Startavo naujasis Europos skiepijimo informacijos portalas, kuriame nutylima apie skiepų šalutinį poveikį

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/star... 2020-05-08 13:38:00, skaitė 782, komentavo 14

Startavo naujasis Europos skiepijimo informacijos portalas, kuriame nutylima apie skiepų šalutinį poveikį

ES naujajame portale apie skiepus, pateikia informaciją apie skiepų naudą žmonėms, skiepų naudą bendruomenei, apie skiepų veiksmingumą, bet kažkodėl nutylima apie šalutinį poveikį. KODĖL?

„Būkime vieningi“ perspėja:

Kiekvienas vaistas turi ne tik gydomąjį, bet ir šalutinį poveikį. Šio poveikio pasireiškimo tikimybė priklauso nuo daugelio veiksnių (paciento amžiaus, lyties, gretutinių ligų, kitų kartu vartojamų vaistų ir tt.).

Prieš skiepą gydytojas turi perspėti apie galimą vietinio ar bendro pobūdžio reakciją ir skiepo šalutinį poveikį. Todėl, būtinai prieš skiepydamiesi ar skiepijant vaiką, pasidomėkite skiepo šalutiniu poveikiu ir jo sudėtimi. Taip patartina, kad skiepijantis gydytojas asmeniškai prisiimtų atsakomybę už šalutinį poveikį (patartina gauti raštišką gydytojo patvirtinimą už atsakomybės prisiėmimą).

O dabar pateikiame ES pateiktą informaciją apie skiepus: 

„Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) informuoja, kad jau sėkmingai startavo pirmasis ilgai lauktas Europos skiepijimo informacijos portalas, kuriame aiškiai pateikiamas tik mokslo įrodymais pagrįsta informacija apie skiepijimus ir vakcinas. Aktyviai naudotis portalu kviečiami vaikų tėveliai, visi skiepijimais besidomintys žmonės ir sveikatos specialistai. Informacija teikiama visomis Europos Sąjungos (ES) kalbomis, įskaitant lietuvių.

SAM Sveikatos stiprinimo skyriaus vedėjos, šalies vyriausiosios epidemiologės Loretos Ašoklienės teigimu, šio portalo sukūrimas ir paleidimas visos Bendrijos mastu buvo ilgai lauktas įvykis.

„Padarytas tikrai milžiniškas darbas. Gyvename 21-ame amžiuje, kuriame mitams ir sąmokslo teorijoms apie skiepus – jau seniai ne vieta. Skiepai visada buvo ir yra aktuali bei daug diskusijų kelianti tema. Džiaugiuosi, kad dabar turime šį oficialų Europos skiepijimo informacijos portalą. Tikiu, kad jis bus patikimos ir vertingos informacijos šaltinis – tiek profesionalui, tiek kiekvienam žmogui, kuris domisi, ieško ir tiki mokslu“, – sako L. Ašoklienė.

Ji pabrėžia, kad pasidavus ydingai „madai“ nesiskiepyti, gali grįžti jau ir primirštos ligos. Vyriausioji epidemiologė prisimena praėjusiais metais Lietuvoje kilusį tymų protrūkį, plitusį dėl nepakankamų skiepijimo apimčių, ir apgailestauja, kad dalis visuomenės neretai „praregi“ jau susidūrę su sunkia liga.

„Pavyzdžių toli ieškoti nereikia. Šiandien, kai pasaulis yra akistatoje su koronaviruso infekcijos (COVID-19) grėsmėmis, kokia yra labiausiai laukiama naujiena? Ogi vakcinos nuo šio koronaviruso sukūrimas. Negalime ignoruoti mokslo pasiekimų, ypač kai kalba eina apie žmonių sveikatą ir gyvybę“, – teigia L. Ašoklienė.

https://youtu.be/hihYNBDH-XQ

Pagrindinė Europos skiepijimo informacijos portalo paskirtis – teikti tikslius ir objektyvius įrodymais pagrįstus duomenis apie vakcinas ir skiepijimą. Joje taip pat apžvelgiami Europos Sąjungoje taikomi mechanizmai, skirti užtikrinti, kad rinkoje esančios vakcinos atitiktų aukščiausius saugumo ir veiksmingumo standartus.

Šią svetainę kūrė Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ECDC), bendradarbiaudamas su Europos Komisija (EK), būtent už sveikatą ir maisto saugą atsakingu jos skyriumi (Sveikatos ir maisto saugos generaliniu direktoratu), ir Europos vaistų agentūra (EMA). Tai yra ES iniciatyva, kuri buvo sukurta vadovaujantis 2018 m. gruodžio mėn. priimta Tarybos rekomendacija dėl sustiprinto bendradarbiavimo kovojant su ligomis, kurių galima išvengti skiepijant.

Svetainės turinys kuriamas, bendraujant su šiomis organizacijomis ir dalyvaujant jų moksliniams ekspertams. Rengiant galutines svetainės turinio ir skirtingomis kalbomis joje pateikiamos informacijos versijas, konsultuotasi su ES ir Europos ekonominės erdvės (EEE) valstybių visuomenės sveikatos organizacijų atstovais.“

BV inf.