"Laimės žiburys": kodėl tiek daug tautos išrinktųjų vis siekia naujos kadencijos Seime

Autorius: Algis Januška Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2020-09-03 11:58:00, skaitė 1160, komentavo 3

Kas ketvirtas seimūnas, šiemet nusprendęs dalyvauti rinkimuose, arba pakeitė partiją, arba savo kandidatūrą išsikėlė savarankiškai vienmandatėse apygardose

Būti perrinkti šiuose Seimo rinkimuose siekia 132 iš 140, arba 94,2 proc. dabartinių Seimo narių, rodo Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) atliktas tyrimas. Tuo tarpu prieš ketverius metus — 2016 metais — Seimo rinkimuose dalyvavo 127 iš 139 arba 91,4 proc. 2012–2016 metų Seimo kadencijos narių.

Su kiekviena kadencija rezultatai gerėja — Seimo nariai Seimo palikti nenori. Tautos išrinktieji nori tarnauti tautai. Toks jų asmeninės misijos supratimas. Siekti laimės kitiems. Ir šiek tiek pakeliui sau.

33, arba kas ketvirtas iš šių metų Seimo rinkimuose dalyvaujančių šios kadencijos Seimo narių yra keliami jau kitos partijos kandidatų sąraše negu praėjusiuose Seimo rinkimuose. Arba nėra jokiame, net ką tik ta proga sukurtos partijos kandidatų sąraše, tačiau dalyvauja kaip save išsikėlę vienmandatėse apygardose.

Iš viso kandidatų sąrašus daugiamandatėje rinkimų apygardoje kelia 17 politinių partijų. Yra iš ko rinktis net labai išrankiems laimės ieškotojams. Arba laimės nešėjams. Arba du viename.

Seimo rinkimuose kandidatuoja ir trys merai bei dauguma Vyriausybės narių. 9 iš 15 dabartinės Vyriausybės narių.

Sprendimą siekti Seimo nario mandato yra priėmę aplinkos ministras Kęstutis Mažeika, ekonomikos ir inovacijų ministras Rimantas Sinkevičius, socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis, susisiekimo ministras Jaroslav Narkevič, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė, žemės ūkio ministras Andrius Palionis bei ministras pirmininkas Saulius Skvernelis.

Žmogiškos esybės laimės siekį įtaigia menininko plunksna Lietuvių literatūros klasikas Jonas Biliūnas atvėrė pasakoje "Laimės žiburys". Šiuolaikiniame Lietuvos gyvenime siekiant laimės skeptiškai vertinamas pasakos žanras. Pirmenybė teikiama tam, ką apie laimę kalba gyvenimo būdo ekspertai bei sėkmės treneriai. Ir, žinoma, viešųjų ryšių specialistai. Vis dėlto, pasakos irgi turi ko pamokyti.

Biliūnas rašė: "Ant aukšto stataus kalno pasirodė stebuklingas žiburys. Žibėjo jis kaip žvaigždė, apsiaustas šviesiu ratu iš aukso raidžių. Pamatę tad žmonės ėjo prie kalno, stebėjos į žiburį, bet negalėdami ant kalno užlipti, negalėjo išskaityti aukso raidžių. Ant galo atsirado jaunikaitis, kuris susirinkusiai miniai perskaitė: "Žmonių Laimė".

Šiandieną "Laimės žiburys" turi tikslų adresą: Lietuvos Respublikos Seimas, Gedimino pr. 53, 01109 Vilnius, Lietuva. Čia tuo atveju, jeigu laimingam išrinktajam norėtumėte rašyti užklausą dėl savo laimės dalies.

Grįžkim prie pasakos. Taigi, pasklido apie tą stebuklingą žiburį garsas po visą šalį: visur tik apie tą ir tekalbėjo. Bet niekas negalėjo gerai suprasti ir kitiems išaiškinti, ką reiškia "Žmonių Laimė". Galiausiai atėjo vienas senelis ir susirinkusiems prie to kalno pasakė, kad šis žiburys esąs žmonių laimė — kas užlipsiąs ant to kalno ir prisiliesiąs prie to žiburio, tas padarysiąs visus žmones laimingus.

Po šių žodžių "nudžiugo minia ir sujudo kaip jūra", tačiau daugelio pasiryžimą kopti į kalną atvėsino išminčiaus perspėjimas, jog kopiančiuosius baidys šmėklos, "rėkaus ir kauks įvairiais balsais, šauks ir trauks juos atgal" — visi, kurie atsigręš ar paslys, pavirs į akmenį ir žus.

"Daug aukų pareikalaus žmonių laimė! Net ir tie, kurie užlips ilgainiui ant kalno ir prisilytės stebuklingo žiburio, vienam mirksny pavirs į akmenį: tik savo mirtimi atneš jie laimę kitiems..."

Tačiau drąsuoliai nesiliovė aukotis, kol vieną gražią pavasario (mūsų atveju spalio 11) dieną galiausiai pasiekė viršūnę, akimirksniu pavirsdami į akmenis. Visos šmėklos pražuvo, o paliestas žiburys subyrėjo į nesuskaitomą daugybę švieselių ir nušvietė visą šalį — atėjo ramybė, taika, išnyko vergystė, žmonių neapykanta ir neteisybė. Ir visi tapo laimingi...

Biliūnas nepamiršo paminėti, jog laimingojo pasaulio gyventojai "su pagarba ir meile lenkė žemyn savo galvas, atsimindami žuvusius šalies atliuosuotojus".

Žinoma, naivu tikėtis, kad panašus scenarijus kaip nors atsikartotų realiame gyvenime. Bet atsikartoja kas ketverius metus jau trisdešimt metų.

Artėjančiuose Seimo rinkimuose ketina dalyvauti 1795 kandidatai. Laimės tik 141. Kuriems iš jų su pagarba ir meile nulenksim galvą?

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.