Turkija pergabeno 60 užsienio kovotojų į Siriją

Autorius: BalsasTyruose Šaltinis: https://balsastyruose.wordpres... 2015-08-19 11:16:00, skaitė 2348, komentavo 0

Turkija pergabeno 60 užsienio kovotojų į Siriją

turkey-ISIS

Pasirodžiusiame naujame pranešime skelbiama, jog Turkijos žvalgybos agentūra pergabeno 60 užsienio kovotojų per Turkijos sieną į Siriją, idant pastarieji galėtų kovoti Daišų (Islamo valstybės) teroristinės grupuotės gretose.

Nacionalinė žvalgybos organizacija (MİT) užtikrino saugų perėjimą Daišų daliai, kuri buvo sulaikyta Turkijos policijos praeitais metais, laikotarpyje nuo balandžio iki rugsėjo, dėl įtarimų turint ryšių su terorizmu siejamomis veiklomis, – trečiadienį paskelbė anglų kalba leidžiamas Turkijos laikraštis Today‘s Zaman, pacitavęs Turkijos savaitinio naujienų žurnalo Nokta pranešimą.

MİT surinko kovotojus tiesiai iš kalėjimo ir perdavė juos Daišų asmenims Sirijoje per Akcakalės pasienio užkardą, esančią Turkijos pietinėje Sanliurfos provincijoje.

Kaliniai turėjo būti deportuoti, tačiau, vietoje to, jie buvo perduoti MİT agentams su Sanliurfos policijos vado Ejupo Pinarbasio žinia ir leidimu.

Teigiama, kad stebėjimo kameros buvo išjungtos, o pasienio personalas pašalintas.

Kirtę sieną kovotojai (vardai ir pavardės čia) yra iš šių valstybių arba regionų: JAV, Turkijos, Rusijos, Švedijos, Danijos, Prancūzijos, Vokietijos, Makedonijos, Turkmėnistano, Čečėnijos, Ingušijos ir Rytų Turkestano.

Birželio mėnesį laikraštis Today‘s Zaman, remdamasis Turkijos centro kairės dienraščio Cumhuriyet vaizdo medžiaga, apkaltino MİT padėjus Daišų daliai patekti į Siriją.

Vaizdo įraše autobuso vairuotojai pripažino, MİT paliepimu, atvežę iki sienos itin barzdotus ir nevalyvus asmenis.

Kovotojai buvo paimti iš Atmės stovyklos, esančios šiaurės vakarų Sirijoje, pervežti per Turkijos pietrytinę sieną ir išlaipinti Akcakalės mieste, per kur vėl pateko į Siriją.

Ankara yra pliekiama nesiimant pakankamų priemonių, kad būtų sustabdytas Daišų „žengimas į priekį“, o taip pat ir dėl suprantamo nenoro suvaržyti kovotojų naudojimosi jos teritorija persikeliant į Siriją, kas kelia didžiulį nepasitenkinimą jau nuo 2011 metų kovo mėnesio.

JAV ir jos regioniniai sąjungininkai – ypač Kataras, Saudo Arabija ir Turkija – palaiko kovotojus, veikiančius Sirijos viduje.

Šaltiniai:
http://www.presstv.com/Detail/2015/08/13/424591/Turkey-Syria-ISIL-Daesh-Sanliurfa-
http://www.derginokta.com/mit-servis-iste-iside-goturulen-60-mucahidin-hikayesi.html