Naujas ateities dokumentas -„Vakcinos pasas“

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/nauj... 2021-01-01 23:57:00, skaitė 1065, komentavo 3

Naujas ateities dokumentas -„Vakcinos pasas“

Po pirmosios COVID-19 bangos buvo daug kalbėta apie „imuninius pasus“, kurie turėtų leisti žmonėms, pasiskiepijusiems nuo COVID-19 išvengti karantino apribojimų

Todėl kai kurios įmonės, vykdydamos koronaviruso plitimo kontrolės iniciatyvą, kuria ir specialią išmaniąją kortelę, kuri yra tarpinis sprendimas tarp popierinių sertifikatų ir internetinių programų. Pavyzdžiui, praėjusį spalį PSO ir Estija susitarė bendradarbiauti kuriant skaitmeninę vakcinacijos pažymėjimo versiją (elektroninę „geltonąją kortelę“), siekiant pagerinti COVAX iniciatyvos, kuri buvo sukurta siekiant užtikrinti vienodą prieigą prie skiepų visoms šalims, veiksmingumą.

Svarbus klausimas yra privačių asmenų duomenų apsauga. Nepaisant to, kad pagrindiniai „vakcinų pasų“ kūrėjai teigia, kad saugumas jiems yra prioritetas, šiandien vargu ar kas nors gali garantuoti visišką asmens informacijos saugumą.

„Taip pat neaišku, kaip vakcinos apsaugo nuo viruso perdavimo“, – sako Stanfordo universiteto infekcinių ligų specialistė dr. Julie Parsonnet. Pasak jos, skiepijimas ir vakcinos pasas nėra garantija, kad žmogus nėra pavojingas lėktuve ar koncerte.

„Mes vis dar nežinome, ar skiepyti žmonės gali perduoti infekciją“, – sakė ji CNN. „Kol tai nebus išspręsta, mes nesužinosime, ar veiks pasai“. Tuo pačiu metu, kaip teigė Nacionalinio medicinos ir profilaktinės medicinos tyrimų centro direktorė Oksana Drapkina, pasiskiepijus „Sputnik V“ vakcina, užsikrėsti ar užkrėsti kitų žmonių koronavirusu neįmanoma.

Kiti ekspertai mano, kad jei įvyks visuotinė vakcinacija, pasaulis gali apsieiti be visuotinio sertifikato įvedimo.

Naujojo amžiaus dokumentas

Pavyzdžiui, lapkričio pabaigoje Australijos vežėjas „Qantas“ tapo viena pirmųjų aviakompanijų, viešai paskelbusių, kad ateityje į savo skrydžius priims tik paskiepytus keleivius.

„Mes ketiname pakeisti [aviakompanijos] politiką taip, kad prieš įlipdami į lėktuvą, keleiviai būtų paskiepyti nuo COVID-19. Žmonėms, išvykstantiems iš šalies, mes tai laikome būtina sąlyga “, -„ 9News “ televizijos kanalo eteryje sakė bendrovės vykdomasis direktorius Alanas Joyce’as .

Anot jo, keleiviai turės turėti elektroninį pažymėjimą arba „skiepų pasą“, įrodantį, kad žmogus yra paskiepytas nuo COVID-19.

„Pasikalbėjęs su savo kolegomis iš kitų pasaulio oro linijų, galiu pasakyti, kad tai bus įprasta praktika“, – sakė Joyce. Anksčiau „Qantas“ vadovas pažymėjo, kad aviakompanija nesitiki atnaujinti tarptautinių skrydžių iš ir į Australiją iki 2021 metų liepos.

Programos „CommonPass“ kūrėjas taip pat jau bendradarbiavo su keliomis oro linijomis, įskaitant „Cathay Pacific“, „JetBlue“, „Lufthansa“, „Swiss Airlines“, „United Airlines“ ir „Virgin Atlantic“.

Tokių programų diegimas ypač domina transporto pramonę, kurią labai paveikė pandemija. Vakcinų pasai galėtų padėti įmonėms grąžinti keleivius, garantuoti saugius skrydžius ir padidinti skrydžių dažnumą.

BV inf.