Ramūnas Karbauskis: Ką gali patarinėti prezidentui Ridas Jasiulionis, buvęs Premjero Andriaus Kubiliaus patarėjas…

Autorius: Ramūnas Karbauskis Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/ramu... 2020-08-06 13:18:00, skaitė 1508, komentavo 6

Ramūnas Karbauskis: Ką gali patarinėti prezidentui Ridas Jasiulionis, buvęs Premjero Andriaus Kubiliaus patarėjas…

Kuo situacija Lietuvoje geresnė, tuo kritika valdžiai darosi nuožmesnė. Pats Prezidentas sako, kad situacija Lietuvos ekonomikoje – tiesiog neįtikėtinai gera, dėl to ją vadina kosmosu. Ekonomistai tai vadina kitu žodžiu – stebuklas. Su koronavirusu tvarkėmės puikiai, ką patvirtina visi rodikliai.

Tikriausiai būsime vieni iš nedaugelio, jei ne vieninteliai, Europoje, kurie metus pabaigsime su teigiamu ekonomikos augimu. Auganti ekonomika leis vėl kaupti rezervus ir grąžinti paimtas paskolas. Mes žinome, kad taip vyks, nes per trejus metus mūsų buvimo valdžioje pavyko sukaupti 1,7 mlrd. eurų rezervų. Aišku, dėl to iš mūsų tyčiojosi konservatoriai su I. Šimonyte priešakyje, kad ruošiamės „karui ir marui“, tačiau labai greitai laikas parodė, kad elgėmės teisingai, rezervas tapo viena iš pagalvių, kad nekristume taip skaudžiai.

Sprendimai pasiskolinti ir padėti žmonėms – taip pat buvo teisingi, juo labiau, kad mums pavyko tai padaryti su labai mažomis palūkanomis, nes Lietuvos kredito reitingas labai aukštas, kas irgi rodo, kad kreditorių akimis esame pajėgūs tinkamai susitvarkyti valstybės skolomis.

Tačiau, visame šiame optimizmo ir vilčių teikiančiame kontekste, pradedamas visuomenei transliuoti kitas naratyvas, neva žiūrėkit, Lietuva praskolinta, kaip blogai. Visų pirma, ką reikia Lietuvos žmonėms žinoti yra tai, kad skola bus gražinama augančios ekonomikos dėka, o ne iš naujų mokesčių, todėl netikėkite gandais, kad jau greitai būsite užkrauti naujais mokesčiais. Mūsų Vyriausybė ir Seimo dauguma neketina nieko atimti iš Lietuvos žmonių.

Jeigu po artėjančių Seimo rinkimų nauja valdžia taip pasielgs, tai bus labai nesąžininga ir bus galima įtarti, kad ant žmonių pečių kraunama našta spręs ne valstybės, o interesų grupių finansines problemas. Galiu užtikrinti, kad tokioje valdančiojoje daugumoje, kuri ekonomines problemas spręstų žmonių gerovės sąskaita, kaip tai vyko 2009-2010 metais, valdant konservatoriams, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos nebūtų.

Žvelgiant į kritikos laviną, kuri proporcingai auga artėjant rinkimams, aš galiu pasakyti paprastai. Man šita situacija, kada sakoma, jog viską darėme blogai, yra panaši į tokią, kai dega kaimynų namas, o kaimynai sėdi už tvoros ir stebi, kaip gesinamas gaisras, o kai beveik jis užgesintas, jie prieina ir sako, kad jūs neteisingai gesinot. Dabar panašiai vyksta viešoje erdvėje: daugiausiai kritikuoja tie, kurie kritinėje situacijoje ją tik stebėjo, net nebandydami siūlyti jokių kitokių sprendimų.

Puikiai visi žinome, kad Vyriausybės ir Sveikatos apsaugos ministerijos žmonėms teko pareiga skubiai derinti testų, kaukių pirkimus, užtikrinti, kad nežlugtų verslai ir planuoti valstybės paramą jiems, gaivinti vartojimą. Jų pastangomis nusileido lėktuvai iš Kinijos ir kitų šalių su reikalingomis priemonėmis.

