Nėra žinoma, ar G. Nausėda Generalinės prokuratūros vykdomų nusikaltimų „nemato“ ir „nežino“, ar nemato ir nežino

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://www.ekspertai.eu/nera-... 2021-06-24 15:27:00, skaitė 870, komentavo 3

Nėra žinoma, ar G. Nausėda Generalinės prokuratūros vykdomų nusikaltimų „nemato“ ir „nežino“, ar nemato ir nežino

Nuotr. prezidentas.lt

Šalies vadovas Gitanas Nausėda su Generaline prokurore Nida Grunskiene aptarė nuo paskyrimo į šias pareigas nuveiktus darbus, 2020 m. prokuratūros veiklos ataskaitą, tolesnės veiklos planus ir institucijos laukiančius iššūkius.

„Susitikime kalbėta apie praėjusių metų nusikalstamumo tendencijas, rezonansinių ir kitų socialiai jautrių bylų ikiteisminių tyrimų trukmės ir kokybės gerinimo, viešojo intereso gynimo efektyvinimo priemones. Generalinė prokurorė pristatė Prezidentui Prokuratūros veiklos ataskaitą, institucijos valdymo iššūkius ir jos veiklos efektyvinimo iniciatyvas“, - skelbiama Prezidentūros pranešime visuomenei „Prezidentas su generaline prokurore aptarė nuveiktus darbus ir ateities iššūkius“.

N. Grunskiene ataskaitoje surašė, kad „nusikalstamumas jau kelinti metai yra mažėjantis, vidutinė ikiteisminių tyrimų trukmė taip pat mažėja“.

„Tačiau atkreiptinas dėmesys, kad didelių rezonansinių bylų terminai ir kokybė vis dar išlieka aktualia problema, kurios sprendimui turi būti ieškoma operatyvių priemonių“, - rašoma dokumente.

Generalinė prokurorė pristatė priemonių planą dėl vadovaujamas pareigas einančių prokurorų atsakomybės užtikrinant tokių tyrimų kokybę stiprinimo.

„Per pokalbį aptartos ir nusikalstamomis veikomis padarytos finansinės žalos valstybei susigrąžinimo priemonių taikymo problemos, nes pagal 2020 m. prokuratūros veiklos ataskaitą valstybės finansams padaryta 16 mln. 50 tūkst. eur turtinė žala, tuo tarpu atlygintos žalos vertė siekia daug mažesnes sumas. Taip pat aptarti klausimai dėl naujų iššūkių ikiteisminiams tyrimams bylose, susijusiose su elektronine erdve, korupcija ir finansais“, - informuojama pranešime visuomenei.

G. Nausėda išreiškė lūkestį, kad „Generalinei prokurorei pavyks efektyvinti institucijos išteklių valdymą, bus imtasi veiksmingų priemonių, leisiančių sumažinti tyrimų rezonansinėse bylose trukmę, atlikti vadovų atsakomybių paskirstymo įvertinimą, stiprinti tyrimų efektyvumą“.

Ekspertai.eu primena, kad Generalinė prokuratūra jau daugelį metų išlieka niekieno nekontroliuojama institucija, kurios misija tarnauti valstybiniam kriminaliniam pasauliui, vilkinti ir nutraukti pradėtus ikiteisminius tyrimus rezonansinėse bylose, jei įmanoma, stengtis net nepradėti ikiteisminių tyrimų, net jei nusikaltimai matomi ir plika akimi. Taip pat ši institucija (ir jai pavaldžios, tokios kaip STT) vykdo politinius užsakymus kurpiant bylas „iš oro“.

Viso to valstybės lyderis G. Nausėda „nemato“ ir „nežino“, o gal tikrai nemato ir nežino.