Ramūnas Karbauskis: Apsivalymas prasideda!

Autorius: Ramūnas Karbauskis Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/2018... 2018-06-01 14:24:16, skaitė 1068, komentavo 6

Ramūnas Karbauskis: Apsivalymas prasideda!

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas nustatė, kad „MG Baltic“ atstovai palaiko nuolatinius ryšius su buvusiu KGB pareigūnu, taip pat kitais asmenimis, kurių atstovaujamos įmonės siekia pakeisti Lietuvos geopolitinę kryptį. Komitetas turi duomenų, kad „Rosatom“ ir „MG Baltic“ siekia gauti itin stambius ilgalaikius užsakymus, susijusius su strateginiais Lietuvos projektais, todėl tai gali kelti grėsmę valstybės interesams. Rusijos korporacijos „Rosatom“ ir jos kontroliuojamų įmonių interesams atstovaujantys asmenys planuoja išlaikyti „Rosatom“ įtaką VĮ „Ignalinos IAE“ uždarymo procese, pasitelkdami įtakingiausią verslo grupę Lietuvoje – koncerną „MG Baltic“, kuris galimai neteisėtą poveikį valstybės institucijoms, politikams ir (ar) poliniams procesams siekia daryti pasinaudodamas plačiais politiniais ryšiais ir kontroliuojama žiniasklaidos grupe.

Tokia informacija, nurodyta NSGK išvadose, šokiruoja. Visgi ne mažiau šokiruojantis faktas, jog aukščiausi valstybės vadovai ir kai kurie politikai, anksčiau ėję tokias pareigas, dabar teigia to nežinoję ar negalėję nieko padaryti. Ar ankstesni Seimai neturėjo tokių teisių, Vyriausybė ir Prezidentė tokių galių, kurias turi dabar? Tenka aiškiai konstatuoti – ir galėjo, ir turėjo, tačiau politikus, matyt, tenkino tokia situacija. Netgi daugiau – jie galimai patys klimpo politinėje korupcijoje. Jei ne principingi, sąžiningi teisėsaugininkai, jei ne nauja Seimo dauguma, valstybė ir toliau būtų išnaudojama grupelės žmonių, kuriems sąžinė ir moralė yra nesuvokiamos vertybės. Dabar taip norisi paklausti Prezidentės – ar tikrai neatsimenate, ką rašėte laiškuose E. Masiuliui? Paklausti Andriaus Kubiliaus, ar jis ir toliau neigs savo ryšius su koncernu „MG Baltic“, „Rosatom“, teigs, jog jo sūnaus tapimas „Modus grupės“ stebėtojų tarybos nariu neturi nieko bendro su Andriaus Kubiliaus vadovautos Vyriausybės sprendimais atsinaujinančios energetikos srityje Lietuvoje ir su jo sūnumi siejamo verslo interesais Baltarusijoje? Paklausti Gabrieliaus Landsbergio, ar jis tiesiog itin naivus jaunuolis, ar visgi – arogantiškas, į korupcinius santykius linkusios partijos vadovas, partijos rinkimų programą pristatęs ir kitus klausimus restorane ir aptarinėjęs būtent su koncerno MG Baltic atstovu?

Visus NSGK tyrimo išvadų skeptikus ir kritikus noriu nuraminti – tyrimas tęsis. Jis tikrai nesubliūkš, kaip tai vykdavo Lietuvoje anksčiau. Dabar jau ir viso Seimo garbės reikalas tyrimą pratęsti, kad būtų įvardinti visi, kurie pamiršo pažadus rinkėjams ir valstybę ilgus metus skandino politinės korupcijos liūne. Laikas atsinaujinti ir siekti kitokių standartų politikoje.

Todėl neabejoju, kad Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija Seime palaikys NSGK išvadas. Seimas dabar turi rimtą pagrindą parengti įstatymų projektus, stiprinančius teisėsaugos institucijų galimybes užkirsti kelią neskaidriems procesams. Seime neliko ir prieštaraujančių, jog reikia didinti politikų atsakomybę už piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi ir prekybą poveikiu. Žinoma, Seimo narių, ypač su politine korupcija siejamos opozicijos, pasiruošimą kardinaliems pokyčiams įrodys jų tolimesni veiksmai.