Slaptas CŽV kalėjimas Lietuvoje. Ar 130 tūkst. eurų bus išskaičiuoti iš V.Adamkaus prezidentinės pensijos?

Autorius: Blogeris Zeppelinusas Šaltinis: https://www.facebook.com/bloge... 2018-06-05 18:35:05, skaitė 1311, komentavo 1

Slaptas CŽV kalėjimas Lietuvoje. Ar 130 tūkst. eurų bus išskaičiuoti iš V.Adamkaus prezidentinės pensijos?

Po skandalingo EŽTT sprendimo, kad Lietuva turi sumokėti 130 tūkst.eurų kompensacijos už patirtas kančias teroristui, vis dar sėdinčiame JAV speckalėjime, tinkluose bei žiniasklaidoje pasipylė nuomonių gausa.

Vieni puolė gėdintis ir aimanuoti, kad mūsų skurdus biudžetas bus naudojamas teroristui remti, o kiti pradėjo aktyviai didžiuotis dėl Lietuvos dalyvavimo antiteroristinėse kovose JAV pusėje ir garsiai rėkti, kad ta kaina visai nedidelė palyginus su nauda.

Feisbukuose kilo aršūs ginčai, vedantys kažkur į šoną nuo klausimo esmės ir tų reikalo aspektų, kurie taip ir liko neaiškūs.
Taigi, trumpai - aiškumo kokiais klausimais pasigendu aš:

1. Slapti CŽV kalėjimai ES šalyse, skirti įtariamųjų terorizmu iš Afganistano ir pan. kraštų kankinimams - kas per briedas tai buvo?

Pati mintis - Afganistane sučiuptus teroristus, kuriuos ketinama tardyti su kankinimais, skraidinti kažkur į Europą, tampyti po kelias šalis, statyti tose šalyse tam skirtus specialius pastatus, mokėti pundeliais grynųjų dolerių tų šalių pareigūnams už sutikimus dalyvauti bei prisidėti skamba neįtikėtinai absurdiškai. Racionalumo tame nerasta absoliučiai jokio.

Efektyvumo ir sąnaudų prasme visa tai pigiausia ir racionaliausia buvo atlikti pačiame okupuotame Afganistane, valdomame marionetinės Vyriausybės. Daryk ten ką nori - nei šuo nesulotu. Jau nekalbant apie EŽTT ar spaudą.

Sumokėjai milijoną dolerių kokios atokesnės genties vadukui - ir jis be jokių problemų leis naudotis savo zindanais bei išsikasti naujus, jei tų nepakanka. Į kainą įeitu ir nukankintų teroristų kūnų laidojimas ar sušėrimas šunims - priklausomai nuo poreikio.

Norisi didesnio slaptumo? Įrenk kankinimo kameras JAV kariuomenės bazės viduryje, savotiškoje citadelėje. Lavonus supakuotus sugrūsk į lėktuvus ir mėtyk virš vandenyno, kaip BinLadeno kūną.

Tačiau buvo pasirinktas pasaulinių vojažų variantas - su specialiais lėktuvo reisais ir kalėjimų statybomis ES šalyse. Prasmingas tik vienu vieninteliu atveju - jei kalbama apie galingą lėšų įsisavinimo su nemenkos dalies tų lėšų praplovimu į nuosavas CŽV ir gretutinių veikėjų kišenes.

Joks kitas sveiku protu suvokiamas paaiškinimas man į galvą neateina. Visus tų veikėjų deklaruotus veiksmų tikslus buvo galima pasiekti greičiau, pigiau ir didesniu naudingumo koeficientu nedarant nieko iš to tarptautinio masto cirko, kurį jie užsuko.

Bet gal yra, kas ji turi? Įdomu būtų pasižiūrėti į tuos pagrindimus.

Kol kas leisiu sau manyti, kad minėdami "slaptus CŽV kalėjimus ES šalyse" kalbame apie grandiozinę, bet iš esmės saviveiklinę ir savanaudišką JAV pareigūnų aferą su kolegų iš kitų šalių įsitraukimu.

2. Kokiu pagrindu visa ta saviveikla vyko Lietuvos teritorijoje?

Ar pagal esamą faktinę tvarką gali nutikti, kad po kelių metų, vėl prabilus kokiam sąjungininkų slaptų operacijų dalyviui, staiga iš spaudos sužinosime, kad Lietuvoje šiuo metu funkcionuoja koks nors slaptas heroino tranzito sandėlis?

Ir kasdien pas mus atskrenda ar išskrenda pilnai pakrautas tonomis baltų miltelių transporto lėktuvas? Pasitinkamas ir kuruojamas VSD veikėjų, visiškai nieko neįtariant politinei vadovybei?

