Vokietija nusprendė tęsti draugystę su Rusija ir „spjovė“ į JAV sankcijas

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/voki... 2020-07-02 11:05:00, skaitė 1092, komentavo 1

Vokietija nusprendė tęsti draugystę su Rusija ir „spjovė“ į JAV sankcijas

Dar viena JAV nesėkmė. Vokietija atmetė sankcijas, kuriomis buvo grasinama dėl dujotiekio „Nord Stream-2“  iš JAV pusės

Pasak Vokietijos kanclerės Angelos Merkel, Vokietija mano, kad svarbu užbaigti pradėtą dujotiekio statybą.

„Mes kalbame apie ekonominį projektą, kuris, be abejo, turi politinių padarinių, todėl Vokietija dėjo tiek pastangų, kad susitartų dėl dujų tranzito sutarties ateinantiems metams ir neatjungtų Ukrainos nuo Rusijos dujų tranzito bei muitų“, — sakė ji.

Ji pareiškė, kad vyriausybė mano, jog „ekstrateritorinės sankcijos, kurias JAV nustatė, neatitinka mūsų supratimo apie įstatymus, taip pat vykstantys pokalbiai (JAV kongrese), kurie apsunkins statybas“. Manome, kad svarbu užbaigti šį projektą, dirbsime šia linkme“, — pridūrė ji.

Taip pat Bundestago energetikos komiteto posėdžiuose užsienio reikalų ministerijos ir Vokietijos Bundestago atstovai griežtai pasmerkė būsimas JAV ekstrateritorines sankcijas dujotiekio projektui „Nord Stream-2“.

„Turime remtis tuo, kad šis įstatymo projektas netrukus bus priimtas. Neabejotina Vokietijos vyriausybės pozicija ta, kad tai yra šiurkštus ES suvereniteto pažeidimas“, — teigė komiteto posėdyje Nilsas Annenas ir priminė, kad projekte dalyvauja tokios ES valstybių įmonės kaip Vokietija, Prancūzija, Nyderlandai, Austrija.

JAV veiksmai yra „tiesioginis ir griežtas įsikišimas į Europos politiką ir energetinį saugumą“, — pridūrė Annenas.

„Beprecedentį transatlantinių santykių partnerystės atvejį“ tarp ES ir Jungtinių Valstijų pavadino Vokietijos ekonomikos ministerias Tomas Baraisas. Jis pridūrė, kad tai yra „masinis kišimasis į energijos tiekimą ir energetinį suverenitetą“.

Anksčiau JAV Senatas į gynybos biudžeto projektą įtraukė papildomas sankcijas prieš „Nord Stream-2“.

Projektas apima 55 milijardų kubinių metrų pajėgumų per metus dujotiekio tiesimą nuo Rusijos pakrantės per Baltijos jūrą iki Vokietijos. Jį įgyvendina „Nord Stream 2 AG“ su vienu akcininku „Gazprom“.

Europos partneriai — „Royal Dutch Shell“, „OMV“, „Engie“, „Uniper“ ir „Wintershall“ — bendrai finansuoja projektą 50 %, tai yra, iki 950 milijonų eurų kiekvienas. JAV aktyviai priešinasi projektui. Gruodį JAV „Nord Stream-2“ įvedė sankcijas, reikalaudamos iš kompanijų nedelsiant nutraukti dujotiekio tiesimą. Šveicarijos „Allseas“ beveik iškart paskelbė apie darbų sustabdymą. Rusija ne kartą pabrėžė, kad projektas yra komercinis ir naudingas Europai.

„Gazprom“ imasi priemonių baigti dujotiekio tiesimą ir tikisi, kad jis bus paleistas 2020 metų pabaigoje arba 2021 metų pradžioje. Šiuo metu nutiesta apie 94 % vamzdyno.

Tačiau birželio 4 dieną keletas senatorių, įskaitant įtakingą respublikoną Tedą Kruzą, pristatė JAV Senatui įstatymo projektą dėl naujų sankcijų „Nord Stream-2“ atžvilgiu. Anot jų, sankcijos taikomos visiems statybose dalyvaujantiems laivams, tiems, kas palengvina šių laivų aprūpinimą, įmonėms, kurios teikia jiems draudimo ir uosto paslaugas, taip pat tiems, kurie išduoda pažymą pradėti eksploatuoti dujotiekį.

SN inf.