Rusija pilnai uždraudžia GMO maisto pramonėje

Autorius: Sarmatas.lt Šaltinis: http://www.sarmatas.lt/09/rusi... 2015-09-30 08:49:11, skaitė 2195, komentavo 0

Rusija pilnai uždraudžia GMO maisto pramonėje

Paskui pranešimus iš Škotijos ir Vokietijos apie genetiškai modifikuotų produktų uždraudimą, pasklido naujiena, jog Rusijos Federacijos vyriausybė nutarė pilnai uždrausti bet kokių genetiškai modifikuotų ingredientų naudojimą visoje maisto pramonėje.

Tarptautinės konferencijos biotechnologijų klausimais metu, vicepremjeras Arkadijus Dvorkovičius pareiškė: „Kalbant apie genetiškai modifikuotus organizmus (GMO), – mes priėmėme sprendimą nenaudoti jokių GMO maisto pramonėje“.

Iš esmės, Rusija apėjo GMO markiravimo problemą, uždraudusi bet kokių genetiškai modifikuotų produktų naudojimą savo teritorijoje, kurie priešingu atveju būtų patekę į maisto bazę per fasuotus maisto produktus (ir GM kultūrų auginimą).

GMO priešininkams tai labai svarbi ir džiugi naujiena.

Kad suprastume tokio žingsnio perspektyvas, galime sau įsivaizduoti, kokį efektą tai padarys Jungtinėse Valstijose. Visiškas GM kultūrų uždraudimas ir jų įjungimas į apdorotų maisto produktų sudėtį reikš pilną maisto pramonės transformaciją.

Bet, žinoma, Rusija ir Jungtinės Valstijos tolimi nuo analogijos šiuo klausimu: virš 90 procentų išauginamų JAV tokių pagrindinių kultūrų, kaip kukurūzai ir sojos, yra genetiškai modifikuoti. Amerikos laukia didelis darbas, prieš tai, kol ji bus pasiruošusi priimti rusų revoliuciją produktų su GMO sferoje.

Kaip praneša agentūra Reuters:

„Oficialios statistikos duomenimis, GMO dalis Rusijos maisto pramonėje sumažėjo nuo 12 procentų iki 0,01 procento per pastaruosius 10 metų, ir šiuo metu šalyje yra registruoti tik 57 maisto produktai, turintis savo sudėtyje GMO. Įstatymas reikalaujantis būtinos valstybinės registracijos produktams su GMO, kurie gali turėti kontaktą su aplinka, įsigalios 2017 -ųjų viduryje“.

Prezidentas Vladimiras Putinas nusiteikęs neleisti genetiškai modifikuotų produktų į Rusiją, tuo pačiu nepažeisdamas Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) reikalavimų. Kaip praneša Natural Society, susitikime su Federacijos Tarybos nariais jis pareiškė:

„Mes turime savo darbą vykdyti taip, kad tai neprieštarautų mūsų įsipareigojimams PPO. Tačiau netgi turint tai omenyje, mes turime teisėtus būdus ir instrumentus savo rinkos ir pirmiausia savo piliečių apsaugai“.

trueactivist.com