Dėl TTIP ir JAV spaudimo ES atsisakė planų reguliuoti pesticidų naudojimą

Autorius: Sarmatas.lt Šaltinis: http://www.sarmatas.lt/08/del-... 2015-08-19 11:10:12, skaitė 2453, komentavo 0

Dėl TTIP ir JAV spaudimo ES atsisakė planų reguliuoti pesticidų naudojimą


Naftingieji Kanados smėliai. Nuotr. Dru Oja Jay, Dominion.

Remiantis The Guardian, ES planų reguliuoti pesticiduose randamus žmogaus endokrininei sistemai kenkiančius chemikalus buvo atsisakyta dėl JAV grasinimų, kad tai gali neigiamai paveikti derybas dėl TTIP. ES teisės aktų projektuose buvo numatyta uždrausti 31 pesticidą, kurių sudėtyje yra endokrininę sistemą ardančių cheminių medžiagų (EDC), susijusių su sėklidžių vėžiu bei vyrų nevaisingumu. Dalis EDC net ir labai mažomis dozėmis yra paveikūs gyvūnams, galintys sukelti nepageidaujamas mutacijas bei naudingųjų gyvių (pagrinde vabzdžių) žūtis.

Iškart po oficialaus derybų starto dėl TTIP (2013 m. birželio 13 d.), JAV verslo delegacija lankėsi pas ES pareigūnus reikalaudami, kad siūlomos taisyklės, reglamentuojančios EDC, būtų išmestos. Tų pačių metų birželio 26 susitikime Komisijos pareigūnai komentavo: „nors ir norime, kad TTIP būtų sėkminga, nenorime kad tai būtų daroma ES standartų mažinimo sąskaita“. Nepaisant pažadų, Europos Komisija kapituliavo.

Anksčiau Europos Komisija žadėjo, kad TTIP nekenks ES sveikatos ir saugumo standartams. Pavyzdžiui, Komisijos dokumente „RFactsheet on Pesticides in TTIP“ 2015 m. vasario mėnesį rašoma „TTIP nesumažins maisto saugumo standartų pesticidams“. Tačiau The Guardian ataskaita rodo, kad planai sustiprinti EDC reguliavimą buvo blokuoti. Tai reiškia, kad buvo sumažinti būsimi standartai, kurie būtų priimti, jei ne TTIP.

Žadama nauda iš ambicingo TTIP susitarimo būtų 100 milijardų svarų sterlingų 2027-tais metais, o sveikatos išlaidos, susijusios su EDC, Europai kainuoja nuo 113 iki 195 mlrd. svarų į metus. Kova su EDC įvedant griežtesnius pesticidų naudojimo standartus, galėtų duoti daug didesnį augimą ES ekonomikai nei labiausiai optimistiškos – fantastiškos TTIP prognozės. Bet Europos Komisija nusprendė, kad daug svarbiau yra įsiteikti JAV, nei sutaupyti pinigų ar apsaugoti ES piliečius.

Tai ne pirmas kartas, kai Europos Komisija yra pasiryžusi aukoti ES reguliavimus vardan prekybos sutarčių. Lygiagrečiai su TTIP, ji derėjosi dėl panašios prekybos ir investavimo sutarties su Kanada, žinomos kaip CETA. Vienas iš Kanados pagrindinių tikslų buvo skatinti naftingų smėlių (tar sands) naudojimą Europoje. 2012 m. ES Kuro Kokybės Direktyva (FQD) pasiūlė, kad naftingi smėliai turėtų būt vertinami 20 proc. didesne anglies dvideginio verte nei įprastinė nafta, nes jie sukelia didesnę aplinkos taršą. Deja, po keleto savaičių, finalinė FQD versija buvo susilpninta ir joje trūko ankstesnio reikalavimo apskaityti didesnes emisijas iš naftingų smėlių.

Parengta pagal Glyn Moody publikaciją „EU dropped plans for safer pesticides because of TTIP and pressure from US“ http://arstechnica.co.uk

zaliojilietuva.lt