tikino, kad bendrovės turinio taisyklės nėra visiškai aiškios.Lėšų rinkėjai, palaikantys K. Rittenhouse ir „Free Kyle“ judėjimą, „Facebook“ ir „Instagram“ platformose sulaukė gausaus palaikymo, iki kol buvo jų veikla buvo pašalinta.

„Ar tikrai galime nuosekliai ir objektyviai atskirti paramą (kuri nėra leidžiama) ir diskusiją apie tai, ar su [K. Rittenhouse] yra elgiamasi teisingai (tai yra leidžiama)?” - klausė duomenų tyrėjas. „Pabandykite perskaityti įrašus, kuriuose minimas šis asmuo, ir pažiūrėkite, ar galite lengvai atskirti, kuomet vykdomas taisyklių pažeidimas ir kuomet - ne. 

„Žinau, kad mūsų įmonėje pilna atsidavusių ir protingų žmonių, kurie nori priimti teisingus sprendimus“, – rašė duomenų tyrėjas. „Tačiau nemanau, kad dabartinė sistema, kurioje dirbame, leidžia mums sėkmingai įgyvendinti šį tikslą, net jei turime pinigų, talento ir motyvacijos, kuri turėtų vesti mus teisingu keliu.”

Akivaizdu, kad „Facebook“ darbuotojų nuomonės šiuo klausimu yra susiskaldžiusios ir iki galo nėra aišku, kiek aktyvų vaidmenį bendrovė turėtų imtis reguliuodama informacijos sklaidą.

„Facebook“ duomenų tyrėjo kritika rezonuoja su pranešėjo Frances Haugen pasisakymais, kurie buvo atskleisti Vertybinių popierių ir biržos komisijai bei pateikti Kongresui.

Naujienų organizacijų konsorciumas, įskaitant ir portalą „The New York Post“, gavo Kongresui pateiktas redaguotas versijas.

Šie duomenys sukėlė politikų pasipiktinimą visame pasaulyje. Pranešama, kad praėjusią savaitę bendrovė įsakė darbuotojams „saugoti vidinius dokumentus ir ryšius nuo 2016 m.“ Toks įsakymas buvo pateiktas dėl prasidėjusių vyriausybinių tyrimų bendrovėje, pranešė „New York Times“.

F. Haugen nutekinti dokumentai taip pat atskleidė žalingą „Instagram“ poveikį paauglių psichinei sveikatai, „Facebook“ sunkumais siekiant susidoroti su prekeiviais žmonėmis, kurie naudojasi svetaine, ir daugybę kitų problemų.

„Tikriausiai žinote, kad šiuo metu esame žiniasklaidos dėmesio centre dėl paviešintų vidinių dokumentų“, – rašoma „Facebook“ el. laiške darbuotojams. „Kaip dažnai nutinka po tokio pobūdžio ataskaitų, vyriausybių ir įstatymų leidybos organai pateikė keletą užklausų dėl bendrovės veiklos.”

„Facebook“ generalinis direktorius Markas Zuckerbergas piktinosi tokiu elgesiu ir apkaltino informatorius ir žurnalistus sąmokslu prieš įmonę.

„Mano nuomone, tai, ką mes dabar matome, yra suderintos pastangos pasirinktinai panaudoti nutekintus dokumentus, kad susidarytų klaidingas mūsų įmonės įvaizdis“, – sakė M. Zuckerbergas pokalbyje su „Facebook“ investuotojais.

„Facebook“ konkrečiai neatsakė į „The New York Post“ pateiktą klausimą dėl darbuotojų komentarų vidinėje diskusijų lentoje. Įmonės atstovė spaudai teigė, kad „Facebook“ vadovaujasi „pramonėje pirmaujančia politika“, siekdama kovoti su tuo, ką jie įvardijo kaip „militarizuotus socialinius judėjimus“.