Galimybių pasas žlunga nė nepradėjęs veikti: kavinės atsisako skirstyti žmones

Autorius: Respublika.lt Šaltinis: https://www.respublika.lt/lt/n... 2021-05-22 05:03:00, skaitė 887, komentavo 6

Galimybių pasas žlunga nė nepradėjęs veikti: kavinės atsisako skirstyti žmones

Avinų paso įvedimo entuziastė – pederastų ir narkomanų partijos atstovė, gamtos klaida ekonomikos ministerijoje, Aušrinė Armonaitė

Gegužės 24-ąją turėtų pradėti veikti taip vadinamas Galimybių pasas. Nors Lietuvai kelią į kosmosą atvėrusi Aušrinė Armonaitė iš Ekonomikos ir inovacijų ministerijos buvo įsitikinusi, kad pasas atidarys visuomenei šiuo metu negalinčių veikti įstaigų duris, vargu ar idėja pasiteisins. Mat net patys verslininkai nelinkę skirstyti savo klientų.

„Maištininkų" miestas

Šiauliai tampa savotišku maištininkų prieš dabartinės valdžios priimamus sprendimus centru. Pirmiausia apie tai, kad nevers į mokyklas grįžtančių pradinukų testuotis, pareiškė ir taip premjerės Ingridos Šimonytės nemalonę užsitraukė Šiaulių meras Artūras Visockas.

Maištingas mero idėjas perėmė ir miesto verslininkai. Prieš kelias dienas apie tai, jog nediskriminuos savo lankytojų ir nedarys išimčių turintiems Galimybių pasus, savo paskyroje pareiškė „Gustuko picerija". Šis įrašas susilaukė didžiulio visuomenės, įskaitant ir patį A.Visocką, palaikymo. Netrukus redakciją pasiekė žinia, kad klientų į „gerus" ir „blogus" neskirstys dar viena Šiaulių kavinė - „Bardinai". „Visi esame lygūs, todėl atsisakome naudoti Galimybių pasą savo kavinėje", - buvo rašoma jų paskyroje socialiniame tinkle.

Užteks skaldyti visuomenę

„Vakaro žinių" pakalbintas „Gustuko picerijos" vadovas Mantas Zemeckas patikslino, kad, nepaisant galimų finansinių nuostolių, visi klientai draugiškai bus aptarnaujami tik lauke.

„Bendras šalies fonas ir taip labai negatyvus, tad žmonių skirstymas tik dar labiau suskaldytų visuomenę. Nenorime to, todėl labai tikimės, kad toks mūsų poelgis padės suvienyti žmones. Juolab kad Šiauliai - nedidelis miestas. Žmonės vieni kitus pažįsta, sveikinasi, bendrauja. Jie padėjo mums sunkiuoju laikotarpiu, tai kaip mes dabar galime vienus priimti, o kitų - ne?" - retoriškai teiravosi M.Zemeckas.

Picerijos vadovas pabrėžė, kad jis puikiai supranta tas įmones, kurios pusę metų negalėjo dirbti ir dabar nebeturi kito pasirinkimo, kaip taikstytis su peršama sistema, tačiau buvo įsitikinęs, kad valdžia klausimą galėjo išspręsti kitaip.

„Niekada nestovėjome ištiesę ranką. Nuolat kartojome - leiskite mums dirbti ir mes susitvarkysime. Bandėme prašyti esančiųjų valdžioje, kad priskirtų kavines kultūros renginiams ir, laikantis visų saugumo reikalavimų, leistų dirbti užpildant tuos pačius 30 proc. turimo ploto. Deja, visiems mūsų prašymams bei pasiūlymams politikai liko kurti ir į jokias kalbas nesileido - niūrią tiesą įvardijo šiaulietis. - Užtat jie puikiai „girdėjo" didžiuosius prekybos centrus, kuriems, pasak A.Armonaitės, buvo išdalinti kompensacijoms už nuomą skirti pinigai, todėl daugiau šių kompensacijų nebebus. Tokie teiginiai, ypač prisiminus, kad vis dar yra dirbti negalinčių smulkių įmonių, skamba labai keistai. Valdžia tiek kalba apie ekonomikos gaivinimą, tačiau elgiasi priešingai - ne tik neleidžia įmonėms naudotis jų turimomis patalpomis, bet ir palieka jas be paramos."

