ES pasmerkė JAV sankcijas, skirtas Tarptautiniam Baudžiamajam Teismui, kuris ryžosi nagrinėti Amerikos nusikaltimus Afganistane

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://www.ekspertai.eu/es-pa... 2020-09-05 16:17:00, skaitė 941, komentavo 3

ES pasmerkė JAV sankcijas, skirtas Tarptautiniam Baudžiamajam Teismui, kuris ryžosi nagrinėti Amerikos nusikaltimus Afganistane

TBT kaltintoja Fatu Bensuda (kairėje) patyrė sankcijas, kurias skyrė JAV valstybės sekretorius, buvęs CŽV vadovas Maikas Pompijus.

ES diplomatijos vadovas Džozepas Borelis (Josep Borell) pasmerkė rugsėjo 2 d. JAV valstybės sekretoriaus, buvusio CVŽ vadovo Maiko Pompijaus (Mike Pompeo) Tarptautiniam Baudžiamajam Teismui (TBT), įsikūrusiam Hagoje (Nyderlandai), skirtas sankcijas.

Sankcijos skirtos TBT kaltintojai Fatu Bensudai (Fatou Bensouda), kuri pradėjo tirti JAV karo nusikaltimus Afganistane.

Taip pat JAV sankcijos buvo skirtos ir TBT Jurisdikcijos, papildomumo ir kooperacijos skyriaus vadovui Fakisui Močočokui (Phakiso Mochochoko), kuris padėjo vykdyti minėtą tyrimą F. Bensudai.

Pasak Dž. Borelio, JAV sankcijos aukštiems TBT pareigūnams yra „nepriimtinos ir neturinčios precedento“ ir turėtų būti atšauktos.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Žanas Ivas Ledrianas (Jean-Yves Le Drian) tvirtina, kad JAV sankcijos, skirtos TBT, yra "rimtas išpuolis" prieš teisingumą.

M. Pompijus paskelbė, kad TBT yra „visiškai žlugusi ir korumpuota institucija“. Jo teigimu, JAV „netoleruos jos neteisėtų bandymų teisti amerikiečius“.

Tarptautinis Baudžiamasis Teismas yra tarptautinės teisės subjektas, įkurtas pagal Romos statutą, kurį yra ratifikavusios 123 pasaulio šalys. Iš pradžių tarp jų buvo ir JAV, tačiau buvęs Amerikos prezidentas Džordžas V. Bušas (George W. Bush) 2002 m., prasidėjus vadinamajam „karui prieš terorą“, prieš pat Irako invaziją, savo parašu atšaukė JAV parašą. Tais metais JAV Kongresas leido amerkiečiams naudoti karinę galią ir atsisakė Romos statuto, pagal kurį teisiama už genocidą, nusikaltimus žmoniškumui, karo nusikaltimus.

Šaltinis: theguardian.com