Šiandien sakoma, kad ministerija blogai darė, kad vykdė pirkimus neskelbiamų derybų būdu, nors tai buvo vienintelė įstatymu leidžiama galimybė greitai, per trumpiausius terminus, įsigyti gyvybiškai būtinus testus. Pagalvokime, jeigu viešieji pirkimai būtų vykę ne supaprastinta tvarka, o įprasta tvarka. Mes tikriausiai dar dabar būtume buvę pirkimo „procese“ ir testų, apsaugos priemonių neturėtume dar ir šiandien. Ar įsivaizduojate, kokioje situacijoje mes būtume dabar?

Aš labai gerai atsimenu, kaip Sveikatos apsaugos ministerijos ir Vyriausybės žmonės, o ne Prezidentūros ar konservatorių patarėjai, dirbo naktimis, ieškodami sprendimų, gaudė kiekvieną galimybę įsigyti tai, kas mums reikalinga, žinodami, kad ne tik mes, bet ir visa likusi Europa buvo be priemonių.

Net Šveicarija, kaip viena turtingiausių pasaulio valstybių, taip pat staiga negalėjo užtikrinti reikiamų priemonių medikams, o žiniasklaida rašė, kad medikai turėjo netgi skalbti priemones. Kitos valstybės skubėdamos darė ir klaidų: kai kurios užsipirko testų, kurių jos negalėjo naudoti, nes jie buvo brokuoti ir negalėjo nustatyti COVID-19 viruso.

Mes visi dėkingi medikams, už jų pasiaukojimą kovojant su koronavirusu, nes visi suprantame kokį darbą jie atliko, bet tikrai beveik nieko nežinome apie tuos žmones, kurie naktimis bendravo su mūsų ambasada Kinijoje, su galimais tiekėjais, o ryte jau stovėdavo šalia Sveikatos apsaugos ministro, ar Premjero. Galiu įsivaizduoti, kaip dabar jaučiasi tie žmonės.

Jei jie tada būtų žinoję, kad jų pasiaukojantis darbas bus įvertintas ne padėkomis, o kaltinimais tariamai viršijus įgaliojimus, kad darė sprendimus, kurie buvo gyvybiškai svarbūs, kas iš jų būtų taip aukojęsis? Esu visiškai tikras, kad jokių korupcinių veikų niekas Sveikatos ministerijoje, ar Vyriausybės kanceliarijoje nedarė, tik gaila, kad kaltinimai subliūkš jau po rinkimų, kuriems ir kuriamas šis tariamo neskaidrumo šešėlis.

Tikriausiai visi pastebėjo, kaip suaktyvėjo Prezidentūra. Vertinimai, posėdžiai, reikalavimai atsakomybės. Jums reikia paaiškinimo, kas įvyko? Pateiksiu. Prezidento patarėju viešiesiems ryšiams neseniai tapo Ridas Jasiulionis, buvęs Premjero Andriaus Kubiliaus patarėjas viešiesiems ryšiams. Minėto buvusio žurnalisto šališkumas yra puikiai žinomas „Žinių radijo“ klausytojams. Ką jis gali patarinėti Prezidentui galiu tik įsivaizduoti…

Dabar grįžkime kiek į praeitį ir pagalvokime, o kaip būtų pasielgę konservatoriai per šią pandemijos krizę, jei būtų buvę valdžioje… Net neabejoju, kad konservatoriai, tokioje situacijoje pirmiausiai pirktų brangias konsultantų paslaugas, rašydami su brangiai apmokamomis teisininkų kontoromis projektus ir iššvaistydami šimtus milijonų vėjais, kaip darė Visagino atominės elektrinės uždaryme arba SGD terminalo statybose.

Akivaizdu, jog vertinimus „kosmosas“, „stebuklas“ bandoma visiškai atsieti nuo dabartinės valdžios pastangų, jai paliekant tik kaltinimus, tarsi viskas ekonomikoje, kovoje su koronavirusu vyksta savaime. Kaip gali prie valstiečių valdžios įvykti stebuklai? Juk konservatoriams niekas prie mūsų gerai įvykti negali. Kartais taip norisi pasiūlyti tiems apkasų „didvyriams“- pabandykite patys, bet iš karto save stabdai, suprasdamas, jog Lietuvos Tauta tokios tragedijos, kaip konservatorių-liberalų valdžia ir jos sprendimai 2008-2012 metais, tikrai nėra nusipelniusi.