Ne pelnas svarbiausia

Ekonomikos ir inovacijų ministerijos brukamose naujovėse jis įžvelgė ir daugiau problemų.

„Mano nuomone, su tuo pasu paskubėta. Buvo galima palaukti, kol pasiskiepys didesnė dalis žmonių, ir tada startuoti. Dabar vieni galės lankytis teatruose ar kavinėse, o kiti, gal ir norintys, bet negalintys pasiskiepyti, liks už borto. Ar kas nors pagalvojo, kaip jie jausis?" - visiems rūpimą klausimą uždavė M.Zemeckas.

Be to, pasak šiauliečio, labai tikėtina, kad žmonės, pagaliau gavę „laisvę", skubės ja džiaugtis ir visiškai nebesisaugos, tad papildomos galimybės atsiras ne tik veiklai, bet ir viruso, kuriuo sėkmingai galima užsikrėsti ir pasiskiepijus, plitimui.

Nepaisant dviprasmiškos situacijos, pokalbį vyras baigė optimistine gaidele. Pasak jo, matant, kokio palaikymo idėja susilaukė socialiniuose tinkluose, jie yra įsitikinę, kad pasielgė teisingai ir taip ragino elgtis kitus smulkius bei vidutinius verslininkus.

„Žengėme pirmąjį žingsnį, parodėme pavyzdį, tad norisi tikėti, kad tokių įmonių atsiras ir daugiau. Pinigai, žinoma, svarbu, tačiau, mūsų nuomone, daug svarbiau suvienyti suskaldytą ir pamiršusią, kaip džiaugtis gyvenimu, Lietuvos visuomenę", - apibendrino M.Zemeckas.

Visų pinigų neuždirbsi

Alfredas Tolvaiša, kavinės „Bardinai" komercijos direktorius, taip pat patikino, kad, kol visi lankytojai negalės būti aptarnaujami viduje, dirbs tik lauko terasa.

„Anksčiau apie tai negalvojome, bet antradienio vakarą susėdome, pasitarėme ir supratome, kad negalime skirstyti žmonių į „geresnius" ir „prastesnius". Mums visi mūsų lankytojai yra vienodai svarbūs, vienodai brangūs, tad derintis prie „naujų galimybių" būtų žema, - teigė A.Tolvaiša. - Tarkim, ateina į kavinę besilaukianti mama su keliais vaikais, bet be paso, tai ar aš ją turėčiau išvaryti? Arba ateis keli pasiskiepiję ir susės viduje, o likusieji, net ir lietui pliaupiant, turės likti lauke. Nustatantys tokią tvarką turbūt nepagalvojo apie tai, kaip jie turėtų jaustis."

Paklausus apie galimus finansinius nuostolius, komercijos direktorius nusišypsojo.

„Nesame iš tų, kurie dėl euro būtų pasiryžę viskam. Puikiai suprantame, kad visų pinigų vis tiek neuždirbsime, tad mums žymiai svarbiau išsaugoti žmogiškumą tiek savo pačių, tiek pas mus ateinančių klientų akyse bei apsaugoti jų orumą. Kiti pasirinks, kaip jiems patogiau, o mes nusprendėme taip ir savo sprendimo nekeisime", - patikino
A.Tolvaiša.

Beje, kaip ir picerijos atveju, „Bardinų" pasirinkimas socialiniame tinkle sulaukė didelio internautų palaikymo. Matant tokią žmonių reakciją apima gera nuojauta, kad vietų, kurios nesitaikstys su keistais valdančiųjų sprendimais ir nesiims diskriminuoti žmonių, atsiras ir daugiau.

Prie „nepaklusnumo akcijos" jungiasi ir Vilnius

Akivaizdu, jog visuomenės nepasitenkinimas esančiais valdžioje ir jų vykdoma politika buvo pasiekęs kritinį lygį, tad užteko nedidelės, „Gustuko picerijos" įskeltos, kibirkšties ir užsiliepsnojo taikių protestų „laužas". Prie picerijos netruko prisijungti kita Šiaulių kavinė - „Bardinai".

