PSO: Švedijos strategija kovojant su koronaviruso pandemija turėtų būti pavyzdys kitoms valstybėms

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/pso-... 2020-09-01 13:14:00, skaitė 932, komentavo 0

PSO: Švedijos strategija kovojant su koronaviruso pandemija turėtų būti pavyzdys kitoms valstybėms

Kaip žinome Švedija neverčia savo piliečių, o tuo labiau vaikų mokyklose dėvėti kaukių. Jie į viską žiūri su sveiku protu ir nekelia panikos. PSO mano, kad Švedijos šalies sprendimas pasikliauti piliečių sąžiningumu pasiteisino, ir panašaus modelio turėtų laikytis kitos valstybės

Kaukių nereikia dėvėti nei Latvijoje, nei Baltarusijoje, o Lietuvos politikai griežti ir nesukalbami. Vokietijoje minimalus atlyginimas bemaž 1500 eurų, o už kaukės nedėvėjimą bauda 50 eurų, – Lietuvoje nuo 250 iki 500 eurų. Mus tikrai laiko neadekvačiais?

Švedijos strategija įvesti švelnius apribojimus kovojant su koronaviruso pandemija ilgalaikėje perspektyvoje turėtų būti pavyzdys kitoms valstybėms. Šią nuomonę interviu radijo stočiai „Magic“ išsakė specialusis Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) pasiuntinys dr. Davidas Nabarro.

Specialusis pasiuntinys teigė, kad šios šalies valdžia rėmėsi gyventojų sąžiningumu, neįvedė griežtų ribojančių priemonių. Pasak jo, panašios strategijos ateityje turėtų laikytis ir kitos valstybės. Švedijos valdžia nenustatė griežtų karantino priemonių, ragindama žmones išlaikyti socialinį atstumą ir, jei įmanoma, dirbti nuotoliniu būdu.

Mokyklos, darželiai ir restoranai liko atviri, tačiau visi viešieji renginiai buvo atšaukti. Švedijos ekonomika, kaip ir kitų šalių ekonomika, pajuto neigiamas pandemijos pasekmes — nedarbo lygis 2020 metų vasarą siekė beveik 9 proc., prognozuojama, kad BVP sumažės 7 proc. Švedijoje nustatytų koronaviruso infekcijos atvejų skaičius viršijo 87 tūkst., mirė daugiau kaip 5,8 tūkst.

PSO vadovas Tedrosas Ghebreyesusas sakė, kad PSO remia kelių šalių sprendimus atidaryti sienas po karantino, tačiau svarbu imtis atsargumo priemonių, kad būtų išvengta ligos atvejų padaugėjimo.

Birželio mėnesį Naujosios Zelandijos profesorius Michaelas Bakeris teigė, kad Švedija padarė klaidą atsisakydama įvesti griežtą karantiną. Valdžios institucijos veiksmai buvo pagrįsti dviem hipotezėmis — gebėjimu apsaugoti nuo ligos labiausiai pažeidžiamas piliečių grupes ir gyventojams greitai įgyjant bandos imunitetą. Ir abu, pasak Bakerio, pasirodė neteisingi.

Paskutiniais duomenimis, bendras užsikrėtusiųjų skaičius Lietuvoje siekia 2906. Šiuo metu koronaviruso infekcija tebeserga 967 asmenys, 1840 pasveiko. Nuo COVID-19 iš viso mirė 86 asmenys. Izoliacijoje yra 4890 žmonės.

Lietuvoje griežtas karantinas galiojo nuo kovo 16 dienos iki biržėlio 16-osios.

SN ir BV inf.