Lietuvoje sėkmingai vykdomos kibernetinės atakos, vagiami privatūs duomenys

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/liet... 2021-02-19 16:26:00, skaitė 1304, komentavo 1

Lietuvoje sėkmingai vykdomos kibernetinės atakos, vagiami privatūs duomenys

Seimo narys, šešėlinės LVŽS Vyriausybės krašto apsaugos ministras Dainius Gaižauskas sako, kad prieš Lietuvos privatų verslą sėkmingai vykdomos kibernetinės atakos, kurių metu vagiami piliečių asmens duomenys. Tačiau nieko negirdime iš už kibernetinį saugumą atsakingo krašto apsaugos ministro komentarų ir sprendimų.

Šio pirmadienio vėlų vakarą programišiai užsienio forumuose paskelbė per 110 tūkst. privačios bendrovės „CityBee“ klientų asmens duomenų įrašų, kuriuos sudaro ne tik vardas, pavardė, bet ir daug privatesni duomenys, tokie kaip asmens kodas, vairuotojo pažymėjimo numeris, adresas ir kt. Šiandien žiniasklaidoje pasirodė nauja informacija, kad tame pačiame forume dabar parduodama gerokai didesnės apimties (257 tūkst. įrašų) kitos privačios bendrovės klientų duomenys, kuriuos sudaro klientų elektroninio pašto adresai ir menkai užšifruoti slaptažodžiai.

Faktas, kad iš Lietuvoje veikiančių įmonių pagrobta šimtai tūkstančių, o gal ir dar daugiau, privačių asmens duomenų įrašų, kurių neteisėtas panaudojimas gali sukelti milžiniškų neigiamų pasekmių jų savininkams. Savaime suprantama, kad Lietuvos nacionaliniam saugumui kiltų labai didelė grėsmė, jei tokie duomenys patektų į Lietuvai priešiškų valstybių specialiųjų tarnybų rankas.

Niekas negarantuoja, kad dar to nėra. Ne paslaptis, kad yra privačių įmonių, kurios kartu su valstybiniu sektoriumi įgyvendina valstybinius projektus, todėl dirbdamos kartu valdo didelius kiekius konfidencialios informacijos ir niekas nežino, ar tokių įmonių atžvilgiu neįvykdytos kibernetinės atakos. Todėl akivaizdu, kad sprendžiant šią problemą, valdžios įsikišimas yra būtinas ir visa tai reikia daryti nedelsiant.

Nacionalinis kibernetinio saugumo centras prie Krašto apsaugos ministerijos – pagrindinė Lietuvos kibernetinio saugumo institucija, atsakinga už vieningą kibernetinių incidentų valdymą, kibernetinio saugumo reikalavimų įgyvendinimo stebėseną ir kontrolę. Tačiau kur dingęs ministras, kurio pavaldume yra šis centras? Matome, kad dabartinis krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas vengia imtis iniciatyvos ir pastarosiomis dienomis yra tiesiog dingęs iš viešumos.

Vertinant ministro darbotvarkę, panašu, kad ministrui šiomis dienomis svarbiau yra įvairios ceremonijos ir minėjimai, nei pagrobti šimtų tūkstančių Lietuvos piliečių duomenys, kurie laisvai sklinda tarptautiniu mastu ir netgi galimai jau yra naudojami trečių šalių, klastojant lietuvių, kaip Europos Sąjungos piliečių, asmens dokumentus. Suprantu, kad dalyvavimas šventėse yra maloni procedūra, nereikalaujanti priimti jokių sprendimų, už ką nereikia prisiimti jokios atsakomybės, tačiau šiuo metu ministro veiksmų laukia ne tik nukentėję Lietuvos piliečiai, kurie jau patys imasi iniciatyvos dėl padarytos žalos atlyginimo, bet ir likusi visuomenės dalis, kuri jaučiasi nesaugi dėl privačių bendrovių valdomų asmens duomenų.

Gerbiamas ministre, norisi tikėti, kad neužsimiršote, jog nacionalinės kibernetinės erdvės saugumas yra mūsų valstybės nacionalinio saugumo interesas, ir ši sritis yra jūsų atsakomybėje.

Seimo narys

Dainius Gaižauskas