Naujausiomis žiniomis, šiauliečiai tapo pavyzdžiu ir Vilniuje veikiančiai kavinei „Sushi Square", savo paskyroje socialiniame tinkle paskelbusiai tokį įrašą:

„Brangūs draugai, mes jungiamės prie Gustuko picerija pozicijos ir savo ruožtu pranešime: Gegužės 24 dieną startuoja galimybių pasas. Pati mintis ir inovacija atrodo įdomi, bet visame tame procese kyla labai daug abejonių dėl žmonių diskriminacijos.

Ne kartą pasisakėme už vienybę ir pagarbą vienas kitam. Jūs visi mums esate vienodai svarbūs, o dabar turėtume dalį iš Jūsų palikti už durų... Gyvename laisvoje šalyje, tad kiekvienas iš mūsų gali priimti sprendimus ir dėl to neturėtų būti engiamas ar žeminamas. Mes visi turime LR piliečio pasą. Jis yra vienintelis visų mūsų laisvių ir galimybių pasas.

Negalėdami visiems savo klientams užtikrinti vienodų sąlygų, atsisakome galimybės savo versle naudoti galimybių pasą. Mes ir toliau Jus Visus aptarnausime ir teiksime maistą išsinešimui, o norinčius pasisvečiuoti pas mus ilgiau - priimsime prie staliukų lauke. Būkime laisvi ir vieningi!"


Redakcijos turima informacija, Galimybių paso planuoja nepaisyti ir daugiau viešojo maitinimo įstaigų, tačiau jos viešai apie tai, bent kol kas, kalbėti nepanoro.

Jau baigus rengtį straipsnį redakcija gavo žinių, jog savo klientų nediskriminuos ir Marijampolėje veikiantis „Big House Burgers BHB" bei sostinėje įsikūręs vegetariškas/veganiškas restoranas „Radharanė". Vakarop tapo žinoma, kad prie akcijos prisijungė „Toto pizza" iš Šilutės ir kavinė „Millenium" iš Jašiūnų. 

Kur ministras arba kalbos apie nieką

Galimybių paso perspektyvos buvo aptariamos ir trečiadienį vykusiame Ekonomikos komiteto posėdyje. Nors ir buvo laukiamas, SAM vadovas Arūnas Dulkys, vietoj savęs atsiuntęs ministerijos atstovę, pats šiame posėdyje pasirodyti nesiteikė. Ta proga komiteto pirmininkas Kazys Starkevičius priminė, kad ministras nedalydavo ir svarstant sveikatos apsaugos sistemos biudžeto klausimą.

Ekonomikos ir inovacijų viceministras Vincas Jurgutis patikino, kad paso debiutui bus tinkamai pasiruošta, tačiau vėliau pripažino, kad nemažai veiklų yra atlaisvintos ir be Galimybių paso. Pasak jo, daugiausia naudos minėtas pasas turėtų duoti maitinimo, laisvalaikio ir turizmo srityse dirbančioms įmonėms bei asmenines šventes norintiems švęsti žmonėms. Taip pat jis pasidžiaugė, kad „šis įrankis" leis atnaujinti pasimatymus įkalinimo įstaigose.

SAM vadovą pavadavusi viceministrė Živilė Simonaitytė džiaugsmingai pareiškė, kad Galimybių paso kuravimas patikėtas A.Armonaitės ministerijai, o pati SAM „rūpinasi kitais klausimais". Ji pakartojo anksčiau išsakytus pastebėjimus, jog Lietuvoje „daug veiklų leidžiama ir be jokių pasų", bei patikino, kad „gerėjant epidemiologinei situacijai" bus svarstoma ir daugiau atlaisvinimų. Tiesa, jie bus siejami su Galimybių pasu. Taip pat ji jau trečiadienį „žinojo", kad per birželį epidemiologinė situacija nepagerės tiek, jog būtų galima atšaukti visus ribojimus.