American Conservative: JAV laikas pripažinti Putino tiesą Sirijos klausimu

Autorius: Sarmatas.lt Šaltinis: http://www.sarmatas.lt/09/amer... 2015-09-22 10:19:10, skaitė 3110, komentavo 0

American Conservative: JAV laikas pripažinti Putino tiesą Sirijos klausimu

Vladimiro Putino veiksmų planas Sirijoje iš šono žiūrint atrodo gerokai labiau apgalvotas, nei siūlomas Barako Obamos ir Džono Kerry, rašo amerikiečių politikas ir publicistas Patrikas Bjukenenas (Patrick Buchanan), American Conservative leidinyje. Rusai perkelia savus tankus ir kariuomenę į aviabazę netoliese pakrantės Latakia miesto, siekdami sukurti patikimą tiekimo sistemą, skirtą tiekti ginklus ir kitas atsargas Sirijos kariuomenei.

Sirijos prezidentas Bašaras Asadas, laikomas Kremliaus sąjungininku, jau prarado pusę savo šalies, ir, jeigu jis kris galutinai, Putinas praras savo atramą Sirijoje ir Viduržemio jūros regione, pastebi publicistas. Be to, islamiškosios teroristinės organizacijos – „Islamo valstybė“ ir „Nusra Front“ – užims Damaską ir tuo pačiu patirs stambią pergalę. Štai dėl to greičiausiai nerimauja rusų prezidentas, bet ar teisus jis?, – užduoda klausimą Bjukenenas.

1939 metais Vinstonas Čerčilis pasakė: „Aš negaliu prognozuoti Rusijos veiksmų. Tai galvosūkis suvyniotas į paslaptį, laikomą mįslėje. Bet, gali būti, jog raktas visgi yra. Šis raktas – nacionaliniai Rusijos interesai“. Būtent nacionaliniais savo šalies interesais ir rūpinasi Vladimiras Putinas, įsitikinęs straipsnio autorius.

Jeigu Asado režimas kris, tai valdžią perims teroristai – jie išnaikins tūkstančius alavitų ir Sirijos krikščionių bei išprovokuos dar didesnę migracijos krizę, konstatuoja Patrikas.

Putinas siekia to išvengti. O mes argi nenorime? Kodėl gi mes tada iš aukšto atmetame jo pasiūlymus dirbti su mumis? – svarsto publicistas. – Negi mes vis dar pučiamės dėl to, kad, kai mes padėjome nuversti prorusišką režimą Kijeve, Putinas atsakė į tai Krymo aneksija? Laikas su tuo susitaikyti.

Akivaizdu, kad tarp dviejų stambiausių karinių valstybių bus trintis, bet kiekvienos jų interesas – išvengti karo viena su kita ir sutriuškinti „Islamo valstybę“, pabrėžia straipsnio autorius. Ir, jeigu JAV skaitysis su Rusijos interesais, vietoje to, kad reaguotų į priverstinę rusofobiją, kurią mokslinių tyrimų centrai pateikia kaip analitiką, – tai abiem pusėms bus lengviau suderinti bendradarbiavimą Sirijoje.

Juk pagrindinė problema susijusi su Sirija slypi ne Rusijoje, o tame, kad Amerika leido savo sąjungininkėms (Turkijai, Izraeliui, Saudo Arabijai ir Persijos įlankos arabų šalims) įkalbėti save būtinai nuversti Bašarą Asadą. Anot pastarųjų, kai tik JAV jo (Asado) atsikratys, jos galės suformuoti stambią arabų su turkais koaliciją, ir susidoroti su „Islamo valstybe“.

Bet visa tai, žinoma, nerimta, nors ir todėl, kad nei Irakas, nei Libija netapo demokratinės valstybės pavyzdžiais Artimuosiuose Rytuose, po to, kai buvo nuversti Sadamas Huseinas ir Muamaras Kadafis, pažymi publicistas. Jo nuomone, JAV interesas neleisti Asado nuvertimo, ko pasekoje jo kariuomenė būtų demoralizuota ir smukusios kovinės dvasios, ir prieš ISIL smogikus nebebus likę jokių kliūčių pakeliui į Damaską. O vėliau Sirija tiesiog virs strategine „Islamo valstybės“ stovykla, iš kur ji vykdys teroristinius išpuolius prieš kitas šalis regione ir visame pasaulyje, daro prielaidą Bjukenenas.

Putinas teisus tame, kad pagrindiniu priešu įvardijo „Islamo valstybę“, o ne Asadą, ir minimoje situacijoje jau Amerika, o ne Rusija, išrodo kaip „paslaptis suvyniota į mįslę“, pabaigia Patrikas Bjukenenas savo straipsnį.

theamericanconservative.com