D. Trampas paskelbė sankcijas Tarptautiniam Baudžiamajam Teismui už pasikėsinimą į JAV suverenitetą

Autorius: infa.lt Šaltinis: https://minfo.lt/pasaulis/stra... 2020-06-13 09:42:00, skaitė 1539, komentavo 2

D. Trampas paskelbė sankcijas Tarptautiniam Baudžiamajam Teismui už pasikėsinimą į JAV suverenitetą

JAV prezidentas Donaldas Trampas (Donald Trump) pasirašė dekretą dėl visų aktyvų ir bet kokios formos nuosavybės, susijusio su Tarptautinio baudžiamojo teismo (TBT) darbuotojais ir susijusiais juridiniais asmenimis bei fiziniais asmenimis, arešto jo šalies teritorijoje.

Draudžiama su jais sudaryti sandorius, bendradarbiauti, suteikti bet kokią pagalbą – tiek finansinę, tiek informacinę, tiek teisinę.

Dokumente pažymima, kad JAV nėra viena iš Romos statuto šalių, kurios įsteigė TBT, todėl TBT tyrimai JAV karo ir vyriausybės pareigūnų veiksmų Afganistane atžvilgiu, yra „pasikėsinimas į JAV suverenitetą“ ir „kliudo kritiškai svarbiam darbui užtikrinant nacionalinį saugumą ir vykdant JAV ir jos sąjungininkų užsienio politiką“.

„Nepaisant pakartotinių JAV ir mūsų sąjungininkų raginimų, Tarptautinis baudžiamasis teismas nesiėmė jokių priemonių reformuotis ir toliau vykdo politiškai motyvuotus tyrimus prieš mus ir mūsų sąjungininkus, įskaitant Izraelį.

Mes esame susirūpinę tuo, kad valstybės-priešininkai manipuliuoja Tarptautiniu baudžiamuoju teismu, skatindamos šiuos kaltinimus prieš JAV personalą.

Be to, mes turime pagrįstų prielaidų manyti, kad aukščiausiame Tarptautinio baudžiamojo teismo vadovybės lygmenyje egzistuoja korupcija ir neteisėtas elgesys, o tai verčia abejoti tyrimų, nukreiptų prieš JAV kariškius, objektyvumu“, – sakoma pareiškime, paskelbtame Baltųjų rūmų tinklapyje.

Reikėtų pažymėti, kad iš esmės panašių prevencinių priemonių, susijusių su TBT teisine eksoansija, gali imtis ir Izraelis.

Primename, kad gegužę JAV valstybės sekretorius Mike’as Pompeo nedviprasmiškai ir griežtai kalbėjo apie TBT vyriausiosios prokurorės Fatou Bensouda išvadą dėl šio teismo jurisdikcijos išplėtimo teritorijoms, esančioms už vadinamosios žaliosios linija (Izraelio sienos ribos nustatytos 1967 m. birželio 4 d.).

„Tarptautinis baudžiamasis teismas yra politinis, o ne teisminis organas. Šią liūdną realybę dar kartą patvirtina TBT prokurorės bandymas išplėsti savo jurisdikciją Izraeliui, kuris kaip ir JAV nėra Romos statuto šalis, įsteigusi TBT“, – sakė Pompeo.