D. Jočienė atskleidė, kad negali pasakyti savo nuomonės dėl antikonstitucinio Seimo rinkimų įstatymo

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://www.ekspertai.eu/djoci... 2021-07-06 11:39:00, skaitė 579, komentavo 6

D. Jočienė atskleidė, kad negali pasakyti savo nuomonės dėl antikonstitucinio Seimo rinkimų įstatymo

Konstitucinio Teismo vadovė D. Jočienė.

LR Konstitucijoje skelbiama, kad „Seimą sudaro Tautos atstovai – 141 Seimo narys, kurie renkami ketveriems metams remiantis visuotine, lygia, tiesiogine rinkimų teise ir slaptu balsavimu“, o „Seimo narių rinkimų tvarką nustato įstatymas“.

Kaip gerai žinoma, deja, Seimo rinkimų įstatymas jau daugelį metų prieštarauja Konstitucijai ir pažeidžia pagrindinį principą – vienas rinkėjas, vienas balsas. Vienmandatėse renkami Seimo nariai turi vienokias galimybes, o renkami pagal partinius sąrašus – visai kitokias, daug didesnes galimybes.

Tačiau dabartiniai valdantieji, save kartais meiliai vadindami šaika (šaika – tai Žmonių partijos atstovo Žygimanto Pavilionio savo bendražygių apibūdinimas – ekspertai.eu past.), bei jų bendražygiai kitose partijose nemato problemos, kad Seimo rinkimų įstatymas prieštarauja LR Konstitucijai. Jie ne kartą yra išsakę nuomonę, kad Seimo rinkimų įstatymas yra geras ir jokiai LR Konstitucijai neprieštarauja.

Todėl ekspertai.eu kreipėsi į Konstitucinio Teismo pirmininkę Danutę Jočienę, prašydami atsakyti, „ar Seimo rinkimų įstatymas neprieštarauja LR Konstitucijai?“.

„Seimo rinkimų įstatymo konkrečių nuostatų turinys ateityje gali būti konstitucinės justicijos bylos nagrinėjimo dalyku, tad nei Konstitucinis Teismas, nei Konstitucinio Teismo pirmininkė šiuo klausimu negali pasakyti išankstinio vertinimo“, - atsakė D. Jočienė.