Kodėl žlugo TSRS?

Autorius: Lidžita Kolosauskaitė Šaltinis: https://lidzita.lt/kodel-zlugo... 2018-06-19 21:11:30, skaitė 947, komentavo 6

Kodėl žlugo TSRS?

Kai tik kas nors užsimena, kad TSRS paskutiniais dešimtmečiais nebadavo, niekas nebevežė žmonių į Sibirą ir dauguma turėjo namuose šaldytuvą, televizorių ir netgi lygintuvą, oponentai išganingai klausia:

Tai kodėl žlugo TSRS (SSRS)?

Ir čia dauguma, ypač mažiau išsilavinusių ir ne itin mokančių manevruoti žodžiais žmonių sutrinka.

Taip, jie žino, kad TSRS ekonomine prasme gyventi buvo pakenčiama, bet tiesiog nežino, kaip atsakyti į tą klausimą, kodėl žlugo TSRS. 

Ir nieko čia keisto, nes to atsakymo niekas iki šiol nepateikė, o aš taip pat pasidalinsiu ne galutine išvada, bet savo interpretacija, paremta visumos duomenų analize:

TSRS (greičiausiai) žlugo dėl to, kad pralaimėjo Šaltąjį karą su JAV.

Taip, taip, labai ne herojiška išvada, stipriai nublankinanti Sąjūdį ir mitologizuotą lietuvių patriotizmą (bent jau tiems, kurie patriotizmą vertina kaip Šventosios dvasios apsireiškimą, paskatinusį siekti Nepriklausomybės).

O realybėje gyveno žmonės, kurie turėjo valgyti, turėjo darbus, gimdė vaikus, šventė šventes, bet… norėjo gyventi geriau. Kaip žmogiška, ar ne?

Matant dabartinį lietuvių abejingumą politiniams įvykiams, stipriai suabejočiau, kad pagrindinis motyvas buvo politinės bei žodžio laisvės nebuvimas (nes iš esmės to ir dabar nėra – niekas nesiskundžia).

Greičiausiai motyvas buvo ekonominis: Amerika daug kam atrodė kaip pertekliaus valstybė, kuri asocijavosi su gražiais automobiliais, džinsais, kramtomają guma, dailiomis moterims TV ekranuose ir taip – iš esmės galimybe daug ir neribotai vartoti.

O kas nenori daug ir neribotai vartoti? Žmonės to nori šiandien. Greičiausiai to paties norėjo ir prieš trisdešimt metų.

TSRS šiuo klausimu nebuvo patogi – dauguma prekių pagal „talonus„, pasirinkimas – menkas. Aišku, įmanoma „kombinuotis“ ir pan., tačiau žmonės nenorėjo „kombinuotis“. Jie norėjo uždirbti orią algą, nueiti į ryškų prekybos centrą ir prisipirkti daug daiktų. Rinktis ne iš dviejų, o iš dešimties šaldytuvų modelių, magnetofonų ir t.t. ir pan.

Žmonės norėjo to paties kaip ir šiandien – pirkti.

Paradoksas tik tas, kad iširus TSRS daugumos galimybės pirkti… nepadidėjo. Taip, taip, daugybė namų ūkių turi tas senas sovietines sekcijas (su „adidasinėm“ juostomis krašteliuose), senus faniera padengtus stalus virtuvėse, taburetes ir netgi… Šaldytuvus! Burzgiančius, vos veikiančius, bet… Nepakeičiamus. Tiesiog todėl, kad nėra už ką keisti.

Lietuva netapo Amerika,  o ir Amerikoje didelė dalis žmonių gyvena labai skurdžiai.

Dėl to tiems, kurių gyvenimas išties pagerėjo ir kurie nenori, kad gyvenimas pagerėtų ir likusiai visuomenės daliai, nes tik taip supranta kapitalizmą – kaip silpnesniųjų engimą, reikėjo naujos pasakos.

Ir štai gimė pasaka apie tai kaip neva sovietmečiu šaudė prie sienos (tuos vargšus, kurie ryždavosi bėgti), kaip žmonės neturėjo valgyti, neturėjo šaldytuvų, neturėjo visiškai nieko ir dėl to jie… Nutarė tapti nepriklausomais!

Neneigiant fakto, kad TSRS nebuvo ekonomiškai klestinti valstybė ir kad ūkis nebuvo valdomas racionaliai, begėdiška sakyti, kad tai kažkuo iš esmės skyrėsi nuo šiandienos.

Atmetus natūralią technikos pažangą (kuri būtų palietusi ir TSRS – kaip gerokai po jos griuvimo palietė visą pasaulį) ir žmones, kurie iš tikrųjų nebūtinai sąžinigais būdais prasigyveno, nemažos dalies žmonių gerbūvis liko toks pats arba netgi… sumenko.

Dauguma ir šiandien renkasi tik iš vienos prekės – tos, kuri pigiausia.


O čia visai ne sovietmetis. Džonas Lenonas Paulo Makartnio virtuvėje (pasaulinė žvaigždė Didžiojoje Britanijoje (greičiausiai 7 – am XX a. dešimtmety)).

---
LDiena.lt: norint atsakyti į klkausimą "kodėl žlugo Tarybų Socialistinių Respublikų Sąjunga?", reikia pirmiausia prisiminti "kodėl ir kokiu būdu susikūrė Tarybų Socialistinių Respublikų Sąjunga?". O tam rekomenduoju puikią video apžvalgą, parengtą "Obrazovatelnoe.tv" su Vladimiru Velička.

Mano kuklia nuomone, geresnės ir objektyvesnės analizės, telpančios vos į vieną valandą ir objektyviai pristatančios tokią svarbią mums istorinę epochą - tiesiog nėra. Taip kad žiūrėti - būtina: