Europos Vadovų Taryboje G. Nausėda negailėdamas liejo prakaitą liejo dėl Baltarusijos ateities

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://www.ekspertai.eu/europ... 2020-10-02 10:37:00, skaitė 1698, komentavo 3

Europos Vadovų Taryboje G. Nausėda negailėdamas liejo prakaitą liejo dėl Baltarusijos ateities

Nuotr. prezidentas.lt

Gerovės valstybę kuriantis šalies vadovas Gitanas Nausėda dalyvauja Europos Vadovų Tarybos (EVT) sesijoje, sušauktoje ES vidaus rinkos, pramonės politikos, skaitmeninimo klausimams ir užsienio politikos darbotvarkei aptarti. Apie tai skelbiama Prezidentūros pranešime visuomenei „Prezidentas: kviečiu Europos Sąjungą kuo skubiau patvirtinti sankcijas Baltarusijos režimui“.

Pirmoji sesijos diena skirta užsienio politikos klausimams – situacijos Baltarusijoje, ES santykių su Kinija ir padėties Viduržemio jūroje aptarimui. Dėmesio skirta Armėnijos ir Azerbaidžano santykiams ir kaip ES gali prisidėti prie konflikto deeskalavimo ir karinių veiksmų nutraukimo.

Sesijoje Prezidentas padėkojo EVT Pirmininkui Ch. Micheliui už įsiklausymą į Lietuvos raginimą įtraukti Baltarusijos klausimą į ES lyderių susitikimo darbotvarkę ir taip pademonstruoti palaikymą Baltarusijos opozicijos lyderiams ir visuomenei, taikiai kovojančiai už demokratiją ir žmogaus teises.

G. Nausėda savo pasisakyme lyderiams akcentavo, kad padėtis Baltarusijoje nesikeičia, susidorojimas su opozicija ir taikiais protestuotojais auga ir įgyja naujų formų.

Šalies vadovas priminė apie teisės principus pažeidžiančią Aleksandro Lukašenkos inauguracijos ceremoniją ir pakvietė ES imtis ryžtingų veiksmų skelbiant sankcijas režimui priklausantiems asmenims, įtraukiant ir patį Aleksandrą Lukašenką.

G. Nausėda pabrėžė, kad Lietuva jau paskelbė 130 sankcionuojamų asmenų sąrašą. Sankcijas nacionaliniu lygmeniu įvedė ir kitos Baltijos šalys, Kanada ir Jungtinė Karalystė.

„Kviečiu visus ES šalių lyderius nepripažinti Aleksandro Lukašenkos legitimiu Baltarusijos vadovu ir dėti visas pastangas, kad šalyje būtų nutrauktas smurtas, paleisti įkalinti protestuotojai ir pradėtas konstruktyvus valdžios institucijų dialogas su pokyčių siekiančia visuomene. Mūsų visų pareiga ginti demokratines vertybes ir žmogaus teises šalyje, kuri yra pačiame Europos viduryje, paremti demokratiškus procesus ir palaikyti taikius piliečius, siekiančius permainų, nes jie ir yra tikrieji savo valstybės šeimininkai“, - nurodė valstybės lyderis.

„Aleksejaus Navalno apnuodijimas – dar vienas priminimas tiems, kas siūlo „perkrauti“ santykius su Rusija. Rusijos veiksmai nesikeičia, šis atvejis tik paliudija, kad jie gali būti nusikalstami. Bet kokie santykiai su Rusija turi turėti aiškias ribas ir sąlygas“, - atskleidė G. Nausėda.

Lietuvos vadovas ES lyderiams pristatė bendrus Lietuvos, Rumunijos ir Lenkijos Prezidentų siūlymus sukurti ekonominės pagalbos paketą Baltarusijai po to, kai šalyje bus surengti laisvi ir demokratiški rinkimai, o šaliai vadovaus legitimus vadovas.

Naudodamasis proga G. Nausėda pabrėžė, kad nesaugi Baltarusijos atominė elektrinė, kurią planuojama paleisti lapkričio 7 d., yra geopolitinis Rusijos projektas ir grėsmė visai ES.

„Todėl būtina siekti, kad ES streso testų reikalavimai būtų įgyvendinti dar iki nesaugios atominės elektrinės paleidimo, o pagaminta elektra nebūtų prekiaujama ES vidaus rinkoje“, - veiksmų gaires nubrėžė G. Nausėda.

Apie visus G. Nausėdos nuveiktus darbus siekiant Gerovės valstybės visada rasite skiltyje „Kuriant G. Nausėdos gerovės valstybę“.

Šaltinis: prezidentas.lt