Pabėgėliai iš Afganistano jau pasiekė Lietuvą, ar sulauksime keršto už NATO veiksmus?

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/pabe... 2021-08-01 14:44:00, skaitė 383, komentavo 3

Pabėgėliai iš Afganistano jau pasiekė Lietuvą, ar sulauksime keršto už NATO veiksmus?

Lietuvos Respublikos Seimas 2019 m. gruodžio 19 d. priėmė mandatą dėl Lietuvos karių dalyvavimo tarptautinėse operacijose. Lietuvos kariams suteikta teisė dalyvauti 11-je NATO, Europos Sąjungos, Jungtinių Tautų ir kitose sąjungininkų suburtų koalicijų vykdomų tarptautinių operacijų Europoje, Afrikoje, Azijoje ir Indijos vandenyne bei Persijos įlankoje.

Lietuvos kariuomenės kariniams vienetams, sudarytiems iš karių ir civilių krašto apsaugos sistemos (toliau – KAS) tarnautojų, teisę dalyvauti tarptautinėse operacijose suteikia Lietuvos Respublikos Seimas. Lietuvos karinis indėlis priklauso nuo konkrečios operacijos poreikių ir turimų karinių pajėgumų.

Amerikiečių pajėgos be orkestro ir parado tyliai tyliai Afganistane paliko Bagramo oro pajėgų bazė. Neįspėjo net naujojo Afganistano kariuomenės vado.

Be amerikiečių iš Afganistano traukiasi ir kitų Vakarų šalių pajėgos. Birželio pabaigoje namo sugrįžo Lietuvos kariai.

Žaibiškai puolant į talibų rankas pateko ir dalis Goro provincijos. Goro provincijoje tarnybą atliko 5000 Lietuvos karių.

JAV kartu su savo NATO sąjungininkėmis skyrė milijardus JAV dolerių afganų saugumo pajėgoms parengti su viltimi, kad vieną dieną jos galės situaciją šalyje kontroliuoti pačios. Tačiau jos nėra tam pasirengusios net ir dabar.

Dabar didelė dalis šalies teritorijų Talibano perimamos nepanaudojant jėgos. Teritorijos paprasčiausiai perduodamos.

Kariai ir policininkai masiškai pasiduoda, palikdami amerikiečių pirktus ginklus, amuniciją ir transporto priemones. Kai paskutiniai amerikiečių kariai traukėsi iš Bagramo karinių oro pajėgų bazės, per 1 tūkst. afganų karių siekdami išsigelbėti nuo Talibano atakos jau skubėjo sienos su kaimyniniu Tadžikistanu link. Visi šokiruoti, kaip greitai viskas griūva.

JAV prezidentas Džo Baidenas bandė užsienio pajėgų išvedimą iš Afganistano „nutapyti pačiomis pozityviausiomis spalvomis (…) bet visi supranta, kad misija tiesiog žlugo“.

JAV traukiasi, o Talibanas stiprėja

Talibanas turi palaikymą. Teritorijų perėmimas yra visiškai logiškas, dėsningas. Realybėje Talibanas ne užgrobinėja teritorijas, o kaip tik grįžta į ten, kur turi didelį palaikymą.

O su užsienio pajėgomis kolaboravusiems afganams kyla grėsmė.

Daugelis vertėjų, kurie per pastaruosius du dešimtmečius dirbo su JAV ir NATO pajėgomis, baiminasi Talibano keršto. Pabėgėliai iš Afganistano jau pasiekia ir Lietuvą. Statistikos departamento duomenimis į Lietuvą iš Afganistano jau atvyko 79 migrantai.

Prieš keletą dienų į Lietuvos vadovus atviru laišku kreipėsi grupė afganų vertėjų, talkinusių jų šalyje tarnavusiems lietuvių kariams. Afganai ieško prieglobsčio, nes traukiantis Aljanso pajėgoms juos ėmė medžioti Talibanas.

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis pažadėjo, kad Lietuva suteiks jiems prieglobstį.

BV inf.