Aurelijus Veryga: Šios žinios labai laukia ir pacientai, ir medikų bendruomenė!

Autorius: Aurelijus Veryga Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/aure... 2020-04-28 05:20:00, skaitė 633, komentavo 2

Aurelijus Veryga: Šios žinios labai laukia ir pacientai, ir medikų bendruomenė!

Didžioji dalis planinių gydymo paslaugų jau greitai turėtų būti pradėtos teikti mūsų šalies gydymo įstaigose. Žinoma, privalės būti laikomasi tam tikrų saugumo reikalavimų, siekiant išvengti koronaviruso (COVID-19) plitimo. Jų laikytis turės ir medikai, ir gydymo įstaigos personalas, ir pacientai.

Šiuo klausimu tariamės su medikų bendruomene, ekspertais. Tad su jais pasitarusi, SAM siūlys trečiadienį Ministrų kabinetui svarstyti, kad medikai pacientus planine tvarka galėtų priimti nuo gegužės 4 d., prieš tai įstaigoms pasirengus infekcijų kontrolės priemones ir pateikus jas Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui (NVSC). Planuojama, kad tinkamai pasirengus galėtų būti teikiamos beveik visų sričių planinės sveikatos priežiūros paslaugos.

Svarbu paminėti, kad nebesvarstome ankstesnio varianto, jog planinės paslaugos galėtų startuoti pagal atskiras paslaugų grupes, pavyzdžiui, nuo kardiologinių ir kitų būtinųjų paslaugų. Šiuo metu kalbame apie visas gydymo paslaugų grupes.

Žinoma, prieš atverdamos duris, gydymo įstaigos turės užtikrinti, kad būtų laikomasi tam tikrų reikalavimų.

Pavyzdžiui, turės būti išlaikytas lovų rezervas koronavirusu sergantiems pacientams, tuomet likusias lovas galima planuoti planiniam pacientų stacionarizavimui. Žinoma, bus ir daugiau reikalavimų, kurie svarbūs infekcijų kontrolei užtikrinti.

Specialistų konsultacijas pacientams įstaigos turės susiplanuoti taip, kad išlaikytų tam tikrus laiko tarpus tarp pacientų, galėtų patalpas išvėdinti, dezinfekuoti ir susitvarkyti registraciją taip, kad pacientai nesibūriuotų.

Svarbu paminėti ir tai, kad kol kas planinės odontologų paslaugos nebus teikiamos. Esame gavę labai daug odontologų laiškų, kuriuose prašoma kol kas neatnaujinti šių paslaugų, nes tai yra labai aukštos rizikos paslaugos. Tam, kad odontologas galėtų jaustis saugiai teikdamas pacientui paslaugas, jis turėtų apsirengti pilną apsaugos kostiumą, t.y. taip, kaip rengiasi dirbantys medikai koronaviruso židiniuose.

Aurelijus Veryga