V. Putinas lieka ištikimas savo bendražygiams

Autorius: Aleksandras Procenka Šaltinis: https://www.lrytas.lt/pasaulis... 2021-03-17 07:14:00, skaitė 1938, komentavo 17

V. Putinas lieka ištikimas savo bendražygiams

Vladimiras Putinas nutarė, kad valdininkų amžius – ne kliūtis toliau triūsti valstybei. Šalies vadovo siūlymu Dūma priėmė įstatymą, kuriuo yra panaikinamas amžiaus valstybinėje tarnyboje cenzas.

Anot politologų, taip siunčiamas signalas apie sistemos stabilumą. Juolab kad 68 metų V.Putino artimiausių bendražygių vaikai jau surado joje sau deramas vietas. Iki šiol Rusijoje galiojo tvarka, pagal kurią valstybės tarnyboje buvo galima dirbti iki 65 metų, o užimti vadovo poziciją – iki 70 metų. Ji įvesta dar Boriso Jelcino prezidentavimo laikais, kai siekta buvusios SSRS laikų biurokratus pakeisti jaunesniais.

O V.Putinas nusprendė grįžti atgal, kad ištikimiausi ginklanešiai dar ilgam galėtų likti tarnyboje. Pirmiausia – Konstitucinio teismo pirmininkas Valerijus Zorkinas. Šiam 77 metų veikėjui dar 2010-aisiais buvo priimtas specialus įstatymas, panaikinęs apribojimus dėl amžiaus. Tarp neliečiamųjų patenka ir Aukščiausiojo teismo teisėjai, kuriems vadovauja 76 metų Viačeslavas Lebedevas. Panašu, kad jis taikosi ir į pasaulio rekordą, nes šias pareigas eina jau tris dešimtmečius. Rusijos žiniasklaidos tvirtinimu, tokią V.Lebedevo karjerą lėmė sėkmingos vedybos, kai dar SSRS laikais jo žmona tapo aukšto Komunistų partijos šulo Michailo Solomencevo artima giminaitė, ir puikūs ryšiai su KGB. V.Lebedevui, sugebėjusiam prisitaikyti prie šios slaptosios tarnybos auklėtinio V.Putino, amžiaus cenzas panaikintas dar 2012 metais.

O dabar jo nebetaikys ir gausybei kitokių pareigybių – premjero, vicepremjero, ministrų, diplomatų, prezidento patikėtinių, federalinių teisėjų, vyriausybės aparato tarnautojų. „V.Putinui patogu dirbti su pažįstamais, todėl jis tikisi, kad bent dalis jų neskubės į pensiją. Aišku, žmonės tikrai nejaunėja, bet ir medicina žengia į priekį septynmyliais žingsniais“, – teigė politologas Jevgenijus Minčenka. Prezidento komanda stiprinama ir kitaip – į svarbias pareigas paskiriant jau spėjusius užaugti artimų bičiulių vaikus. „Baigę universitetus jie gauna aukštus postus valstybiniuose bankuose arba tokiose įmonėse kaip „Gazprom“. Netrukus po vieno dviejų paaukštinimų jau tampa viceprezidentais. O jų seserys, jeigu tokių yra, paprastai privalo susirasti sutuoktinį pagal padėtį“, – aiškino Rusijos elitą stebinčios JAV kompanijos „Atlantic Council“ atstovas Andersas Aslundas. V.Putino KGB laikų draugai irgi nesuskundžia savo vaikų karjera. Antai Rusijos prezidento ankstesnio administracijos vadovo Sergejaus Ivanovo sūnus, sulaukęs vos 25-erių, tapo „Gazprombank“ viceprezidentu, o vėliau – valstybinės deimantų kasybos kompanijos „Alrosa“ prezidentu.

„Rosneft“ prezidento Igorio Sečino sūnus, būdamas taip pat 25 metų, paskirtas vieno šios kompanijos departamentų vadovo pavaduotoju. Federalinės saugumo tarnybos (FST) pirmininko Aleksandro Bortnikovo atžala Denisas – banko VTB valdybos narys. Buvusio Rusijos premjero Michailo Fradkovo sūnus Piotras vos 29 metų tapo „Vnešekonombank“ viceprezidentu. Anksčiau FST vadovavęs Nikolajus Patruševas taip pat neturi kuo skųstis – jo vyresnėlis sūnus Dmitrijus, pavadovavęs „Rossolchozbank“ bankui, tapo žemės ūkio ministru, o jaunėlis Andrejus yra direktorių tarybos vadovas „CentrKaspNeftegaz“ kompanijoje – antrinėje „Lukoil“ ir „Gazprom“ įmonėje.