Sakysite - negali to būti!

Bet tai kad ką tik buvo - atskrisdavo lėktuvai, atveždavo kažkokius žmones, supakuotus dėžėse su užrištomis burnomis ir akimis, juos pasitikdavo VSD chebra, nuveždavo į kažkokius pastatus, patys vidun neidavo - o paskui jie vėl išskrisdavo nežinia kur.

Koks skirtumas tokioje schemoje - kas yra tose dėžėse: žmonės užrištomis akimis, tų žmonių šviežiai išpjauti organai ar heroino milteliai asortimente? Pasakei muitininkams bei pasieniečiams, kad tai slapta operacija, mostelėjai pažymėjimu - ir skylė ES sienoje yra! Vežk ką nori! Kaip tame anekdote apie išsinuomotą valstybinės sienos bėginį metrą!

Taigi, koks buvo teisinis pagrindas ir kas turėjo užtikrinti teisėtumo kontrolę? 

Tarpvalstybinis bendradarbiavimas? Sąjungininko prašymas? Speciali sutartis tarp spectarnybų? 

Kodėl V.Adamkus teigia, kad nieko nežinojo? O tai kas tuomet žinojo? Konkrečiai?

Ar vis gi, kaip minėta p.1 tai tebuvo CŽV veikėjų lėšų įsisavinimo specoperacija su neaiškiais pinigais, kuriuos jie pundeliais dalino į kairę ir į dešinę mūsiškiams pareigūnams? Aiškumo nerasta.

3. Kas konkrečiai Lietuvoje iš valstybės tarnautojų bei politikų dalyvavo šioje CŽV veikėjų aferoje ir iš jos pasipelnė?

Spaudoje buvo minimos kai kurios anuometinio VSD veikėjų pavardės, bet taip labai jau blankiai. Nes kyla elementarus klausimas - tai kas sumokės tuos 130 tūks.eurų kompensacijos tam teroristui, kurį CŽV chebra tampė po visą pasaulį, kankino tai ten, tai šen, laiko neteisėtame kalėjime Kuboje, ir kažkodėl sudaro jam sąlygas bylinėtis su ES šalimis EŽTT?

Gal V.Adamkus iš savo pensijos? Kad nežinojo ir nekontroliavo, nors privalėjo?

O gal tie VSD veikėjai, kurie, anot sąjungininkų spectarnybų ekspareigūnų atviravimų spaudoje, gavo tuos čemodanuose suslėgtus pundelius dolerių "už bendradarbiavimą"? Norėtusi atsakymų su konkrečiomis pavardėmis bei anstolių kontorų adresais.

4. Įdomu būtų panagrinėti ir skandalingojo Žmogaus teisių stebėjimo instituto bei jo ilgametės direktorės, nūnai sėdinčios Seime ir ginančios vaikus bei Stambulo konvenciją - D.Šakalienės vaidmenį prisidedant prie teroristo bylos prieš Lietuvą ir rengiant medžiagą EŽTT. Panašu, kad teroristai mūsų krašte turi ištikimų draugų bei palaikytojų. Verta apie tai žinoti.

5. Tiems, kurie sako:

"- Puiku, kad mes prisidėjome prie kovos su terorizmu ir pildėmė pagrindinio sąjungininko prašymą padėti įvykdyti abejotino teisėtumo, bet itin reikalingą ir svarbią specoperaciją" - siūlau pagalvoti apie tai, kas minima punktuose 1 ir 2.

Nes visi požymiai rodo, kad kai kurie Lietuvos pareigūnai neteisėtai sudalyvavo JAV spectarnybų veikėjų savanaudiškoje aferoje su valdiškų pinigų praplovimo elementais. Ir paskui buvo su pašaipa priduoti spaudai tų JAV spectarnybų veikėjų, išėjusių į atsargą.

Tai NE bendradarbiavimas tarp sąjungininkų. Tai kitaip vadinasi.

Gerai būtu, kad Lietuva į tokias keistas istorijas nepakliūtu.

O tam reikia nedaug:

a) aiškiai sureglamentuoti visas tokias specoperacijas, su nuorodomis - kas ką gali daryti, kokiu pagrindu ir kas už ką neša atsakomybę. O ne taip kaip dabar - galų rasti neįmanoma.

b) išsiaiškinti iki galo - kas, kaip, kodėl ir kokiu pagrindu dalyvavo šioje tarptautinėje aferoje, tik diskredituojančioje kilnius kovos su terorizmu tikslus bei procesus.