Spjūvis lietuviams į veidą: Vilniaus universitetas kviečia baltarusius nemokamai studijuoti ir gauti stipendijas

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/spju... 2021-06-29 13:08:00, skaitė 935, komentavo 12

Spjūvis lietuviams į veidą: Vilniaus universitetas kviečia baltarusius nemokamai studijuoti ir gauti stipendijas

Pasipuošęs LGBT spalvomis, Vilniaus universitetas ne tik rodo pagarbą LGBT bendruomenei, bet ir nepagarbą ir lietuviams, kurie už mokslus yra priversti mokėti didžiulius pinigus. VU stojantiesiems iš kaimyninės Baltarusijos įsteigė „LDK stipendijas“

Prieš metus reaguodamas į politinius įvykius Baltarusijoje ir siekdamas paremti jos piliečių demokratiškumo siekius Vilniaus universitetas (VU) stojantiesiems iš kaimyninės šalies įsteigė „LDK stipendijas“. Stipendijos suteikiamos gabiausiems kandidatams, stojantiems į Vilniaus universitetą, ir skirtos padengti pragyvenimo išlaidas pirmaisiais studijų metais. Šiemet jas gauti galės ne tik Baltarusijos, bet ir Ukrainos jaunuoliai.

Šiemet stipendijos – platesniam gavėjų ratui

Stojantiesiems iš šių dviejų šalių siūloma rinktis tiek bakalauro, tiek magistro studijų programas. Dalies baltarusių studentų studijų kaštus prisiims universitetas, o patiems gabiausiems studentams pirmaisiais studijų metais bus mokama ir 200–300 eurų dydžio mėnesinė stipendija. Pernai šias stipendijas gavo apie pusė šimto baltarusių. Šiais metais planuojama skirti tiek pat „LDK stipendijų“, o aplikuoti į jas stojantieji iš minėtų šalių galės iki liepos 15 dienos.

Pernai į Vilniaus universiteto Filologijos fakultetą studijuoti atvykęs baltarusis Vladislavas Sokolovskis iš karto pajuto reikšmingus VU ir Baltarusijos švietimo įstaigų skirtumus. Visų pirma, vaikiną stebino dėstytojų požiūris į studentus. „Dar niekada nesu sutikęs tokių atsakingų dėstytojų, kurie visi be išimties su studentais elgiasi pagarbiai ir išklauso jų nuomonių. Tai retai pasitaiko Baltarusijoje“.

Kitas baltarusis Hermanas Saikouski prieš atvykdamas į VU studijavo istoriją Polocko valstybiniame universitete, kol universiteto administracija privertė jį parašyti prašymą pašalinti iš studentų sąrašo. Nukentėjęs nuo represijų Baltarusijoje vaikinas perstojo į VU, gavo LDK stipendiją ir čia yra labai patenkintas studijomis ir jų kokybe. Vieninteliu trūkumu studentas laiko pasaulinę pandemiją, kuri neleido gyvai lankyti paskaitų, bibliotekos ir pilnai pasijausti VU bendruomenės dalimi.

„Lietuva ir lietuviai savo nuomonę apie baltarusius parodė ne žodžiais ir propaganda, o realiais darbais ir apčiuopiamais sprendimais. Todėl esu labai dėkingas Lietuvai ir universitetui“, – sakė stipendininkas.

Pernai priėmė beveik 100 baltarusių studentų

Pernai studijomis Vilniaus universitete susidomėjo apie pusė tūkstančio baltarusių. Visus stojantiesiems keliamus reikalavimus atitiko ir bakalauro bei magistro studijas universitete pradėjo beveik 100 studentų, daugiausiai Verslo mokyklos, Ekonomikos ir verslo administravimo, Filologijos, Kauno, Matematikos ir informatikos fakultetuose.

VU prieš metus suteikė galimybę ne tik studijuoti, bet ir pratęsti studijas dėl pilietinių ir politinių priežasčių persekiojamiems ar dėl režimo šalyje iš studijų pašalintiems aukštesnių kursų baltarusių studentams. Taip į skirtingus VU fakultetus pavasario semestro metu buvo papildomai priimta apie 20 studentų iš Baltarusijos, kurie studijuoja aukštesniuose kursuose.

Prieš dvejus metus įsteigęs specialią „Gimtadienio (vėliau „450-mečio“) stipendiją“, o pernai – „LDK stipendiją“ baltarusiams, VU siekia įgyvendinti savo socialinę misiją ir didinti aukštojo mokslo prieinamumą visiems. Nei represijomis demokratinius procesus užgniaužti bandantys režimai, nei jaunuolių šeimos socialinė ar finansinė padėtis neturėtų jiems užkirsti kelio į aukštąjį mokslą.

Informaciją apie stojimą ir „LDK stipendiją“ Baltarusijos ir Ukrainos piliečiams rasite čia.

BV inf.