Prokremlinės jėgos priešinasi, kad V. Landsbergis būtų įformintas Lietuvos prezidentu

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: http://www.ekspertai.eu/prokre... 2020-02-21 12:49:00, skaitė 665, komentavo 6

Prokremlinės jėgos priešinasi, kad V. Landsbergis būtų įformintas Lietuvos prezidentu

Dviejų sąjūdžių įkūrėjas, buvęs Aukščiausiojo Sovieto pirmininkas, Žmonių partijos patriarchas, prezidentas Vytautas Landsbergis. Nuotr. lrs.lt

Artėjant Lietuvos nepriklausomybės akto atkūrimo trisdešimtmečiui vėl grįžtama prie ypač aktualaus klausimo Lietuvoje ir svetur gyvenantiems tautiečiams – valstybės vadovo statuso suteikimo Aukščiausiosiojo Sovieto (vėliau pervadinto į Atkuriamąjį Seimą) pirmininkui Vytautui Landsbergiui, ėjusiam ne tik parlamento, bet ir valstybės vadovo pareigas.

Apie tai pranešė valstybinis transliuotojas, vadovaujama Monikos Garbačiauskaitės-Budrienės, cituodamas naujienų agentūrą ELTA.

„Nors parlamentinių partijų vadovai pripažįsta, kad profesorius V. Landsbergis de facto ėjo valstybės vadovo pareigas, priimti atitinkamų tai įtvirtinančių įstatymų ar deklaracijų Seime neskubama“, - informuojama publikacijoje „Seimo nariai skeptiškai vertina idėją Landsbergį įteisinti valstybės vadovu“.

Vienas iš Konstitucijos kūrėjų, Mykolo Romerio universiteto profesorius Vytautas Sinkevičius teigia, kad diskusijos pastaruosius dešimtmečius vyksta esą ne apie prezidento, o apie valstybės vadovo statuso pripažinimą Aukščiausiosiojo Sovieto pirmininkui.

Informuojama, kad „politikų nuomonės dėl V. Landsbergio išsiskyrė“.

Pranešama, kad politikai, nors ir neneigia, kad profesorius 1990–1992 m. buvo faktinis valstybės vadovas, priimti atitinkamų tai įtvirtinančių įstatymų ar deklaracijų Seime neskubama.

Ekspertai.eu primena, kad buvęs žaliasis valstietis ir buvęs Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Vytautas Bakas yra informavęs, kad Aukščiausiojo Sovieto vadovui, Žmonių partijos patriarchui V. Landsbergiui turi būti suteiktas prezidento titulas.

„Pritarčiau šiam siūlymui. Esame įstrigę istorijoje, tad laikas pripažinti faktus, tikrovę ir susitelkti ties didžiausiais šios kartos iššūkiais. Reikia užbaigti dirbtinį, tuščią žmonių priešinimą. Turime eiti pirmyn“, - visuomeniniuose tinkluose apie V. Landsbergio įprezidentinimo būtimybę yra skelbęs V. Bakas.