LVŽS frakcija aiškinsis, kokios priežastys lemia dujų ir elektros brangimą

Autorius: Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga Šaltinis: https://minfo.lt/lietuva/strai... 2021-06-11 17:17:00, skaitė 785, komentavo 6

LVŽS frakcija aiškinsis, kokios priežastys lemia dujų ir elektros brangimą

Ketvirtadienį, birželio 10 d., Seime (I r. 203 kab.) 16 val. vyks Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos posėdis, kuriame parlamentarai užduos klausimus Valstybinės energetikos reguliavimo (VERT) tarybos pirmininkui Renatui Pociui.

LVŽS atstovai kviečia VERT pirmininką paaiškinti nerimą keliančią situaciją, nes nuo liepos 1 d. daugumai vartotojų elektra vidutiniškai brangs apie 8 proc., o dujos namų ūkiams – 26-50 proc. Komentuodama elektros ir dujų brangimą premjerė I. Šimonytė sakė, kad kainų augimą lėmusi VERT, esą, „tikrai nuo Vyriausybės nepriklauso ir Vyriausybė į tą procesą nesikiša".

LVŽS frakcija nori išsiaiškinti dėl kokių priežasčių Vyriausybė į procesą nesikiša ir kodėl valdantieji iš valstybės valdomų įmonių siekia tik pelno ir nekreipia dėmesio kaip gyvena gyventojai. 

„Vaikantis tokių pelnų šiuo metu, kai taip išaugęs bedarbystės lygis, yra ne tik kad labai nejautru, bet ir socialiai nepateisinama. Akivaizdu, kad kainų kilimas pirmiausiai neišvengiamai smogs mažas pajamas gaunantiems žmonėms, kurie neturi galimybės šildytis būstą kitaip, kaip dujomis. Tuo tarpu valdžia nekalba nei apie patirtų išlaidų kompensavimą prasčiau besiverčiantiems, nei apie išmokas ar kitą pagalbą būtent šiems žmonėms", – sako LVŽS seniūnė Aušrinė Norkienė.

Šiandien mažai kalbama ir apie tai, kokią įtaką pakilusios elektros ir dujų kainos turės kitų produktų kainų kilimui. O tas neabejotinai įvyks, nes sąnaudos paprastai gula ant vartotojų pečių. 

Ir galiausiai LVŽS frakcija nori žinoti ar kainų padidėjimas susijęs su valdančiųjų grįžimu į energetikos sektorių.