Marius Gabrilavičius: Gerb.Prezidente, pagarba už tai, kad pasirūpinote nacionaliniu saugumu

Autorius: minfo.lt Šaltinis: https://minfo.lt/aktualijos/st... 2021-10-24 23:45:00, skaitė 471, komentavo 0

Marius Gabrilavičius: Gerb.Prezidente, pagarba už tai, kad pasirūpinote nacionaliniu saugumu

Penktadienį minfo.lt vadovas Marius Gabrilavičius savo feisbuko paskyroje pasidalijo tokio turinio žinute:

Pagarba gerb. Prezidente Gitanas Nausėda už tai, kad pasirūpinote nacionaliniu saugumu sutardamas su gerb. A.Lukašenka dėl elektros gavimo iš Baltarusijos.

PrezidentaiMariaus.jpg

M.Gabrilavičiaus žinutėje nurodytas ir informacijos šaltinis - laidos 60 minučių youtube video įrašas.

Laidoje cituojamas Ukrainos Aukščiausios Rados deputato Andriy Gerus tviterio įrašas. Analogiškas įrašas ir štai ši, jo žodžius patvirtinanti diagrama, yra ir deputato feisbuko paskyroje:

247018803_10224567569870403_6466670919244690826_n.jpg

Siūlome susipažinti su A.Gerus įrašo vertimu:

Lietuva, raginusi Ukrainą neimti elektros iš Baltarusijos atominės elektrinės, dramatiškai padidino Baltarusijos elektros suvartojimą.

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausda kovo 19 dieną paragino Ukrainą nepirkti elektros iš Baltarusijos atominės elektrinės (kai kurie tai interpretavo, kaip raginimą visiškai sustabdyti importą iš Baltarusijos). Galiausiai šių metų gegužę buvo uždraustas importas iš Baltarusijos ir toks draudimas mūsų šalyje galioja iki šiol.

Tačiau pati Lietuva nėra uždraudusi Baltarusijos elektros energijos srauto. Nors pagal dokumentus ji buvo tiekiama kaip importas per Latviją, tačiau fiziškai elektra į Lietuvą atkeliavo iš Baltarusijos - visi tą matė ir suprato, o Lietuvos energetikos ministras viešai pripažino, kad Lietuva vartoja elektros energiją iš Baltarusijos atominės elektrinės.

Pasibaigus remonto darbams, spalio 4 dieną pirmasis Baltarusijos AE blokas vėl buvo prijungtas prie tinklo, o spalio 12 dieną jėgainės blokas pasiekė 1170 MW galią.

Būtent spalio 4 dieną prasidėjo staigus elektros srautų į Lietuvą augimas. Jei rugsėjį srautai buvo 100–300 MW per valandą, tai spalio antroje pusėje jie viršijo 500 MW per valandą. O spalio 19 -ąją buvo didžiausias rodiklis per pastaruosius šešis mėnesius - į Lietuvą atkeliavo 814 MW per valandą baltarusiškos elektros. Akivaizdu, kad ir dabar į Lietuvą nemažas kiekis elektros energijos atkeliauja iš Baltarusijos atominės elektrinės, prieš kurią, kaip girdėjome, Lietuva kovoja.

Taip pat spalio pradžioje Lietuva padvigubino elektros importą iš Rusijos (iš Kaliningrado).

Uždraudus į Ukrainą importuoti baltarusišką elektros energiją, Baltijos šalių rinka tapo vienintele Baltarusijos rinka. Tai akivaizdžiai sustiprino pirkėjų derybines pozicijas dėl kainos Baltijos šalims.

Tai geras ir pamokantis labai pragmatiškos politikos pavyzdys jų nacionalinių ekonominių interesų labui. Manau, kad Lietuvai šią žiemą bus gerai, ji nejus rimto elektros trūkumo.

Tuo tarpu mūsų šalies žiniasklaida apie tai nutyli. Mieli skaitytojai, ar jums teko kur nors lietuviškuose portaluose ar TV laidų metu girdėti, kad Lietuva pilnai apsirūpina elektros energija iš Baltarusijos, o Ukraina susiduria su nemenkais iššūkiais? 

Kaip savo įraše mini M.Gabrilavičius, turime būti dėkingi prezidentui G.Nausėdai, kuris ne tik užtikrino, kad Lietuva nepritrūktų elektros energijos, bet tokiu būdu pasirūpino ir nacionaliniu Lietuvos saugumu.