Kur dingo lėšos neformaliajam ugdymui?

Autorius: Valerijus Simulikas Šaltinis: http://www3.lrs.lt/pls/inter/w... 2015-09-24 08:39:26, skaitė 1585, komentavo 0

Kur dingo lėšos neformaliajam ugdymui?

2015 m. rugsėjo 22 d. pranešimas VIR 

Pernai rudenį tvirtinant šių metų biudžetą plojome rankomis – pagaliau paskirtas mokinio krepšelis neformaliajam ugdymui – įvairiems būreliams, sporto užsiėmimams finansuoti. Džiaugėmės, kad kiekvienas vaikas pagaliau turės savo 15 eurų, kuriuos valstybė investuoja į tai, kad vaikai turėtų kuo užsiimti, kad turėtų kur nukreipti savo energiją, kad liktų kuo mažiau laiko dykinėjimui ar nepageidautinai veiklai.

Bet priartėjus spalio 1 dienai, nuo kurios visi vaikai turėjo gauti finansavimą savo būreliams, paaiškėjo, kad finansavimą gaus tik tie būreliai, kurie įsikuria naujai, o iki šiol veikiantys valstybės paramos negaus. Tiems, kurie tikėjosi ir laukė to krepšelio, buvo pasakyta: „Dirbat? Gerai dirbat? Tai ir dirbkit toliau“. Kitaip tariant, turite teisę į sąžiningą, sunkų ir menkai apmokamą darbą.

Ne vienerius metus dirbau su vaikais ir mokytojais, todėl žinau, kad tie, kurie dirbo – tie ir dirbs. Jiems svarbu vaikai. Jiems ne tas pats, ką tie vaikai veikia, jiems nėra nusispjauti į tai, kokią patirtį įgaus vaikai po pamokų.

Man tik gaila tų mokinių, kurie dėl pinigų stygiaus negali lankyti būrelių ir šiemet pagaliau tikėjosi pirmą kartą nueiti į šokių pamoką, dailės užsiėmimą ar krepšinio treniruotę. Nežinau, kaip tie vaikai užaugę reaguos į politikų pažadus, jei juos apgaudinėja jau dabar. Žinau, kad ne visi tampa krepšinio rinktinės nariais, pasaulinio garso šokėjais ar žinomais dailininkais, bet lavinti savo įgūdžius ar gebėjimus teisę turi turėti kiekvienas. Ir visiems turi būti užtikrintos vienodos teisės, neišskiriant tų, kurie pasirinko naujai įsteigtus būrelius ar lanko užsiėmimus jau antrus, trečius ar kelintus metus.

Nežinau, kaip į šį klausimą žiūri politikai, viešai visur skelbiantys apie rūpestį žmonėmis, bet labai viliuosi, kad jiems yra tikrai gėda.

Todėl visomis galimomis priemonėmis sieksiu, kad teisingumas būtų atstatytas ir visi vaikai gautų 15 eurų krepšelį neformaliam ugdymui. Atsakingų institucijų bus prašoma įvertinti, ar poįstatyminiai teisės aktai neiškraipo įstatymų esmės, o dalinis finansavimas nediskriminuoja vaikų.

Daugiau informacijos:
Seimo narys Valerijus Simulikas, mob. 8 692 42 116