Galimybių pasas

Autorius: Nepatogus rašytojas Šaltinis: https://www.facebook.com/nepat... 2021-05-20 20:17:00, skaitė 1341, komentavo 24

Galimybių pasas

Visaip ginamasi, kad galimybių pasas - ne #segregacija ir visai jokia diktatūra, kontrolė ir laisvės suvaržymas. Ar gi?

Taigi, akivaizdu, kad jo nenorintys turėti žmonės vien iš pagarbos sau, laisvei ir demokratijai, bus apriboti gyventi šioje sistemoje. Tai reiškia - jei renkiesi būti laisvu, tu šiai sistemai netinki. Todėl peršasi išvada - #demokratija - išeinantis reiškinys.

Esmė, ne kokias galimybes suteiks šis produktas, o kokios galimybės bus atimtos jo neturintiems.

Kartais reikia mąstyti išvirkščiai.

H. Spenseris (1820 – 1903) nurodė, kad didėjant parodomajai laisvei tikrosios laisvės neišvengiamai mažėja.

"Sparčiai gausėjantys autoritariniai sprendimai vis labiau varžė individo laisvę, o tai pasireiškė dvejopai. Viena, kiekvienais metais įstatymai griežtėjo ir tos sritys, kurose pilietis anščiau turėjo visišką veiksmų laisvę, buvo vis labiau ribojamos; kita, pilietis buvo verčiamas atlikti veiksmus, kuriuos anščiau galėjo atlikti savo noru. Tuo pačiu metu didėjo mokesčiai, ypač vietiniai, o tai dar labiau suvaržė asmens laisvę: sumažino jo pajamas, kurias jis gali išleisti savo nuožiūra, ir padidino dalį, kurią jis privalo atiduoti valdžios reikmėms."

Iš knygos #Minios_psichologija

Kuom tai ne apie šiandieną?

"Nuolat kuriant įstatymus ir įvairias ribojančias nuostatas, kurios nepaprastai suvaržo net mažiausius gyventojų žingsnelius, neišvengiamai susiaurėja piliečių laisvės sfera. Valstybės, pasidavusios iliuzijai, kad daugybė įstatymų geriau užtikrins laisvę ir lygybę, susipančioja vis sunkesnėmis grandinėmis.

Šiaip tautos pakenkia pačios sau. Pripratusios prie jungo, jos ima trokšti vergystės ir greitai praranda spontaniškumą bei energiją. Ilgainiui iš jų lieka tik šešėliai, kitaip tariant, pasyvūs, bejėgiai automatai be valios ir ištvermės.

<...> Augant piliečių abejingumui ir bejėgiškumui, paprastai stiprėja valdžios įtaka. Jai tenka viskam vadovauti, viską saugoti ir visus mokytis. Valstybė tampa visagaliu dievu. Tačiau patirtis rodo, kad tokių dievybių galia niekada nebuvo ilgalaikė ir labai stipri.

Kai kuriose tautose laipsniškas laisvės suvaržymas, nors laisvės regimybė ir išlieka, veikiausiai yra atgyvenusio rėžimo padarinys. Tai vienas iš artėjančio nuosmūkio simptomų, kurio dar neišvengė nei viena civilizacija."

Iš knygos #Minios_psichologija

Kaip gerai, kad mes turime istoriją, geras knygas ir galimybė palyginti laikus, kas mums vis primena - istorija sukasi ratu.

Kur veda #Galimybių_pasas?

Norit sužinot?