"Suderame dėl poveikio kvailiams kainos ir sėdame rašyti postų pagal užsakovo paruoštuką". Prekyba nuomone pasiekė ir lietuvišką Facebooko sekcija?

Autorius: Blogeris Zeppelinusas Šaltinis: https://www.facebook.com/bloge... 2018-07-23 02:19:08, skaitė 1110, komentavo 1

Prieš pora dienų plačiai nuskambėjo Karolis Žukauskas pakurstytas skandalas, kurio metu internautams buvo pateikti konkrečių postų pavyzdžiai, iš kurių aiškiai matoma, kad dešimtis tūkstančių sekėjų bei friendų socialiniame tinkle turintys garsūs "nuomonių formuotojai" - @Andrius Užkalnis ir @Saugirdas Vaitulionis savo paskyrose tiesiog cituoja užsakovų atsiųstą paruoštukę.

Nors skaitantiems tai pateikiama taip, tarsi jie dėstytų savo asmeninę nuomonę bei principingą pozicija daugiabučių administravimo pertvarkos sostinėje klausimais. Nei žodžiu neužsimenama, jog už tą viešai ir plačiai skleidžiamą "rūstų principingumą" į jų plačias kišenes įkris įspūdingos eurų sumos.

Internetuose pradėjus ristis apmautų savo lūkesčiuose naivuolių pasipiktinimo bangai, į JAV išvykęs A.Užkalnis prisipažino, kad jam buvo mokami pinigai už šią "nuomonę", karštai atgailavo bei pažadėjo pervesti visą honorarą labdarai.

Tuo tarpu už rankos sučiuptas ir korupcija internetuose apkaltintas Saugirdas Vaitulionis reagavo priešingai. Jis net nesuprato, kame išvis yra problema ir atvirai klausė savo sekėjų, ar kam iš jų yra naujiena, kad nuomonės formuotojai už reiškiamas "savo" mintis gauna pinigus iš tas mintis užsakiusių juridinių bei fizinių asmenų?

Sprendžiant iš to, kad vargšui infliuenceriui teko šimtais blokuoti savo pyktį reikšt pradėjusius sekėjus, nemažai jų daliai vis gi nepatiko būti laikomais "neribotais kvailių ištekliais".

Tačiau dešimtys tūkstančių ištikimų sekėjų liko.

Maža to, tokiam pasipelnymo iš "poveikio kvailiams" saugirdo verslo modeliui karštą palaikymą išreiškė pati jį aktyviai taikanti stiliaus ikona Agnė Jagelavičiūtė bei savo koncertų lankytojas "kiaunėmis" pravardžiuoti nevengianti skandalingoji dainininkė Jazzu-Arlauskaitė.

Anot jų reiškiamos pozicijos, infliuenceriai protų plovimą bei verbavimą primenančiomis priemonėmis tam ir kuria savotiškas "asmens kulto" piramides internetuose iš silpnesnio maumenėlio savininkų, kad atsirastu galimybė monetizuoti tą "neribotą kvailumo išteklių", pardavinėjant poveikį jų sąmonei tiems, kas pasiūlo geresnius pinigus.

Vienžo, viskas čia gerai, nes taip ir turi būti. Turintys pinigų ir norintys formuoti nuomonę intelektualinei daugumai sumoka savo asmens kulto internetinę kvazisektą susikūrusiems infliunceriams, o pastarieji tą nuomonę ištransliuoja dešimtims ar net šimtams tūkstančių sekėjų, kaip savo nuosavą. O jau tie dedasi į tuščias galvas tą nupirktą "išmintį" ar "žinojimą" bei pradeda skleisti toliau, atkartodami pirminio užsakovo medžiagą, kaip papūgos. 
 --------------
Man asmeniškai tokioje "prekybos poveikiu" schemoje keistai atrodo tik vienas dalykas:

- ką reikia turėti galvoje, kad savo noru sektum ir uoliai skaitytum veikėjus, atvirai prekiaujančius savo nuomonėmis ir išnaudojančiais skaitytojus, kaip neribotą kvailių resursą?

Juk čia tas pats, kaip kabelinės televizjos pakete užsiprenumeruoti specialų reklamos kanalą, kuris visą parą šlovina Dormeo čiužinukus bei giria Zepter puodus? Ir mokėti pinigus už jo žiūrėjimą.

Jiems negaila savo gyvenimo laiko, kuris, skirtingai nuo kvailumo, yra labai ribotas resursas? Sprendžiant iš to, kad tos asmens kulto piramidės su šimtais tūkstančių sekėjų nepaisant skandalų gyvuoja toliau, atsakymas aiškus: ne, negaila.

Niekada to nesuprasiu.