G. Nausėda pakvietė šalies senjorus išbandyti naujus skiepus nuo koronaviruso

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/g-na... 2020-12-25 01:52:00, skaitė 1066, komentavo 20

G. Nausėda pakvietė šalies senjorus išbandyti naujus skiepus nuo koronaviruso

Lietuvos p-rezidentas Gitanas Nausėda kreipėsi į pensinio amžiaus žmones ir jų organizacijų atstovus, skatinant aktyviai skiepytis ir palaikyti vyresnių asmenų vakcinavimą nuo COVID-19 viruso

Lietuvos Respublikos p-Rezidentas Gitanas Nausėda nuotoliniu būdu bendravo su pagyvenusių asmenų organizacijų atstovais. Susitikime daugiausia dėmesio skirta pokalbiui apie šalies senjorų vakcinaciją, socialinės atskirties ir skurdo mažinimo politiką, medicininių paslaugų, pagalbos ir paramos prieinamumą bei karantino suvaržymų laikymąsi šventiniu laikotarpiu.

Pokalbis pradėtas nuo p-Rezidento kreipimosi į pensinio amžiaus žmones ir jų organizacijų atstovus, skatinant aktyviai skiepytis ir palaikyti vyresnių asmenų vakcinavimą nuo COVID-19 viruso

„Lietuvoje daugiau kaip du trečdaliai gyventojų planuoja skiepytis saugia ir prieinama vakcina. Vyresnio amžiaus žmonės išsiskiria dar palankesniu požiūriu į vakcinos naudą. Kviečiu kiekvieną senjorą netolimoje ateityje pasinaudoti atsirasiančia galimybe pasiskiepyti nuo koronaviruso, taip pasirūpinant savo sveikesne ateitimi“, – ragino p-Rezidentas. Šalies vadovas priminė, kad vakcinavimas nuo koronaviruso Lietuvoje pradedamas gruodžio 27 dieną, o pirmosios vakcinos siuntos ES šalims išsiųstos jau šiandien. Pirmuosius planuojama skiepyti medicinos sektoriuje su koronavirusu sergančiais pacientais dirbančius asmenis.

p-Rezidentas dėmesio skyrė ir gruodžio viduryje pasirašytam Socialinio draudimo pensijų pakeitimo įstatymui, kuris sudaro prielaidas 2021 metais indeksuoti pensijas ir taip užtikrinti jų augimą beveik dešimtadaliu. Šalies vadovo teigimu, tai – pirmas reikšmingas žingsnis didinant senjorų pragyvenimo lygį ir mažinant pajamų nelygybę bei visuomenės grupių atskirtį visuomenėje. Kalbėta ir apie prevencinių sveikatos priežiūros paslaugų būtinybę bei prieinamumą vyresnio amžiaus asmenims.

Šalies vadovas atkreipė senjorų organizacijų atstovų dėmesį į priemones mažinti pagyvenusių asmenų vienišumo problemą šalyje, ypač šventiniu laikotarpiu. Sociologinių tyrimų duomenimis, absoliuti dauguma Lietuvos piliečių šv. Kalėdas ir Naujuosius metus ketina švęsti artimiausiame šeimos rate su asmenimis, su kuriais gyvena, švęs vieni arba visai nešvęs. Piliečių šventiniai planai reikšmingai pakito per pastarąsias savaites, nemąžtant pandemijos plitimo mastui ir Vyriausybei priėmus griežtesnius karantino suvaržymus.

Remiantis šiais gyventojų apklausų duomenimis, tikėtina, kad daugelis pagyvenusio amžiaus žmonių šventes sutiks atskirai nuo artimųjų, o tai gali lemti minėtų asmenų psichologinės būsenos pokyčius. Šalies vadovas pakvietė senjorų organizacijų atstovus telkti savo narius tarpusavio pagalbai ir skatinti nuotolinį bendravimą šv. Kalėdų ir Naujųjų metų laikotarpiu. „Kaip kartu vieningai dirbame, siekdami didinti pensininkų pajamas, taip kviečiu jus bendradarbiauti, mažinant senjorų socialinio ryšio skurdą“, – ragino p-Rezidentas.

Nuotoliniame susitikime dalyvavo Lietuvos pagyvenusių žmonių asociacijos prezidentė Grasilda Makarevičienė, Lietuvos pensininkų sąjungos Vilniaus m. ,,Bočiai“ bendrijos pirmininkė Vilija Tūrienė, Europos pagyvenusių žmonių federacijos EURAG Lietuvos asociacijos viceprezidentas Evaldas Židonis, Klaipėdos universiteto atstovai.

Pastarąjį kartą vyresnio amžiaus piliečių organizacijų atstovai p-Rezidentūroje lankėsi liepos mėnesį ir su šalies vadovu aptarė Socialinio draudimo pensijų pakeitimo įstatymą, sveikatos ir socialinių paslaugų prieinamumo klausimus, pirmosios pandemijos bangos padarinius pagyvenusių asmenų pragyvenimo lygiui ir gyvenimo kokybei.

Parengta pagal pResident.lt inf.