Interviu su Marine Le Pen: sąvokos „kairysis“ ar „dešinysis“ man nieko nereiškia

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: http://www.ekspertai.eu/marine... 2015-07-01 08:57:46, skaitė 3654, komentavo 0

Interviu su Marine Le Pen: sąvokos „kairysis“ ar „dešinysis“ man nieko nereiškia

 

Ištraukos iš interviu su Prancūzijos „Nacionalinio fronto“ lydere Marine Le Pen vokiečių leidinyje STERN.

STERN: – Ponia Le Pen, Jūs esate Prancūzijos „Nacionalinio fronto“ pirmininkė. Daugelį metų jūsų partija buvo kraštutinių dešiniųjų marginalų judėjimu. Dabar JAV žurnalas TIME jūs įtraukė į 100 įtakingiausių žmonių pasaulyje sąrašą.

Marine Le Pen: – Tai buvo reveransas prancūzams. Tai pagyrimas – pripažinimas, kad Europoje egzistuoja stipri politinė valdžia, kuri priešinasi nevaldomai globalizacijai.

– Jūs kalbate kaip kairioji aktyvistė.

– Tokios savokos, kaip „kairysis“ ar „dešinysis“, man nieko nereiškia.

(...)

– 2011 m. Jūs perėmėte partijos valdymą iš savo tėvo. Nuo to momento Jūs darote viską, kad visuomenė suprastų, jog jūsų partija – tai ne grupė visą laiką atsiliekančių kraštutinių dešiniųjų, kurie menkina Holokausto baisumus ir kritikuoja užsienio dominavimą.

– Mūsų partija perėjo į kitą etapą. Mes giname prancūzų tautos interesus. Šioje kovoje mes dažnai oponuojame elitui, bankams, daugianacionaliniams koncernams. Mes jau seniai akcentuojame ne protestą ir buvimą opozicijoje, mes tapome partija, kuri turi visas galimybes jau rytoj būti valdžioje.

(...)

– Bridžit Bordo žinoma dėl savo dešiniųjų pažiūrų. Kartą ji jau buvo pripažinta kalta dėl rasinės neapykantos kurstymo. Tikriausiai ji pritaria Jūsų neigiamam požiūriui į Prancūzijos suvereniteto netekimą.

– Europos Sąjunga paprasčiausiai neveikia. Mes abi ją vadiname Europos Tarybų Sąjunga.

– Bet juk tai absurdas. Tarybų Sąjunga buvo komunistinė prievartos diktatūra. ES – demokratinė sąjunga.

– Europoje iš tikrųjų veikia tik tokie projektai, kaip Airbus ir Ariane. Aš noriu matyti nacijų Europą, kur kiekviena valstybė galės pati nuspręsti už save. Pagrindine žmogaus teise aš laikau galimybę mylėti savo šalį ir tuo pačiu nebūti laikomu karo kurstytoju. JAV pozityviai vertinamas žmogus, kuris mojuoja žvaigždėta vėliava. Jei pas mus taip pat elgsies su prancūziška trispalve, tave palaikys fašistu.

– Jūs iškreipiate prasmę. Būtent prancūzai nesigėdija demonstruoti meilės Tėvynei. Kodėl Jūs absoliučiai neigiate ES privalumus, juk faktas, kad Centrinėje Europoje jau 70 metų nebuvo karo.

Jūs manote, kad ES tai zona, kurioje nėra konfliktų? Dar niekada Europos sostinės neskyrė viena kitai tiek įžeidimų, kaip šiuo metu. Vokiečiai laikomi naujaisiais valdovais, graikai – vagimis, italai – gurmanais, prancūzai – tinginiais. Man ES – tai ne taikos kūrinys, o ekonominių karų platforma. Tai konkurencinė kova, kuri akivazdžiai matoma stebint skirtingus žmonių atlyginimus ES valstybėse.

