Į Lietuvą migrantų srautas neslūgsta, ar ne laikas Lietuvai atsiprašyti Baltarusijos?

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/i-li... 2021-07-06 11:28:00, skaitė 970, komentavo 20

Į Lietuvą migrantų srautas neslūgsta, ar ne laikas Lietuvai atsiprašyti Baltarusijos?

Kol Lietuva neatsiprašys Baltarusijos prezidento už organizuotas riaušes, bandymus nuversti valdžią ir nužudyti Aleksandrą Lukašenką, tol Lietuva kentės. Tereikia tiek nedaug, bet vargu ar Lietuviškieji vasalai ras drąsos ir sveiko proto tokiam žingsniui.

R. Pratasevičius išpasakojo viską! Lietuva – viena iš organizatorių vykdant perversmą Baltarusijoje (video)

Nuo sekmadienio ryto iki pirmadienio ryto pasieniečiai, pirminiais duomenimis, sulaikė 134 iš Baltarusijos neteisėtai sieną kirtusius migrantus. Iš viso šiemet pasienyje su Baltarusija sulaikyti 1 232 neteisėti migrantai, o praėjusi savaitė pagal jų skaičių buvo rekordinė. Ketvirtą parą iš eilės nelegaliai į Lietuvą bandantys patekti užsieniečiai dažniausiai rinkosi kelius per Druskininkų savivaldybės teritoriją.

Nuo sekmadienio ryto iki pirmadienio ryto VSAT pareigūnai sulaikė 134 migrantus. 34 iš jų peržengę sieną iš Baltarusijos įkliuvo Varėnos, Ignalinos, Vilniaus ir Švenčionių rajonuose. Likusius 100 migrantų Druskininkų savivaldybės ribose sulaikė šiame kurorte veikiančios užkardos pasieniečiai. Pirminiais duomenimis, per keturias pastarąsias dienas Druskininkų užkardos pareigūnai sulaikė 416 neteisėtų migrantų.

Kažin ar migrantai atvykstantys į mūsų šalį yra „šventos avelės“, ar nėra tarp jų teroristų ir kitokių nusikaltėlių, kurie bėga nuo vietos teisėsaugos?

Sekmadienį popiet pusantro šimto sulaikytų užsieniečių iš Druskininkų buvo išvežti į Varėnos savivaldybės suteiktas patalpas. Taip pat neteisėti migrantai jau anksčiau buvo apgyvendinti Alytaus ir Ignalinos savivaldybių suteiktose patalpose. Sulaikytųjų apgyvendinimas vyksta ir VSAT Užsieniečių registracijos centre Pabradėje, o nelydimi nepilnamečiai perkeliami į Pabėgėlių priėmimo centrą Rukloje.

Pirmadienį toliau derinami veiksmai, kur bus apgyvendinti Druskininkų ir kitose užkardose esantys užsieniečiai.

„Sąžiningai pasakiau, kad mes nebelaikysime tų, kuriuos jūs smaugėte Afganistane, Irane, Irake. Dėl jūsų sankcijų mes tam neturim nei pinigų, nei jėgų“, – pareiškė A. Lukašenka

Jiems bus atliekami testai dėl COVID-19, o iki rezultatų gavimo šie asmenys yra izoliuoti. Įvykių aplinkybės tikslinamos, vyksta tyrimai. Apie pasiprašiusius prieglobsčio asmenis informuotas Migracijos departamentas, kuris nagrinėja tokius prašymus.

Vyriausybė penktadienio posėdyje dėl smarkiai išaugusios neteisėtos migracijos į Lietuvą paskelbė ekstremaliąją situaciją valstybės mastu.

Šiemet į Lietuvą iš Baltarusijos bandė patekti 1 232 neteisėti migrantai. Šis skaičius yra beveik penkiolika kartų didesnis, nei buvo per visus 2020 metus. Pernai Lietuvos pasienyje sulaikytas 81 toks užsienietis. 2019 m. pasieniečiams įkliuvo 46 neteisėti migrantai, 2018 m. – 104, 2017 m. – 72.

Praėjusi savaitė pagal sulaikytų migrantų skaičių buvo rekordinė. Nuo birželio 28 d. iki liepos 4 d. VSAT pareigūnai sulaikė 598 iš Baltarusijos neteisėtai bandžiusius patekti užsieniečius. Birželio 21-27 d. buvo sulaikyti 157 tokie asmenys, birželio 14-20 d. – 43, birželio 7-13 d. – 115, o savaitę nuo gegužės 31 d. iki birželio 6 d. – 89.

Tarp šiemet pasienyje su Baltarusija sulaikytųjų daugiausia yra Irako piliečių ar jais prisistačiusių užsieniečių.

Didelė dalis sulaikytųjų per Lietuvą siekia patekti į Vakarų Europos valstybes.

Pastaruoju metu labai išaugus tokių atvejų skaičiui VSAT sustiprino sienos su Baltarusija apsaugą. Be įvairių organizacinių priemonių, į šį ruožą buvo komandiruoti pareigūnai iš kitų VSAT padalinių bei skirti papildomi techniniai resursai.

Be to, pasieniečiams pagalbon atėjo pajėgos iš Viešojo saugumo tarnybos, Šaulių sąjungos ir kitų institucijų, taip pat pasienyje su Baltarusija dirbti pradėjo Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūros FRONTEX pareigūnai.

Parengta pagal VSAT ir BV inf.