Siekiama suteikti daugiau galimybių sidro gamintojams ir vartotojams

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/siek... 2021-09-28 19:37:00, skaitė 411, komentavo 0

Siekiama suteikti daugiau galimybių sidro gamintojams ir vartotojams

„Landsbergių režimo“ reitingams kritus žemyn Seimo narys Andriaus Kupčinskas įregistravo Alkoholio kontrolės įstatymo (AKĮ) pataisa, kuria siekiama suteikti daugiau galimybių smulkiesiems sidro gamintojams vykdyti savo veiklą pardavinėjant produkciją. Pataisą pasirašė dar 12 Seimo narių: Viktoras Pranckietis, Vytautas Mitalas, Mindaugas Skritulskas, Andrius Bagdonas, Kazys Starkevičius, Ieva Pakarklytė, Marius Matijošaitis, Evelina Dobrovolska, Morgana Danielė, Eugenijus Gentvilas, Audrius Petrošius, Linas Slušnys.

Didžiulis noras įtikti alkoholikams?

Alkoholio vartojimas yra opi socialinė ir sveikatos problema. Remiantis Lietuvos statistikos departamento duomenimis, aiškiai matyti, jog alkoholio vartojimo problema yra labai rimta, kasmet vis daugiau neblaivių asmenų padaro nusikaltimus.  Alkoholio vartojimo sukeliamą žalą patiria ne tik pats geriantysis, bet ir aplink jį esantys, o kartais ir tiesioginio ryšio neturintys, asmenys ar asmenų grupės ir galiausiai visa visuomenė.

Šiuo metu AKĮ 18 straipsnio 2 dalyje 6 punkte numatytas reikalavimas turėti nuosavą atestuotą alkoholio produktų kokybės tyrimo laboratoriją. To paties straipsnio 2 d. 7 p. numatytos išimtys galioja tik smulkiesiems alaus, midaus ir vaisių vyno gamintojams. 8 p. nuoroda į personalo kvalifikacinius reikalavimus gamybą padaro prieinamą tik žmonėms su labai siauros srities aukštuoju išsilavinimu. Dabartinėje AKĮ redakcijoje niekaip neužsimenama apie alkoholio gamyboje naudojamos vietinės žaliavos augintojus. Nėra jokios galimybės pagaminti ir parduoti bet kokį alkoholinį gėrimą iš savo ūkyje užaugintos žaliavos. Pavyzdžiui, sodininkystės atveju, iš augintojo faktiškai atimama galimybė perdirbti visą užaugintą derlių. Kaip ir sidro atveju, visos išvardytos priežastys, papildytos gamybos reglamente numatytu reikalavimu brangiam (apie 50 000 EUR) pagaminto alkoholio skaitikliui, smulkiųjų gamintojų atsiradimą padaro ekonomiškai nepagrindžiamu.

Alkoholio pasekmė neįdomi?

Nuolatos ir ilgesnį laiką vartojamas alkoholis labiausiai pažeidžia žmogaus nervų sistemą, nes kiekvienos išgertuvės negrįžtamai pražudo dešimtis tūkstančių smegenų ląstelių – dėl to alkoholikai ir degraduoja. Tarp alkoholį vartojančių asmenų dažnesni kepenų pažeidimai, kepenų cirozė, kasos sutrikimai, širdies ir kraujagyslių sistemos ligos, inkstų, šlapimo takų uždegiminės ligos. Alkoholis nepataisomai suardo endokrininę sistemą, didina diabeto riziką. Silpstantis imunitetas lemia ir didesnį jautrumą infekcijoms. Nėra saugios dozės ar kiekio, bet kokio kiekio alkoholio vartojimas daro žalą – kuo daugiau vartojama, tuo didesnė žala patiriama.

„Priėmus šią įstatymo pataisą ir panaikinus perteklinius, o taip pat dažnai nelogiškus reikalavimus sidro ir stiprių alkoholinių gėrimų gamybai, atsirastų smulkiųjų vietinių gamintojų. Taip vartotojai įgautų galimybę įsigyti vietinių lietuviškų gėrimų. Tai niekaip nepadidintų alkoholio vartojimo, nes, padidėjus gamintojų skaičiui, niekaip nepakinta reikalavimai alkoholio prekybai ir reklamai“, – teigė projekto iniciatorius, Ekonomikos komiteto narys A. Kupčinskas.

Atsiradus smulkiesiems gamintojams, ypač perdirbantiems savo užaugintą žaliavą, būtų sukurta taip reikalingų darbo vietų Lietuvos regionuose. Pasak projekto iniciatoriaus, ūkiai, iš savo auginamos žaliavos gaminantys sidrą, midų, vyną ar stiprius alkoholinius gėrimus, visoje Europoje yra populiarios turistų lankymo vietos. „Atsiradus traukai į konkretų ūkį, atsiranda papildomos galimybės ir aplinkiniams smulkiesiems maisto produktų gamintojams bei kitiems amatininkams tiesiogiai pasiekti galutinį Lietuvos miesto vartotoją arba užsienio turistą“, – teigė A. Kupčinskas.

Kaip teigiama įstatymo pakeitimo projekte, įsikūrus smulkiesiems sidro gamintojams visa pridėtinė vertė liktų Lietuvoje. Vartotojas pagaliau turėtų galimybę pasirinkti natūralų, mažos alkoholio koncentracijos gėrimą pagamintą Lietuvoje iš vietoje užaugintų obuolių, tuo pačiu paremdamas smulkiuosius ūkininkus. Iki šiol Lietuvos vartotojai priversti vartoti tik didžiųjų alkoholio pramonės įmonių gaminamus pramoninius arba importuojamus užsienio ūkiuose pagamintus sidrus.

Gerkite, degraduokite, jiems tokių reikia…

BV inf.

https://youtu.be/2K9zysmJTrw