Austrijos „Krone Zeitung“ apie Lietuvos pasienio tvorą, į Austriją plūstančius nelegalus, austrų paramą Lietuvai

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: https://lebionka.blogspot.com/... 2021-07-26 15:42:00, skaitė 442, komentavo 0

Austrijos „Krone Zeitung“ apie Lietuvos pasienio tvorą, į Austriją plūstančius nelegalus, austrų paramą Lietuvai

Austrų „Krone Zeitung“ rašo, kad Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje planuota 550 km ilgio tvoros statyba sustojo. https://www.krone.at/2469998

Pasak Lietuvos vidaus reikalų viceministro Arnoldo Abramavičiaus, to priežastis - akivaizdus šiam tikslui skirtos NATO ašmeninės vielos (spygliuotos vielos atmaina) trūkumas. Abramavičius naujienų agentūrai BNS patvirtino, kad iš kariuomenės atsargų gauta ašmeninė viela (nuotraukoje žemiau) buvo sunaudota.  Jis taip pat sakė, kad šios specialios spygliuotos vielos Lietuvoje neįmanoma pagaminti.  Todėl Lietuvos vyriausybė dvišaliu pagrindu paprašė kitų šalių pagalbos.  Be kita ko, ji derasi su Danija ir Slovėnija dėl galimybės įsigyti arba gauti neatlygintinai spygliuotos vielos atsargų. 

"Krone Zeitung" pažymi, kad tvora pasienyje su Baltarusija pradėta statyti maždaug prieš dvi savaites. Taip vyriausybė nori sustabdyti pabėgėlių iš kaimyninės šalies antplūdį, kuris pastaraisiais mėnesiais smarkiai išaugo.  Lietuva kaltina Baltarusijos prezidentą Aleksandrą Lukašenką, kad šis, keršydamas už ES sankcijas, per Lietuvos sieną į Europos Sąjungą sąmoningai gabena pabėgėlius, daugiausia iš Afganistano ir Artimųjų Rytų, taip pat iš Afrikos šalių.

image.png

Austrų dienraštis nurodo, kad Austrija siunčia "Cobra" padalinį saugoti Lietuvos sieną, o ES nepritaria 41 mln. eurų kainuosiančios pasienio tvoros statybai. Austrijos vidaus reikalų ministras Karlas Nehammeris (ÖVP) penktadienį šį atsisakymą pavadino "visiškai neteisingu signalu" ir paskelbė apie specialaus padalinio "Cobra" dislokavimą, kaip Austrijos indėlį remiant sienos apsaugą Lietuvoje.

image.png

„Krone Zeitung“ taip pat praneša, kad vos per 12 sustiprintos Austrijos sienos kontrolės valandų užfiksuoti 104 pažeidimai. Visi nelegalai buvo iš Afganistano. Jau penktadienį buvo sulaikyti 40 pabėgėlių.   Nepaisant to, sekmadienio naktį 79 nelegalai vėl peržengė žaliąją sieną į Austriją netoli Nikičo. https://www.krone.at/2470132

Kaip pranešama, vyriausybė padidino karinę sienos apsaugą nuo 400 iki 1000 karių. Be to, Austrijos valstybės sieną saugo 400 policininkų. Vidaus reikalų ministras Karlas Nehammeris su Vakarų Balkanų šalimis pasirašė repatriacijos susitarimus, įskaitant skrydžių deportacijas iš Bosnijos ir Hercegovinos į Pakistaną.

Austrijos vidaus reikalų ministerijos duomenimis, šiuo metu daugiau migrantų bando nelegaliai patekti į šalį iš Vengrijos, rašoma vokiečių „die Welt“.

https://www.welt.de/politik/ausland/article232714717/Oesterreich-schickt-zusaetzliche-Soldaten-an-Grenze-zu-Ungarn.html

Austrija siunčia daugiau karių prie savo sienų dėl padidėjusio pabėgėlių srauto. Šeštadienį surengtoje spaudos konferencijoje vidaus reikalų ministras Karlas Nehammeris ir gynybos ministrė Klaudia Tanner (ÖVP) pranešė, kad šalies sieną su Vengrija saugos dar 400 karių (iš viso 1000). "Pastebime, kad Austrijos pasienyje sulaikytų asmenų skaičius vėl didėja", - pranešime teigė Nehammeris. Nuo sausio 1 d. iki liepos 18 d. jau aptikti 15 768 vyrai, moterys ir vaikai, sakė jis. Palyginimui, 2020 m. iš viso buvo 21 700 sulaikymų. Šiais metais Austrijos saugumo pajėgos taip pat sulaikė 200 prekiautojų žmonėmis.

image.png