Svetlana Tichanovska Lenkijoje sukėlė politinį skandalą

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: https://lebionka.blogspot.com/... 2021-06-07 12:19:00, skaitė 1267, komentavo 4

Svetlana Tichanovska Lenkijoje sukėlė politinį skandalą

Praėjusią savaitę Baltarusijos opozicijos lyderė, pati save paskelbusi Baltarusijos prezidente, Svetlana Tichanovska, išlaikoma už Lietuvos ir Lenkijos mokesčių mokėtojų pinigus, Lenkijoje sukėlė politinį skandalą, mėgindama kištis į Lenkijos vidaus politiką.

Jacekas Karnovskis (Jacek Karnowski) dienraštyje „wPolytice“ pažymi, kad Lenkijos valdančiosios partijos „Teisė ir teisingumas“ politikai pranešė apie paskelbtą informaciją, kad buvusi kandidatė į Baltarusijos prezidentus svečiuosis "Campus Poland of the Future". Tai, jo žodžiais, politinis renginys, kurį rugpjūčio mėn. planuoja Rafalas Trzaskowskis ir kuris vyks Olštyne, universiteto miestelyje. Renginio svečiu, be kita ko, bus Budapešto meras Gergely Karácsony - tikėtinas ministro pirmininko V. Orbano varžovas dėl vyriausybės vadovo posto per kitais metais vyksiančius parlamento rinkimus.

„Jei Tichanovska nori reklamuoti antidemokratinę opoziciją Lenkijoje ir pasirodyti Trzaskowskio mitinge, ji turėtų ieškoti pagalbos Maskvoje, tačiau mes turėtume remti Baltarusijos opoziciją, kuri nėra mūsų oponentų pusėje“, - pažymėjo Karnovskis.

Lenkijos Seimo pirmininko pavaduotojas Ryszardas Terlecki pažymėjo, „kad tuo metu, kai Lenkijos vyriausybė Europoje ragina remti laisvą Baltarusiją, kovoja už lenkų tautinės mažumos teises, finansuoja nepriklausomą televiziją, teikia įvairią pagalbą Baltarusijos aktyvistams, ponia Cichanouska sutinka dalyvauti opozicijos, kuri Lenkijoje nepripažįsta demokratinių rinkimų rezultatų, abejoja valstybės institucijų teisėtumu ir remia įstatymus pažeidinėjančius teisėjus, mitinge.“

Karnovskio nuomone, „Lenkijos opozicija įtraukė Baltarusijos opozicijos lyderį į nacionalinį partinį žaidimą. Juk dalyvavimas Olštyne vyksiančiame susitikime įteisins stiprią antivyriausybinę žinią. Pranešimas, kuriame, galime būti tikri, skambės žodžiai apie demokratijos, režimo, autoritarizmo, fašizmo pabaigą. Ne, ne Baltarusijoje, o čia, Lenkijoje. Iš tiesų šis klausimas yra pagrįstas. Baltarusijos opozicija turi atsakyti į klausimą, ar ji laiko Lenkiją antrąja Baltarusija, kaip mano J. Tokarczuk ir kaip mano daugelis mūsų opozicijos atstovų, ar ji nepritaria šiai tezei. Ji taip pat turi atsakyti į klausimą, ar ji nori nuversti valdžią Minske, ar ji taip pat tam tikru mastu suinteresuota nuversti valdžią Varšuvoje, o platesnėje perspektyvoje - visą socialinę santvarką.“

Gali būti, rašo Karnovskis, „kad ponia Cichanouska priėmė kvietimą į Olštyną dėl žinių stokos arba dėl prielaidos, kad paramos reikia ieškoti ten, kur kur ją duoda. Tai suprantamas požiūris, tačiau neteisingas ir neapgalvotas. Kontekstas visada svarbus ir turi pasekmių. Šiuo atveju kontekstas aiškus: tai yra drąsios moters panaudojimas vidaus politikos žaidimui, siekiant suteikti patikimumo itin veidmainiškam mūsų šalies įvaizdžiui. Tai veidmainystės lygis, kuris labai kenkia Baltarusijos reikalui, nes jei Lenkija yra Baltarusija, jei Lenkija yra kaip Baltarusija, vadinasi, ji yra juokinga, o ne pavojinga“.

O kokią naudą Lietuvos valstybė gavo iš konfrontacijos su Baltarusija, kiek mūsų valstybei kainavo visa tai, kiek kainuoja Tichanovskajos ir jos brigados išlaikymas Lietuvos mokesčių mokėtojams? O gal tai įrankis griausti mūsų valstybę? Lenkai jau įsitikino, kad namų šeimininkė Tichanovskaja yra kvaila marionetė, galinti tik įnešti sumaištį ir nei per nago juodymą nepadedanti baltarusių tautai. Ar griovimas kada nors buvo pagalba? Lietuvos valdžiai, mano nuomone, laikas atsikvošėti.

https://wpolityce.pl/polityka/553642-czy-bialoruska-opozycja-tez-uwaza-polske-za-druga-bialorus