DW: Baltarusijos turizmo firma padėjo irakiečiams nelegaliai prasiskverbti į Lietuvą

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: https://lebionka.blogspot.com/... 2021-08-15 15:48:00, skaitė 849, komentavo 2

DW: Baltarusijos turizmo firma padėjo irakiečiams nelegaliai prasiskverbti į Lietuvą

Vokiečių portale DW rašoma, kad Baltarusijos bendrovė koordinavo nelegalių migrantų, bandančių patekti į ES per Baltarusiją, srautus. Tai nustatė analitinis centras "Dosje". "Centrkurort" bendrovė priklauso Baltarusijos prezidento reikalų departamentui.

Baltarusijos valstybinė turizmo bendrovė "Centrkurort" koordinavo nelegalių migrantų, kurie bandė patekti į ES per Baltarusiją, srautą. Tai rodo penktadienį, rugpjūčio 13 d., paskelbti analitinio centro "Dosje" ir Vokietijos leidinio "Der Spiegel" atlikto tyrimo rezultatai.

Remiantis tyrimo medžiaga, "Centrkurort" yra Baltarusijos prezidento administracijos dalis. Į bendrovę kreipėsi kelios kelionių agentūros, kurios pagal bendradarbiavimo susitarimą "dėl tarptautinio turizmo tarp arabų pasaulio šalių ir Baltarusijos Respublikos plėtojimo" paprašė padėti išduoti Baltarusijos vizas Irako piliečiams. Viena iš tokių bendrovių - "Oskartur" - registruota Minske.

Iš viso, remiantis „Dosje“ duomenimis, per "Centrkurort" buvo pateikta daugiau kaip 200 prašymų išduoti Baltarusijos vizas irakiečiams. Visi jie, įskaitant nepilnamečius, kaip savo vizito į Baltarusiją tikslą nurodė "medžioklę" netoli Minsko. "Centrkurort", matyt, taip pat teikė pervežimo paslaugas migrantams. "Dosje" ir "Der Spiegel" susipažino su sutartimi su bendrove "Stroytour", kuri užsiima autobusų su vairuotojais nuoma.

Paaiškėjo, kad "Centrkurort" apmokėjo sąskaitas už transporto paslaugas maršrutu Minskas-Oro uostas Minskas-Minskas.

Staigus nelegalių migrantų srauto į Lietuvą padidėjimas

Dokumentų, kuriais remdamiesi "Dosje" ir "Der Spiegel" padarė tokias išvadas, autentiškumą patvirtino buvęs "Centrkurort" darbuotojas. Pati valstybinė įmonė neigė, kad ji dalyvavo koordinuojant nelegalią migraciją.

Nuo šių metų pradžios Lietuvos pasieniečiai sulaikė apie 4 000 nelegalių migrantų - daugiau nei 40 kartų daugiau nei per visus 2020 metus. Į ES teritoriją jie pateko per Baltarusiją. Lietuvos ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė šiuos įvykius pavadino Baltarusijos valdovo Aleksandro Lukašenkos "hibridine agresija".

Europos pasienio agentūra "Frontex" užfiksavo, kad kai kurias nelegalų grupes prie Lietuvos sienos lydėjo automobilis, panašus į Baltarusijos kariuomenės tarnybinį automobilį.

image.png

Rusų portalas RT, savo ruožtu, vaizduoja A.Lukošenką ne kaip prekeivį žmonėmis, o kaip baisių ir nehumaniškų lenkų ir lietuvių auką, į kurio šalį pastarieji siunčia migrantus.

Keista, juk nurodyti kelią namo komercinėje „medžioklėje“ pasiklydusiems „turistams“, mano nuomone, yra labai humaniška ir kultūringa.