Deguonies trūkumas turi įtakos Alzheimerio ir Parkinsono ligoms, tačiau veido kaukės nekenkia

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://www.ekspertai.eu/deguo... 2021-02-23 14:40:00, skaitė 1018, komentavo 1

Deguonies trūkumas turi įtakos Alzheimerio ir Parkinsono ligoms, tačiau veido kaukės nekenkia

Mūšyje su pasauline koronaviruso pandemija kaukių dėvėjimas yra viena pagrindinių priemonių, siekiant apsiginti nuo XXI a. maro.

Lietuvos piliečiai raginami dėvėti veido kaukes visur kur įmanoma. Nesupratingi – baudžiami solidžiomis baudomis.

Pastaruoju metu piliečiai informuojami apie naujovę – jei vienu metu bus dėvimos dvi veido kaukės, apsikrėsti koronavirusu tikimybė dar ženkliai sumažėja.

Yra nuomonių, kad nepakenktų dėvėti ir trijų ar net keturių veido kaukių vienu metu, tokiu būdu koronaviruso galimybės prasiskverbti į žmogaus organizmą būtų praktiškai nulinės.

Visi tie, kurie drįsta suabejoti kaukių nauda sveikatai, Lietuvoje vadinami antistambulininkais, Kremliaus agentais ir panašiais populiariais mūsų šalyje išsireiškimais.

Į ekspertai.eu redakciją kreipėsi skaitytojai, prašydami pakomentuoti ir įvetinti Vilniaus universiteto mokslininkų tyrimą, kurie esą nustatė, kad deguonies trūkumas turi įtakos Alzheimerio ir Parkinsono ligoms.

„O nuolatinis veido kaukių dėvėjimas nedidina deguonies trūkumo?“, - klausė viena skaitytoja.

Minėto VU mokslininkų tyrimo metu tikrai nustatyta, kad deguonies trūkumas turi įtakos Alzheimerio ir Parkinsono ligoms.

„Didėjantis sergamumas neurologinėmis ligomis ir nepakankamai efektyvus jų gydymas skatina plėsti žinias apie šių ligų patogenezės mechanizmus. Skaitant su šiomis ligomis susijusią naujausią literatūrą paaiškėjo, kad deguonies trūkumas (hipoksija) daro įtaką neurologinės kilmės ligų vystymuisi: ūmi hipoksija – sulėtina, tuo tarpu lėtinė hipoksija skatina šių ligų progresavimą. Tai gali būti siejama su ląstelei būdingu adaptaciniu atsaku į aplinkoje sumažėjusį deguonies kiekį. Remiantis šiais duomenimis kilo mintis tyrinėti hipoksijos ir genų, siejamų su neurologinės kilmės ligomis, ryšį“, – atskleidžia vienas šio tyrimo autorių, Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro (VU GMC) vyresnysis mokslo darbuotojas dr. Arvydas Kanopka.

Dr. A. Kanopkos įsitikinimu, tema itin svarbi ir tuo, kad šiuolaikinis mokslas dar nerado efektyvių būdų padėti tokiomis ligomis kaip Alzheimerio ar Parkinsono ligos sergantiems žmonėms.

Atlikti tyrimai parodė, kad Parkinsono ar Alzheimerio ligų atveju sumažėjęs deguonies kiekis aplinkoje lemia pagreitėjusį minėtų ligų vystymąsi žmogaus organizme.

„Taip pat tyrimų metu gauti rezultatai padės geriau suprasti šių ligų vystymąsi bei atrasti efektyvesnes gydymo priemones, ar efektyvesnius būdus palengvinant sergančiųjų žmonių būseną“, – įsitikinęs dr. A. Kanopka.

Sumažėjusios deguonies koncentracijos (hipoksijos) ląstelės aplinkoje įtaką neurodegeneracinių ligų vystymuisi analizavęs tyrimas sulaukė ir pasaulinio dėmesio – publikuotas tarptautiniame mokslo žurnale „Gene“.

melagiu%20karaliene-01.png

Visus „PressJazz TV“ laidos „2K+“ įrašus rasite ČIA.