Makedonijos chaosas. Spalvotų revoliucijų šešėlis pakibo virš Balkanų

Autorius: Sarmatas.lt Šaltinis: http://www.sarmatas.lt/05/make... 2015-05-27 09:30:09, skaitė 4559, komentavo 0

Makedonijos chaosas. Spalvotų revoliucijų šešėlis pakibo virš Balkanų

LDiena.lt: labai rekomenduoju pirmiausia susipažinti su Vidinio TSRS Prediktoriaus analitiniu straipsniu "Ilgalaikė biblinio projekto vadeivų strategija kaip įveikti koraninį islamą" ir Rusijos strateginių tyrimų instituto (RSTI) paruošta situacijos Makedonijoje apžvalga, kurioje istorijos mokslų kandidatas Nikita Bondarevas, vadovaujantis RSTI Balkanų tyrimų grupei, prognozuoja, kad iki metų pabaigos Makedonijoje bus sukeltas totalus chaosas:

O tada pažvelgti į Makedonija italų akimis.
---

Briuselis ir Vašingtonas, atrodo, eilinį kartą nori sudaryti politines problemas Rusijai ir destabilizuoti Makedoniją, siekiant valdžios pasikeitimo šalyje ir Balkanuose visumoje, rašo Nododi Gordio centro analitikas Marcello Ciola laikraštyje Il Giornale.

Balandžio pabaigoje, grupė Britanijos, JAV, Turkijos ir Danijos atstovų, pasivadinę „ESBO delegacija, atvyko į Makedoniją su „misija“ užduoti klausimus ir pareikšti reikalavimus Nikolos Gruevskio vyriausybei. Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas po keleto dienų pateikė užklausą eiliniam ESBO sekretoriui, kad išsiaiškintų visas vizito detales. Lavrovo nuomone, negalima atmesti, kad Makedonijoje buvo bandyta įvykdyti „spalvotąją revoliuciją“, būtent ryšium su šia misija“, – kalbama straipsnyje.

Plačiai žinomi Makedonijos policijos susidūrimo faktai su buvusiais KLA (Kosovo laisvės armijos) grupuotės kariais gegužės 9 Kumanovo, protestų gegužės 17 Skopje metu. Abu šie įvykiai buvo užprogramuoti vienu metu. Žinomi ir motyvai, pastūmėję tūkstančius manifestantų išeiti į gatves: makedonų premjeras kaltinamas autoritarizmu, korupcija, bet svarbiausia – špionažu.

Perimti (tikėtina, jog užsienio žvalgybų) telefono pokalbiai buvo perduoti į opozicijos lyderio, social-demokrato Zorano Zaevo rankas. Manifestantai reikalauja vyriausybės atsistatydinimo ir grasina nauju, ukrainietiško stiliaus maidanu.

Kaip pabrėžia kronikų autoriai, palaikymas, kurį JAV ir kai kurie kiti sąjungininkai suteikė protestams Skopjė ir social-demokratų partijai, gali būti susijęs su makedonų premjero politiniu pasirinkimu Rusijos atžvilgiu.

Gruevskis iš tiesų nepalaikė sankcijų prieš Rusiją, bet svarbiausia, jis palaikė turkiško dujotiekio, pakeitusio „Pietų srautą“ projektą, panaikinęs akligatvio situaciją, kurioje buvo atsidūręs Kremlius. Kitaip tariant, Makedonija pareiškė norą tapti pagrindiniu Balkanų mazgu, rusiškų energetikos resursų tranzitui. Tokiu būdu, Gruevskio pozicija sukėlė nepasitenkinimą už okeano ir sukėlė grėsmę stabilumui Makedonijoje.

Kai kurių nuomone, rusų „Gazpromas“ neturėtų įsitvirtinti Balkanuose, ir neatsitiktinai imamasi bandymų sukurti naują Kosovą, Vojevodiną, taro Serbijos ir Vengrijos. Neatsitiktinai „panalbanizmo“ vaiduoklis, palaikomas mito apie Didžiąją Albaniją, yra naudojamas kaip pasukamas Balkanų stabilumo/nestabilumo raktas, pradedant Graikija ir baigiant Serbija bei Juodkalnija, o dabar ir Makedonija, atsidūrusia ciklono viduryje, rašo straipsnio autorius.

Gruevskis neseniai buvo susitikęs su popiežiumi Francisku, planuoja susitikimą su Lavrovu, tačiau tuo pat metu neatsisako ir planų įstoti į Europos ir Šiaurės Atlanto sąjungas. Tačiau Briuselis ir Vašingtonas nenori pasitenkinti Makedonijos įstojimu į ES ir NATO.

Labiausiai tikėtina, jie siekia eilinį kartą sudaryti politines problemas rusams, darydami spaudimą su tikslu pakeisti valdantį režimą, sudarant Makedonijoje, o pasekoje ir visame regione nestabilią situaciją. Eilinį kartą Balkanai verčiami į „didelį parako rūsį“, kokiu jie buvo prieš 100 metų, rašo analitikas.