JAV - reikšmingos respublikonų pergalės

Autorius: propatria.lt Šaltinis: https://minfo.lt/pasaulis/stra... 2021-11-06 00:56:00, skaitė 411, komentavo 1

JAV - reikšmingos respublikonų pergalės

Antradienį (11.02) JAV rinkėjai dalyvavo eilėje valstijų ir miestų lygmens rinkimų, kurie atskleidė amerikiečių politines nuotaikas ir tapo pirmuoju pasitikėjimo testu Demokratų partijai priklausančiam prezidentui Joe Bidenui. Svarbiausi balsavimai vyko Virdžinijoje, Minesotoje, Naujajame Džersyje ir Niujorke.

Virdžinijos valstijoje vyko svarbūs gubernatoriaus rinkimai, kurie parodė, jog Demokratų partija šiuo metu yra pažeidžiama kaip niekada. Rezultatai iš Naujojo Džersio, Virdžinijos ir kitų vietinių rinkimų tik dar labiau sustiprino respublikonų pozicijas prieš 2022 metų vidurio kadencijos rinkimus.

Donaldo Trumpo remiamas respublikonas Glenn Youngkin Virdžinijoje įveikė Joe Biden remtą demokratų kandidatą Terry McAuliffe, kas reiškia, jog respublikonai per ilgiau nei dešimtmetį vėl taps valdanti politinė jėga, laimėjusi valstijos gubernatoriaus postą, valstijos Senato bei Atstovų rūmų daugumas. dabar yra nusiteikę paimti tris ofisus valstijos mastu pirmą kartą per ilgiau nei dešimtmetį. Taip pat respublikonai čia atsiima Atstovų Rūmus po dviejų metų demokratų kontrolės. Svarbu pabrėžti, jog šie rinkimai buvo laikomi politinių nuotaikų šalyje indikatoriumi.

Pabrėžtina ir tai, jog demokratų kandidatams vis labiau nesiseka kaimo vietovėse, ypač tarp baltųjų rinkėjų. Demokratams nuvertinus varžovą G. Youngkin, pastebėta, jog šis ypatingai rūpinosi vietiniams gyventojams rūpimais klausimais, tokiais kaip švietimas, išsilavinimas ir tėvų teisės. „Mes pradėsime pokyčius nuo pirmos dienos. Negalime švaistyti laiko. Mūsų vaikai nebegali ir toliau laukti. Mes dirbame ne valdžios, o žmonių laiku“, - teigė jis.

Naujajame Džersyje kova tebevyksta tarp dviejų kandidatų – dabartinio demokratų gubernatorius Phil Murphy ir respublikono Jack Ciattarelli. Pralaimėjus Virdžinijoje, demokratams šie rinkimai yra žūtbūtinė kova, norint išlaikyti tvirtas pozicijas prieš 2022-ųjų vidurio kadencijos rinkimus. Įdomu tai, jog vėliausios apklausos pranašavo Murphy beveik dvigubą balsų persvarą rinkimuose, tačiau reali situacija yra visiškai kitokia – abu kandidatai dabar turi tiek pat procentų balsų. Netikėtinas respublikonų kandidato konkurencingumas yra pavojaus ženklas Demokratų partijai, rodantis neigiamą prezidento Joe Bideno ir demokratų valdpmo Kongreso darbo vertinimą. Virdžinijoje jau laimėjęs Yougkin ir Naujajame Džersyje besirungiantis Ciattarelli turi ir panašumų – abu yra verslininkai ir buvę įstatymų leidėjai, Donaldą Trumpą visada laikę arti savęs.

Kalbant apie balsavimą Mineapolyje – žmonės balsavo dėl skandalingojo „Minesotos“ policijos referendumo. Referendumas vyko dėl prieš beveik metus su puse įvykusio George Floyd nužudymo, o jo [referendumo] esmė yra pertvarkyti policijos darbą mieste. Jį galima vertinti kaip testą nacionaliniu lygmeniu, kuriuo buvo siekiama „nutraukti finansavimą policijai“. Šiuo kontraversišku šūkiu dažnai naudojosi ir Demokratų partija, bandant pasiekti politinius išlošius. Referendumu buvo siekta mieste įkurti „Viešojo Saugumo“ departamentą, pašalinti tam tikrą skaičių pareigūnų. Visgi ši reforma referendume patyrė nesėkmę.