Baltarusija Baltijos šalių premjerams „užtrenkė duris“

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/balt... 2020-08-28 11:27:00, skaitė 1231, komentavo 2

Baltarusija Baltijos šalių premjerams „užtrenkė duris“

Baltijos šalys jau jaučia atoveiksmį po bandymo sukelti revoliuciją Baltarusijoje. Šį kartą Baltarusija Baltijos šalių premjerams pareiškė, kad šie joje yra nepageidaujami. Apie tai pirmieji pasiskundė estai

Baltarusijos valdžia pasisakė prieš Baltijos šalių ministrų pirmininkų planus organizuoti konsultacijos Minske situacijos respublikoje fone. Apie tai ketvirtadienį pranešė Estijos ministras pirmininkas Juris Ratas.

„Taip, aš pasiūliau, kad į Minską vyktų trys [Baltijos šalių] premjerai ir trys užsienio reikalų ministrai. Mes susisiekėme su Baltarusijos užsienio reikalų ministerija ir vyriausybės kanceliarija. Ir mes, kaip ir visi kiti ES šalių vadovai, gavome atsakymą, kad su mumis nenorima kontaktuoti“, – interviu portalui ERR sakė Estijos ministrų kabineto vadovas.

Pasak jo, Estijos užsienio reikalų ministras Urmasas Reinsalu praėjusį ketvirtadienį per telefoninį pokalbį pateikė atitinkamą pasiūlymą savo kolegai Baltarusijoje Vladimirui Makejui. Minske, pasak Rato, Baltijos šalių politikų delegacija planavo susitikti su Baltarusijos kolegomis, taip pat su pilietinės visuomenės atstovais.

„Nemanau, kad Baltarusijos valdžia šiandien eina teisingu keliu, kad nepaiso jokių tarptautinių kontaktų. Kad būtų rasta išeitis iš susiklosčiusios situacijos, kaip tik ir reikia bendrauti tarptautiniu lygiu“, – sakė Estijos ministras pirmininkas.

Masiniai opozicijos protestai visoje Baltarusijoje prasidėjo rugpjūčio 9 dieną, po prezidento rinkimų, kuriuos oficialiais CRK duomenimis, laimėjo Lukašenka, surinkęs 80,1 proc. balsų. Opozicija mano, kad rinkimus laimėjo šiuo metu Lietuvoje esanti Svetlana Tichanovskaja.

Pirmosiomis dienomis demonstrantų veiksmai buvo užgniaužti saugumo pajėgų, prieš protestuotojus, kurie nesutiko su rinkimų rezultatais, specialios pajėgos naudojo ašarines dujas, vandens patrankas, garsines granatas, gumines kulkas. Vėliau teisėsaugos institucijos nustojo naudoti jėgą prieš protestuotojus.

Anksčiau Rusijos užsienio reikalų ministerija pasmerkė Vilniaus kišimąsi į Baltarusijos vidaus reikalus. Oficiali ministerijos atstovė Marija Zacharova teigė, kad savo veiksmais Lietuva tik „bloginą padėtį“, užuot leidusi kaimyninės šalies žmonėms išspręsti situaciją savo jėgomis.

SN inf.