– Ir todėl Jūs norite, kad Prancūzijoje vėl būtų įvestas frankas?

– Euras juk nefunkcionuoja.

– Tai didžiausio pasaulyje ekonominio regiono valiuta ir jau daugelį metų ji yra stabili. Apie franką juk to nebuvo galima pasakyti.

– Jungtinė Karalystė juk apsieina be euro. Daugelis šalių naudoja eurą tik todėl, kad bijo palikti euro zoną.

– Nė viena šalis nenori atsisakyti euro. Net graikai.

– Tačiau jei šalis paliks euro zoną, gali įvykti domino efektas. Daugelis šalių paseks tokiu pačiu pavyzdžiu. Sprendimas vėl naudoti nacionalinę valiutą neturi būti priimtas skubotai, tai turi būti apgalvotas ir gerai organizuotas sprendimas.

– Jūs reikalaujate naujų užtvarų, pasienio punktų ir muitinių. Ar reiks prancūzams mokėti importo muito mokestį už įvežamą iš Vokietijos BMW?

– Man būtų labai malonu, jei prancūzai daugiau nepirktų vokiškų automobilių, o pirktų tik Renault ir Peugeot. Kai tik kiekviena šalis vėl turės savo valiutą, Vokietijos markės kursas pakils, o franko nukris. Tokiu atveju Prancūzija taptų labiau konkurencinga. Būtų nuperkama daug daugiau prancūziškų automobilių, nes jie būtų pigesni.

– Vadinasi, tik Europa kalta dėl Prancūzijos ekonomikos nuopuolio?

– ES yra atsakinga, nes ji mums neleidžia nugalėti blogio. Aukštas nedarbo lygis mūsų šalyje – tai irgi ES darbdavių politikos rezultatas. Judėjimo laisvė „padovanojo“ mums didelį kiekį pigios darbo jėgos iš kitų šalių.

– Kalbant apie Ukrainą, Jūs palaikote ne Europos, o Rusijos poziciją. Jūs ir prezidentas Vladimiras Putinas, atrodo, siekiate vienodo tikslo – suskaldyti Europą.

– Vladimiras Putinas nori, kad karas prieš jį baigtųsi. Štai ir viskas. ES kariauja šaltąjį karą prieš Rusiją, vykdydama JAV užsakymą. Prancūzijai nenaudinga kariauti prieš Rusiją.

– Artimas V. Putinui bankas suteikė „Nacionaliniam frontui“ 9 milijonų eurų kreditą. Jūs leidote save nupirkti?

– Nė vienas prancūzų ar Europos bankas nepanoro suteikti mums kredito. Visi atsisakė. Mums skubiai reikėjo pinigų, todėl mes dėkingi už bet kokią pagalbą.

(...)

– Jūs gerai pažįstate Vokietiją?

– Prieš penkiolika metų vykau ten savaitgaliui. Kur būtent, jau neatsimenu.

– Kokie Jūsų įspūdžiai?

– Neblogi. Aš neturiu nieko prieš Vokietiją – eš esu prieš tai, kad Vokietija bando mums, prancūzams, primesti sąlygas, kurios prieštarauja mūsų nacionaliniams ir turtiniams interesams.

– Ką Jūs manote apie Vokietijos kanclerę Angelą Merkel?

– Ji iš tikrųjų gerai gina Vokietijos interesus – čia nėra jokių abejonių. Ji – ryžtinga moteris, „geležinė ledi“. Tai ne N. Sarkozi su apatine suknele ir blizgučiais. Tačiau jos politika man nepriimtina. Kiekvieną kartą, kai ji priima sprendimus, pirmame plane visada yra, ar gerai tai bus Vokietijai, ar ne. Mane nervina, kad niekas jai tiesiai nepasako: Jūs darote tai Vokietijai, tačiau neprimeskite mums jūsų priemonių, nes mums tai reikš katastrofą.

Šaltinis: stern.de